Taneční parket poprvé okusila moderátorka České televize Nora Fridrichová, která vůbec nečekala, že na ni padne volba. „Když mi telefonovali, tak mi to přišlo jako vtip. Nabídku jsem asi pět vteřin důkladně zvažovala a pak jsem řekla, že do toho jdu,“ líčí první kontakt se soutěží.

„Moje fyzička není nejlepší, takže je to docela náročné. Jeden úkon děláte třeba dvacetkrát a to není moc velká zábava. Když nás to kdysi učili v tanečních, tak jsme zkrátka odkoukali kroky, nějak se na parketu zavrtěli a bylo vymalováno. Tady to tak rozhodně nefunguje,“ přiznává moderátorka, kterou dostal »na starost« tanečník Jan Kohout.

„To já věděl, jak je to náročné a že se budu muset přesunout do Prahy. Popravdě nic mě tu moc nepřekvapilo,“ říká spokojeně tanečník. A moderátorka ihned dodává: „Honza doposud tančil jen s partnerkami, které to uměly a chtěly tančit. Teď dostal takovou, která je tancem celkem nepolíbená, jen jí přišlo dobré to zkusit. Tak jsi byl překvapený možná z toho.“

Povolený doping

Podobný vztah, tedy téměř žádný, měl s tancem i rybář Jakub Vágner. „Když chytám ryby, jsem venku v přírodě, je tam slunce. Tady už pomalu nevnímám, jestli je ráno, večer nebo co je vůbec za den,“ líčí rybář svoje seznámení s tanečním světem a přiznává, že na parketě tráví běžně pět hodin denně. „A před prvním přenosem jsme to přetáhli na osm, protože nám nic jiného nezbývalo.“

„Jakub se naučil ještě jednu věc: pít kávu. Do té doby ji nepil,“ prozrazuje na svého svěřence Michaela Nováková (25). A Jakub přiznává, že jinak by to asi nepřežil.

Vést musí on

Vůbec první věc, kterou se musel rybář naučit, byla chůze a držení těla. Bez toho by se nehnuli z místa. „Jakuba jsem musela učit chodit přes špičku, protože to se v latinských tancích musí, a stát rovně, to je zase nezbytné v těch standardních.“ Je to prý nekonečná práce, prozrazuje rybářova taneční partnerka.

„Není to žádná sranda, a kdo si myslí, že je tanec jednoduchý, tak ho rychle vyvedu z omylu. Když už jsem si před startem myslel, že to nějak jde, tak mě Míša natočila na telefon, ukázala mi to a já měl chuť okamžitě odejít. Vypadalo to totiž tragicky,“ odhaluje Jakub. Další věc, kterou se musel naučit, bylo vést partnerku. „To je ještě těžší, takže jsme se už naučili používat malé finty, kdy Jakub ví, kde mě musí zatlačit, nebo naopak vytáhnout. Je to o drilu, aby se ten pohyb zautomatizoval,“ popisuje Míša.

Radost z tance

To Nora Fridrichová občas se svým tanečníkem diskutuje, nebo bez okolků přizná, že na tohle nemá. „To je pravda, občas ji musím hodně přemlouvat, aby to zkusila. Když pak začne tančit, tak ji to baví a vyzařuje z ní radost,“ líčí její taneční partner Jan Kohout.

Naproti tomu Michaela Nováková opustila přemlouvání a vrhla se na trochu drastičtější metodu výuky, která je ale osvědčená. „Ono to ani jinak nejde, takže pomůckou jsou tu košťata a násady, které Jakuba donutí stát rovně.“

„K tomu ještě přidejte boty! Já jsem přece jen pořád zvyklý na ty holínky a teď najednou podpatky. Je to náročné,“ popisuje Jakub. Postupem času se tak všichni připraví snad na všechno. I když… „Kdyby se mě někdo teď zeptal, co obnáší StarDance, řekl bych mu asi toto: Škrtni si rovnou pět měsíců v kalendáři,“ usmívá se Jakub.

Těší se na Martu

Moderátorka Nora to měla o něco jednodušší. Jelikož její partner, sportovní komentátor Robert Záruba (52), už tuhle soutěž okusil, tak věděla, co ji čeká. „Robert na StarDance vzpomíná hodně silně i po těch dvanácti letech. Byla to pro něj důležitá etapa v životě a musím říct, že mu to v té soutěži dost slušelo.“

Nora má tedy partnerovo plné pochopení. „Jakmile začnu doma mluvit o nějakém tanci, tak ho Robert hned předvádí. Přijde mi, že mu to jde podobně jako mně,“ směje se moderátorka, která má i jedno velké přání.

„Rádi bychom se dostali do kola, kde budeme tančit na písničku Marty Kubišové. Mám k tomu velmi silný osobní důvod. Jaká písnička to bude, vám prozradit nemůžu. Dokonce jsem to už Martě říkala a ona měla velkou radost. Svěřila se mi, že to bude fajn, protože ta píseň je trezorová a dosud neobjevená. Takže bychom jí mohli pomoct znovu na svět.“ Jestli se to ale nakonec opravdu podaří, bude záležet nejen na tanečním páru, ale i na divácích.

VIDEO: Nora Fridrichová: Spolužáci ze základky mi zničili záda

Video
Video se připravuje ...

Nora Fridrichová: Spolužáci ze základky mi zničili záda Adam Balažovič/BPŽ

Fotogalerie
105 fotografií