Petra (26) má dvě děti a žije v severovýchodních Čechách ve městě Broumov v pronajatém bytě 3+1. Je na mateřské dovolené, zatímco její partner Marián (25) je dlouhodobě nezaměstnaný. Jsou spolu od třinácti, a láska jim tak vydržela už krásných dvanáct let - a mají spolu dcery Kateřinu (5) a Nikolku (3). Pobírají příspěvky na děti i na bydlení a jsou tak spokojení. „Nám nic nechybí,“ shrnuje Petra.

Svůj vztah popisují jako harmonický. „V každém vztahu jsou hádky,“ říká k tomu lakonicky Marián a dodává, že Petru štve třeba jen to, že on jde v pátek s kamarády na pivo a ona nemůže. „Nevadí mi, když si jde s kamarády na pivo, ale nemusel by pokaždé dávat přednost těm kamarádům a mohl by jít třeba se mnou,“ upřesňuje své stanovisko Petra.

Do Výměny manželek je přihlásila sestřenka, aniž by o tom věděli. Ale nebrání se tomu, mají svá očekávání. „Abychom si sebe víc vážili a respektovali se. Snad nám to něco dá,“ usmívá se Petra. Marián sám říká, že je nezaměstnaný pět let a s prací je to pro něj náročnější i přesto, že ji dlouhodobě shání. Snaží se tedy pracovat alespoň na brigádách, aby přispíval do rodinného rozpočtu. Nechá se pak ale slyšet, že za plat dočasné manželky by „ani nevstával“.

Pavlína (34) bydlí ve vlastním domě v obci Dlouhá Loučka na Olomoucku a pracuje jako dělnice, její manžel Pavel (40) je dělník. Mají spolu děti Nikol (12) a Matyáše (10). Do Výměny rodinu přihlásil právě tatínek Pavel, který s Pavlínou pracuje a také žije už patnáct let. „Když se vidíme každý den čtyřiadvacet hodin, tak už si pomalu nemáme co říct,“ shrnuje Pavel s tím, že „jenom když spíme a zavřeme oči, tak se nevidíme.“

Vztahovou krizí si prošli před pěti lety, avšak manželům se ji povedlo zažehnat. „Ta krize vznikla tím, že jsem pracoval týdny pryč a vracel jsem se jenom na víkendy a neviděli jsme se vůbec,“ říká k tomu Pavel. Jediné, v čem mají manželé momentálně neshody, je výchova divokého syna, který má ADHD. Pavlína k tomu říká, že oba - jak otec, tak syn - musejí mít poslední slovo.

„Já su z vesnice, takže se podívám do města,“ komentuje příjezd do Broumova Pavlína, zatímco Petra jen odhaduje, že se bude jednat o vesnici. A nakonec je nadšená, hned po vstupu do domu uznává, že je to krása. Zato Pavla je v druhém domově rozpačitá, zdá se jí nezabydlený. Při prvním setkání s Mariánem poté rychle zjišťuje, že rodina je v novém bytě teprve chvíli. Spokojený je i Marián, který si rozhodně nepřál „starší paní“.

Video
Video se připravuje ...

Výměna manželek: Nezdravé jídlo pro tříletou holčičku TV Nova

První překvapení nastává s prvním vařením. Pavlíně se ani trochu nepozdává, že obě děti jedí jenom tučné a smažené, přičemž dodává, že tohle by se u nich nestalo a nesouhlasí s tím. Marián si je toho vědom a říká, že vůbec netuší, proč mladší dcera začala odmítat téměř veškeré jídlo. Situace později eskaluje v momentě, kdy si holky u tatínka vyptají i něco po večeři, což Pavlína odmítá. „Ty musíš rozkazovat jim, ne ony tobě,“ říká Mariánovi. Tomu se mezitím velmi rychle začíná stýskat.

Pavlína se obratem v novém působišti mění na „vztahovou poradkyni“, když Mariánovi navrhuje, jakým způsobem mají řešit svůj čas jak s dětmi, tak bez nich. Pavlínu také překvapuje, že „táta koupí všechno, jak si děti dupnou.“ A rozhodne se konat a Mariána dohnat alespoň k nějaké aktivitě. Je totiž pravdou, že dost často ho diváci uvidí rozvaleného na gauči - zatímco Pavel je podstatně aktivnějším partnerem, co se věnuje i dětem.

Oproti tomu Petra v novém bydlišti mezitím zjišťuje, že nemá moc co dělat, protože o starší děti už není třeba tolik pečovat. Jediné, co ji v dočasném domově štve, je to, že jsou obě děti pořád na mobilu nebo tabletu, přestože mají spoustu jiných možností. Na druhou stranu, stejný problém řeší i Pavlína - a to s mnohem mladšími ratolestmi...

Jak se to mezi oběma páry vyvine, to uvidíte ve středeční Výměně manželek. Dívejte se od 20.20 na TV Nova - anebo už nyní na Voyo.

Fotogalerie
18 fotografií