Potýkal se s bolestmi zad už delší dobu, začalo to v roce 1997, ale s tím, že se nebude moct pohybovat, skutečně nepočítal. „Doktoři mi oznámili, že mám zhoubný nádor. Kdybych měl tenkrát sílu, vyskočil bych z okna,“ přiznává herec. Dávali mu půl roku života. Diagnóza byla ale mylná!

Neudělal ani krok

Zhoubný nádor se naštěstí nepotvrdil. Příčinou ochrnutí a strašných bolestí byl zánět, který ho připravil o dva obratle. Musel na několik operací. „Nakonec mi dali štěp z kyčelní kosti. Pomohlo to, ale musel jsem se všechno znovu od začátku naučit,“ popisuje náročnou situaci. Ze dne na den se mu změnil život. Sám si nedokázal ani zapnout kalhoty, natož chodit.

Zachránila ho žena

Naštěstí při něm pořád stála manželka. Napřed ho na zádech nosila do auta, pak s ním rehabilitovala. Nakonec šla Jana, doktorka přírodních věd, která pracovala ve zdravotnictví, do předčasného důchodu. Aby mohla Oldovi ve všem pomáhat. „Když vás to skřípne, teprve poznáte parťáka,“ říká Vlach ve své 13. komnatě, kterou můžete vidět ve 21.55 hod. na ČT1.

46 let spolu

Ženil se v roce 1976. Jeho paní už měla za sebou jedno manželství, ale rozvedli se, protože nemohla mít děti. Jako zázrakem potkala jednou v divadle Oldřicha, který děti nechtěl. Bál se odpovědnosti. „Okouzlil mě, zamilovala jsem se,“ říká Jana Vlachová. Její muž dodává: „Děkuju divadlu. Přes něj jsem poznal svou ženu a prožil s ní nádherný život.“

VIDEO: Oldřich Vlach zachránil pejska z útulku!

Video
Video se připravuje ...

Oldřich Vlach má novou radost: Zachránil pejska z útulku! Petr Macek, Lukáš Červený

Dost bylo divadla

Po rehabilitacích se ještě herec vrátil do vinohradského divadla. Jenže ho zase začala zlobit páteř, proto řekl: Dost! „Do divadla mě zvou doteď, ale nechce se mi tam. Abych se nerozbrečel a aby neviděli, jak to se mnou je,“ říká Vlach.

Fotogalerie
27 fotografií