Příběh ambiciózního studenta medicíny, kterému sice vážná nemoc změnila život, ale pomohla najít lásku a vážit si vlastní rodiny, vysílala Česká televize od 7. ledna do 25. února. Původní belgická verze Gevoel voor tumor byla oceněna prestižní cenou Prix Europa pro nejlepší televizní sérii roku 2018. Autorem české adaptace je scenárista Matěj Podzimek (43), režie se ujala Tereza Kopáčová (54). Hlavní role v seriálu ztvárnili Filip Březina (28), Tereza Brodská (55), Jiří Bartoška (76), Alžběta Malá (26) nebo Pavel Řezníček (57).

Zda se také dočká nějakých cen, na to si budeme muset ještě chvíli počkat. Jisté je jedno - že série inspirovaná reálným příběhem mladého onkologického pacienta přilákala k obrazovkám průměrně 1,35 milionu diváků s podílem na sledovanosti 31,05 %. Jedničkou nedělního hlavního vysílacího času se stal seriál pokaždé, když se vysílal, tedy celkem osmkrát - a nedal konkurenci sebemenší šanci. Zásah Smyslu pro tumor se vyšplhal na 2,97 milionu. Nadprůměrných výsledků dosáhl pořad i v hodnocení spokojenosti, originality a zaujetí. Diváci ho sledovali nejenom v televizi, ale i na internetu, na platformě iVysílání.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Milostné scény nesnáším, říká režisérka Smyslu pro tumor pdc, bp, Jedlička, Železný

„Seriál vyhledávaly více ženy než muži. Z věkových skupin pak nejvíce bavil diváky ve věku 45-64 let a také mladé diváky 15-24 let. Nejvyššího podílu dosáhl Smysl pro tumor u vysokoškoláků, zájem s dosaženým vzděláním prudce stoupal. Regionálně je nadprůměrný zájem u diváků z Prahy, východních Čech a střední Moravy,“ uvedla podrobnosti vedoucí výzkumu a analýz Renata Týmová. Celou sérii doprovodila osvětová kampaň a samostatná podcastová série. Součástí každého dílu byly také rozhovory se skutečnými onkologickými pacienty ze sdružení Fuck Cancer.

Představitele hlavní role navíc všechno dění okolo seriálu natolik zasáhlo, že se rozhodl pomáhat - nechal se zapsat do registru dárců kostní dřeně! Na sociální síti sdílel Filip Březina své selfie s plackou „daruj život!“, které doplnil slovy „pojď do toho taky“. Jeho kostní dřeň by mohla pomoci českým i zahraničním pacientům s poruchou krvetvorby - jako je například leukémie.

Na natáčení vzpomíná s láskou. „Cítím obrovskou vděčnost za to, že jsem součástí něčeho tak unikátního. Hluboce děkuju Tereze Kopáčové za šanci, protože bez ní bychom tak dobře nehráli, a Pavlíkovi Berkovičovi za dokonalé záběry a láskyplnou péči,“ vyznal se talentovaný mladý muž všem tvůrcům na instagramu.

Fotogalerie
108 fotografií