Stejně jako v předchozích letech se režie chopí Michael Čech (56), a slavnostním ceremoniálem provede oblíbený herec Marek Eben (65), jenž aktuálně září ve StarDance. Tedy jako dlouholetý moderátor, ne coby soutěžící. Na předávání filmových cen se již nyní těší. Český lev není žádný vegetarián, možná i proto je tento večer vždycky takové maso. S tím holt musí každý, kdo se na něm podílí, počítat. Budeme k tomu všichni přistupovat se vší zodpovědností a budeme se snažit, aby to bylo jedlé,“ uvedl Eben s humorem.

Akademici z řad filmových profesionálů z letošní filmové produkce budou od 1. prosince tohoto roku posuzovat 33 celovečerních hraných filmů, 15 dokumentárních filmů, které vybrala předvýběrová komise sestavená ze členů akademie z celkového počtu 31 snímků, 8 animovaných filmů a také 10 krátkých filmů, které komise složená z akademiků vybrala z 18 přihlášených snímků. Nominace, tedy snímky, tvůrce a herce, co o Lva zabojují, pak vyhlásí 15. ledna.

Video
Video se připravuje ...

Kulový Blesk: Předávání Českých lvů pdc, klb, Marek

O ocenění se také uchází 6 televizních filmů nebo minisérií a 14 seriálů, které byly uvedeny na televizních obrazovkách či na internetu. Na slavnostním večeru předají pořadatelé Cenu Magnesia za nejlepší studentský film. „Tvůrci televizních filmů, minisérií a seriálů mohou být již poněkolikáté oceněni i v kategoriích nejlepší herecký výkon v hlavní a vedlejší roli i dalších kategoriích, jako například kamera nebo hudba,“ dodala k tomu výkonná ředitelka ČFTA Tereza Rychnovská.

Ceny jsou udíleny ve 21 statutárních kategoriích, což znamená, že každoročně patnáctičlenné prezidium ČFTA oceňuje i mimořádný přínos české kinematografii a může udělit také cenu za mimořádný počin v oblasti audiovize. Milovníky české kinematografie tak čeká, podobně jako uplynulé roky, velký zážitek. A to i ten vizuální - autory nového stylu Českého lva jsou designéři Jana Krchová a Ondřej Fučík.

Fotogalerie
107 fotografií