Workoholička Mirka (34) pracuje v místním obchodním centru na oddělení internetového nákupu, zatímco její manžel Honza (41) v lesním hospodářství. Spolu mají Tadeáše (8) a Terezku (7), žijí v rodinném domě jen kousek od moře v malém švédském městě Söråker. S manželem, který je ve Švédsku od roku 2010, se seznámila na internetu. Kvůli dětem a pracovním povinnostem na sebe nemají tolik času, jak by chtěli - a Mirka je navíc podle manžela trochu perfekcionistka, z čehož prý občas vznikají konflikty.

Rodina Simony (39) žije na ostravském sídlišti v bytě velikosti 3kk. Simona byla během natáčení Výměny manželek „na pracáku“, zatímco její o rok mladší manžel Michal pracuje jako zámečník. Znají se už deset let, přičemž před dvěma lety se vzali. Vychovávají spolu dceru Šárku (6) a čtyři děti z předchozích vztahů. Diváci tak, kromě Šárky, poznají také Simoniny syny Romana (15) a Sebastiana (12). Když je rodina v kompletní sestavě, je doma hodně hlučno.

„Manžel je hodně uřvaný, jako fakt řve, sem tam padnou sprostá slova, a nemá na nic trpělivost, ale jinak je to strašně hodný chlap,“ komentuje to Simona. Michal Simonu označuje jako „velitele domácnosti“ s tím, že je na děti „příliš měkká“. Simona dlouhodobě bojuje s tím, že její synové mají v rukou neustále mobilní telefony, v domácnosti nijak nepomáhají, přestože věk už mají dost vysoký na to, aby věděli, co a jak, a někdy jsou i celé dny pryč.

Simona je v novém, kulturně naprosto odlišném prostředí poblíž baltického moře překvapena téměř vším. A zároveň je pro ni výjezd velmi náročný, protože jede poprvé v životě sama někam bez dětí. Zarážející jsou pro ni i zásadní rozdíly ve výchově, třeba ten, kdy od Honzy zjišťuje, že děti nesmí ve Švédsku do školy nosit nic sladkého, a to včetně džusů a ovocných nápojů. Sladké nemlsají ani doma - rodiče jim kupují bonbony jenom v sobotu. „To by potřebovaly moje děti, ony jsou závislé na sladkém,“ přemýšlí Simona nahlas.

Video
Video se připravuje ...

Výměna manželek ve Švédsku: Děti jsou na stejné úrovni s dospělými! TV Nova

V Ostravě je Mirka šokována tím, že zatímco ve Švédsku se na společné snídaně hodně dbá, v Ostravě se spolu rodina prakticky nepotkává a pokud ano, tak podle Michala snídají se ženou jen oni sami a většinou tak „kafe s cigárem“. První kritická situace pak přichází v momentě, kdy Mirka zjišťuje, že šestiletá Šárka nemá helmu na kolo, což její otec Michal glosuje tím, že to je v pohodě, protože nejezdí rychle. Ona je totiž zvyklá na docela jiné poměry. 

Michal vysvětluje, že on vychovává neposlušnou dcerku nějakou tou „výchovnou na zadek“, Mirka by si něco takového udělat nedovolila. „Ve Švédsku jsou fyzické tresty úplně zakázané. Já nemůžu dát ani tu 'výchovnou', protože kdyby to děti řekly ve škole, měla bych z toho jako rodič průser. Byli by schopni na mě zavolat sociálku,“ vysvětluje. „Ve Švédsku se všechno povoluje, a i ty malé děti jsou na stejné úrovni jako ty. Mají stejná práva. A tak jim je to vysvětlované už ve školce...“

Fotogalerie
18 fotografií