U oscarového režiséra Jiřího Menzela (†82) nakonec vyhrál maďarský herec, pro kterého to byla doslova životní role.

Přišel o šanci na Oscara

„Měl jsem hrát hlavní postavu ve filmu Vesničko má středisková, ale našli většího blbce. Menzel mi to jednou řekl, do té doby jsem to vůbec nevěděl,“ prozradil herec během natáčení Pohádkových pádů Honzy Dědka na zámku Nelahozeves. To, že roli Otíka nedostal, ho samozřejmě trochu mrzelo. Zvlášť když se »Vesnička« dostala v roce 1985 do užších nominací na Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film.

Pozdní příchody

Když se pak stal Menzel kmenovým režisérem a posléze i uměleckým šéfem Divadla na Vinohradech, vrátil mu to Vydra i s úroky. „Když jsme spolu nazkoušeli první komedii, řekl, že už se mnou nikdy nic dělat nebude, že chodím pozdě a že na to nemá nervy,“ vzpomínal se smíchem herec. Svého »blbce« se ale přece jen dočkal. „Za dva měsíce mi dal hlavní roli ve hře Blbec k večeři, kterou jsme nazkoušeli v Divadle Bez zábradlí u Karla Heřmánka,“ připomněl Vydra. „Ale já jsem nechodil pozdě, já jsem chodil na poslední chvíli. Zvykl si na to. Jako většina lidí v divadle,“ dušoval se Vašek na závěr.

Striptérka v divadle

Až na pozdní příchody panovaly mezi hercem a režisérem přátelské vztahy. Václav Vydra dokonce s Viktorem Preissem (75) připravil Jiřímu Menzelovi k jeho 62. narozeninám pořádné překvapení. „Dali jsem mu k narozeninám striptérku. Napadlo nás, že to bude pro něho šok,“ přiznal Vydra. Když začala striptérka po představení svou show, zaplul prý oscarový režisér do divadelního křesla a snažil se být absolutně nenápadný.

Video
Video se připravuje ...

Václav Vydra: Máma Medřická s ním psa vyměnila za motorku! David Turek

Fotogalerie
24 fotografií