Na otázku, proč si myslí, že si režisér Rudolf Havlík (46) vybral pro roli prezidentky právě ji, Geislerová s úsměvem odpověděla: „On se mě bojí! Myslím, že na něj působím autoritativně, ale zároveň jsme si to natáčení užívali. Blbli jsme a vymýšleli fórky...“

Prezidentka Kateřina Čechová je sice silná a odpovědná žena-politička, ale zároveň touží po trošce soukromí. „Protože v každém momentě nereprezentuje jenom samu sebe, ale celý stát, nemůže si jen tak zajít na víno, posedět a poslouchat, o čem se lidi baví. Takže to není o tom, že by jako prezidentka trpěla. Ale zároveň ji trápí, že už nemůže být sama sebou, tak jako dřív,“ komentovala Aňa Geislerová svoji roli prezidentky Kateřiny.

Herečka je, podobně jako politička, veřejně známá osoba. „Vnímám zásadní rozdíl v tom, že já sice jsem na veřejnosti určitým způsobem exponovaná, ale zároveň se nemusím nikomu zodpovídat. Když se někde znemožním, je to moje chyba a je jen na mně, jestli si to budu brát k srdci. Oproti tomu, když je člověk ve vysoké veřejné funkci, měl by být skutečně zodpovědný a držet fazonu,“ konstatovala Geislerová.

Další role ve filmu mají třeba Veronika Khek Kubařová (tajemnice prezidentky), Oskar Hes (sochařův syn) nebo Vanda Chaloupková (bodyguardka), ústřední song je od Chinaski.

Schůzky v přestrojení a Čaputová

Zápletka filmu spočívá v tom, že první česká prezidentka po roce ve funkci začne toužit po troše soukromí bez pozornosti celé republiky. Vezme si tedy paruku a v převleku se v noci potají vytratí z Hradu. A seznámí se se sochařem Petrem, který nemá ani ponětí, kdo okouzlující žena, do níž se zamiloval, ve skutečnosti je.

Sochaře Petra, s kterým prezidentka naváže tajnou známost, hraje Ondřej Vetchý (60). „S ním se pracuje vždycky báječně,“ pochvalovala si Geislerová, která s Ondřejem tvořila pár už v dřívějším Havlíkově filmu Pohádky pro Emu.

„Ondra je opravdu specifický člověk, autentický ve všem, co dělá. Zároveň umí povzbuzovat. A říká mi Geislerko! Je mi s ním dobře.“ Při natáčení na Kampě anebo kolem Hradu si prý dokonce zkoušela představovat, že jsou právě oni dva reálný prezidentský pár. „Byli bychom v těch rolích vlastně ideální! Já bych byla ta nepříliš přístupná a on ten kontaktní a vřelý, co se nebojí s lidmi mluvit. Báječně bychom se doplňovali. Byl by skvělý první muž!“ říká Aňa. 

Nápad na film dostal režisér v roce 2016 po dotočení Pohádek pro Emu. „Přišlo mi to jako zajímavé a neotřelé téma. A za několik měsíců nato byla zvolena slovenskou prezidentkou paní Čaputová...“ vysvětlil Rudolf Havlík. Zdůrazňuje ale, že politika není tématem filmu a neměla by odrazovat od návštěvy kina. „Celý scenáristický záměr je apolitický. Točili jsme romantický film,“ říká režisér, jenž stojí i za filmy Po čem muži touží anebo Bábovky.

VIDEO: Jaká je Prezidentka Ani Geislerové? Silná i křehká, ale hlavně lidská

Video
Video se připravuje ...

Jaká je Prezidentka Ani Geislerové? Silná i křehká, ale hlavně lidská. Bioscop

Aréna hvězd – Největší koncertní bomba už v září 2022! Michal David, Monika Absolonová, Dalibor Janda a spousta dalších. Vstupenky si zajistíte ZDE! 

Fotogalerie
53 fotografií