K seriálu se dostal náhodou, jak tomu v životě bývá. „Kdysi jsem byl vyšetřovatelem na 1. oddělení,“ zmínil svoje působení ve skutečné mordpartě. „No a v 90. letech jsem asi šest let sdílel kancelář s Josefem Marešem, autorem scénáře,“ vysvětlil. Bylo tedy logické, že spolu probírali nejen aktuální skutečné případy, ale později i ty seriálové.

Hlídal slang

V prvních dvou řadách major Badin dohlížel především na to, aby seriáloví kolegové používali správný profesionální slang. Skutečný kriminalista podle něj nikdy neřekne slovo jako laborka, protože míst, kam se různé předměty posílají na expertizu, je více. Podobně nemluví o kulkách, ale o střelách či nábojnicích. Ve třetí řadě dostal Badin nabídku ohlídat správnou terminologii a postupy přímo na place. Získal tak i nenápadnou roli policejního technika, který na místech činu v různých epizodách zajišťuje stopy.

Video
Video se připravuje ...

Případy 1.oddělení se vrací. Tvůrci pro Blesk prozradí zákulisí 3. série. Kdo bude vrahem? Pavlína Horáková, Jan Jedlička

Protidrogové

Ještě bych to uměl i ve skutečnosti,“ usmívá se při narážce na stopy. Vraždy už ale dnes jako šéf protidrogového oddělení nevyšetřuje. „Samozřejmě, ale naše oddělení v případě potřeby poskytuje pražské mordpartě součinnost,“ dodává.

Policista roku

Mjr. Jaromír Badin začínal v roce 1984 jako řadový uniformovaný policista. Roku 2016 se stal vítězem ankety Policista roku ČR. V současnosti vede protidrogové oddělení Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy. Kromě toho se věnuje preventivní a přednáškové činnosti.

Děti na odpis

Jedním z opravdu otřesných případů se stala vražda dětského homosexuálního prostituta. Ve skutečnosti se oba kriminalisté o její objasnění podělili. Badin případ rozpracoval a po týdnu odjel na dovolenou. Mareš se z dovolené vrátil a kauzu dotáhl do konce. V seriálu posloužil tento případ jako předloha pro epizodu Děti na odpis z II. série.

Fotogalerie
49 fotografií