Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Učňovské Prostřeno! s budoucími kuchtíky: Ošklivé zranění, náhlá pomoc a zpackané jídlo!

/
  • Učňovské Prostřeno! plné chlapů!
    14. února 2022 ● 13:00

    Na diváky tentokrát čeká speciální týden v oblíbeném gastronomickém pořadu Prostřeno!: bude totiž studentské a učňovské. K prostřenému stolu usednou budoucí kuchaři, možná šéfkuchaři, naděje naší gastronomie z odborných škol v západních Čechách!

    V týdnu od 14. února se bude rozhodně na co dívat. Mladí nadějní kuchaři předvedou, že jim nejsou cizí klasické postupy ani moderní technologie. Společně se svými mistry odborného výcviku ukážou, že o směřování české gastronomie nemusí mít nikdo obavy. Studenti předvedou, co vše v kuchyni dovedou… a zda jim je či není taktizování v oboru, kterým se budou jednou živit, cizí. Na co se můžete těšit?

  • 1.

    Pondělí - Samuel

     Jako první se k plotně postaví Samuel (18) ze střední odborné školy v Rokycanech. Milovník počítačových her se netají tím, že by rád vyhrál - výhru by totiž utratil za nový počítač. Samuel vsadí na moderní kuchyni. Polévka bude krémová, hrušky medové, bruschetty rovnou dvě a panenku udělá metodou sous-vide. A poradí si i s úkolem týdne, i když rozluštit mu ho pomůže mistr odborného výcviku. Ve škole prý ještě „amouse bouche“ nebrali. Mistr výcviku bude Samuelovi k ruce během vaření, aby zkontroloval dochucení a byl Samuelovi oporou. Ostatně, menu pánové dávali dohromady společně. A dokonce mu poradí, jak některá jídla správně vyslovovat.

  • 2.

    Pondělí - Samuel

    Když Samuel s paní ředitelkou vítá hosty, ocení, že přišli samí kluci, a holky tedy nebudou u stolu dělat vlny. Během večeře se ale ukáže, že budoucí šéfkuchaři mají pořádně mlsné jazýčky a jídlu rozumí. Jak u nich obstojí Samuelovo menu? Problém nastane už u předkrmu, jelikož ne všichni jedí rajčata. Jiní nejsou na ryby, další na prorostlé maso… Jak se bude vařit z několika shodných pochutin, které milují všichni? A budou se na chutě ostatních brát ohledy?

     

    VIDEO: Kdo co jí a nejí?

    Video
    Video se připravuje ...

    Pondělní Prostřeno!: Kdo co nejí? FTV Prima

  • 3.

    Úterý - Jakub

    Druhou soutěžní večeři nachystá Jakub (20) ze střední odborné školy a učiliště v Sušici. Jakub pochází z rodiny, která se v gastronomii pohybuje, a cenné rady si odnesl od svého táty – řezníka. Zejména ohledně nožů a jak mají být nabroušené. Také Jakub doufá v úspěch moderní gastronomie. Podává jehněčí hřbet, pečené tygří krevety, mrkvovo-celerový krém, borůvkový crumble a nezalekl se ani domácího pečiva. Udělá domácí pita chléb. K tomu dvě přílohy, salátek, jedlé květy a další dobroty. Na papíře má menu spoustu řádků a zní velmi vznešeně, nezaleknou se ho hosté? A hlavně, jak se Jakubovi podaří připravit?

     

    VIDEO: Co je podle Jakuba vizitkou kuchaře?

    Video
    Video se připravuje ...

    Úterní Prostřeno!: Vizitka kuchaře FTV Prima

  • 4.

    Úterý - Jakub

    Hosté Jakubova jídla ocení, jen u některých budou mít problém s dochucením, polévka i krevety moc pálivé, a jedlé kytky se nebudou líbit už během předkrmu, a tak je do dalších chodů Jakub raději nedá. A co hosté řeknou na speciální nápoje? K dezertu dostanou třeba jahodové capuccino. Zábava se bude konat na fotbalovém hřišti, ale nebude se kopat na bránu – kluci si vyzkouší nahození rybářského prutu. A to se ukáže jako složitější věc než kopání do míče.

  • 5.

    Středa - Ludvík

    Ve středu bude vařit Ludvík (18) ze středního odborného učiliště v Domažlicích, jenž nachystá tradiční kuchyni v moderním kabátku. Připraví cikánský chlebík s granátovým jablkem, dýňovou espumou a bažantím filátkem, cuketový krém s krutony, dančí medailonky se šípkovou omáčkou, karlovarské knedlíky, glazovanou zeleninu a čokoládový dortík z červené řepy se žahourem z malin a borůvek, jogurtový noček. Menu to není jednoduché i Ludvík se v kuchyni docela zapotí. Těsto na dezert bude muset dělat nadvakrát – jelikož si splete mouky. Co s tím? Vyhodit a začít znovu! Také dýňová espuma dá Ludvíkovi pořádně zabrat. Nejenže ho stresovala během nácviku menu, ale zavaří mu i během soutěžního vaření.

     

    VIDEO: Ludvík a „velmistr“

    Video
    Video se připravuje ...

    Středeční Prostřeno!: Ludvík a velmistr FTV Prima

  • 6.

    Středa - Ludvík

    Se zábavou Ludvíkovi pomůže mistr odborného výcviku, když pány naučí tradiční merhování. Chodské koláče, které si kluci sami nazdobí, jim také upeče a odnesou si je domů. Ludvík se neúčastní… Chystá totiž dezert. A jak mistr vtipně podotkne, on sám je jen záskokem za krásnou dívčí v chodském kroji, která se kvůli covidové situaci účastnit natáčení nemohla… A to je jistě pro soutěžící mladíky velké zklamání. Snad i za tohle nepůjdou body dolů!

  • 7.

    Čtvrtek - Jirka

    Ve čtvrtek se ve školní kuchyni předvede Jirka (17) ze střední odborné školy a středního odborného učiliště v Horšovském Týnu. Jeho soutěžní menu bude podzimní: připraví marinovanou červenou řepu s čerstvým kozím sýrem, dýňovou polévku se zakysanou smetanou, pečená kuřecí prsíčka plněné sýrem ze školní farmy, sušenými rajčaty a anglickou slaninou, podávané s restovanou zeleninou, a jako dezert budou lívanečky s limetkovým tvarohem a rozvarem z jablek. Jak se mu bude dařit? Bude lehce nervózní, ale naštěstí i on má v kuchyni mistra odborného výcviku. Když Jiří vaří, přijde na kontrolu také paní ředitelka. Nerozhodí mladého soutěžícího kontrola „z vyšších míst“?

  • 8.

    Čtvrtek - Jirka

    Jirkovo menu vypadá chutně, jenže u hlavního chodu bude hostům chybět příloha. Jsou to kluci ve vývinu, evidentně je pro ně zelenina jako příloha málo. Ale Jiří vysvětlí, že nechtěl servírovat tolik sacharidů. Evidentně má jasno v tom, co je a jak má vypadat zdravá kuchyně.  Zábavu nachystá venkovní – pánové si budou moci vybrat, zda se svezou na koni nebo na traktoru. Šmejdit se totiž bude na statku a pánové se podívají, jak to vypadá, když se o kravičky stará moderní stroj, co je nakrmí, vyčistí i podojí.

     

    VIDEO: Co na talíři chybí?

    Video
    Video se připravuje ...

    Čtvrteční Prostřeno!: Chybí příloha?! FTV Prima

  • 9.

    Pátek - Zdeněk

    Jako poslední ukáže svůj kulinářský um Zdeněk (18) ze střední odborné školy v Boru, jenž nachystá světovou kuchyni. Bude podávat cibulový mini quiche a lehký salátek s jedlými květy, krém z pečené dýně s kokosovým mlékem, filírované kuřecí supreme ve smetanové omáčce s liškami a jako dezert budou mini Pavlovy. Také Zdeněk se v kuchyni docela zapotí. Reprezentovat školu, to jsou pořádné nervy. Ale naštěstí Zdeňkovi bude k ruce v kuchyni paní mistrová, která odborným okem dohlédne na jeho kuchařské snažení. A bude vidět, že mu drží palce, a kdyby mohla, uvařila by to za něj… A není divu, Zdeněk se při vaření málem zmrzačí!

     

    VIDEO: Zranění

    Video
    Video se připravuje ...

    Páteční Prostřeno!: Zranění FTV Prima

  • 10.

    Pátek - Zdeněk

    Kritice se ale Zdeněk nevyhne, spolusoutěžící neosloví omáčka. Jakubovi připadají houby nedodělané, ostatním v ní vadí tymián. Ovšem šťouchané brambory s baby špenátem sklidí pochvalu. Zdeněk bude sice nervózní, ale s nervozitou úspěšně zabojuje. Svým soupeřům u stolu dokonce zazpívá. Svěří se jim, že zpěv byl jeho velkým koníčkem, jen dal přednost kuchařině, ve které by rád něco dokázal. A v rámci zábavy si hosté vytisknou vlastní obrázek na kafíčko na speciální tiskárně, kterou škola vlastní.

  • 11.

    Prostřeno!

    Jak to celé nakonec dopadne, kdo zaboduje zábavou, kdo svým kulinářským umem, a kdo celkovým menu i konceptem večera? Sledujte každý všední den v 17.50 na Primě, uvidíte, kdo z pětice mladých kuchařů vyhraje a odnese si výhru a titul nejlepšího hostitele.

    Fotogalerie
    16 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy