Seriá Osada svede dohromady spisovatelku, ajťáka, vojáka v záloze, nebo milionáře v utajení. Různorodost postav, které se v chatové osadě setkají přitom není náhodná. „Ztrácíme schopnost domlouvat se, ve výsledku se pak nemáme rádi, a nakonec se vše může zradikalizovat. A tak jsem hledal prostředí, kde se přirozeně potkávají velmi různí lidé. A staré chatové osady jsou jedním z nich,“ vysvětluje režisér Radek Bajgar, jak dospěl k námětu seriálu.

Scénář si vzal na starosti Petr Kolečko. Ten by rád navázal na své předchozí populární seriály, jako Most!, Trpaslík nebo Okresní přebor. Na většině z nich ovšem spolupracoval s režisérem Janem Prušinovským. Pochvaloval si ovšem i práci s Bajgarem. „Myslím, že oba se snaží zasadit moje nadsazené děje do nějakého realistického světa, v tom myslí podobně,“ srovnává oba režiséry a dodává, že Bajgar místy nechává děj více stylizovaný.

V úspěch zřejmě věří i v České televizi, kde už před premiérou první řady začali připravovat pokračování seriálu.

Úvodní píseň k serálu se jménem Má chata, můj hrad pak napsal Xindl X a vyjde i na jeho novém albu, které se chystá na desátého září. Přímo na place seriálu přitom vznikl i videoklip k nové písni.

Kdy bude mít Osada premiéru

Na první díl seriálu se mohou diváci těšit již v pátek 3. září na prvním programu České televize.

Seriál bude mít dohromady 13 dílů, ve kterých slibuje s nadhledem prozkoumat český fenomén chataření, při kterém se setkávají lidé ze všech společenských vrstev i nejrůznějších politických názorů. Pro všechny je ovšem hlavní, aby od pátku do neděle byla na chatě pohoda.

Postavy a obsazení

Seriál divákům otevře dveře šesti chat a představí nám jejich obyvatele. V Osadě se setkáme se všemi od spisovatelky románů červené knihovny, přes židovskou rodinu, po vojáka v záloze zaměstnaném v salónu krásy.

Tony Keyhoss (hraje Tomáš Hanák)

Tomáš Hanák hraje v Osadě milovníka všeho amerického Tonyho Keyhosse. Jeho postava přitom v Americe řadu let žila, což se na Tonym podepsalo. Mluví s přízvukem, občas si splete státy a místo májky postaví basketbalový koš.

K tomu, že si roli Tonyho střihl právě Tomáš Hanák vedlo i to, že se natáčelo u Nižboru, kde zrekonstruoval železniční sklad a několik historických vagónů. Sám přiznal, že kdyby se natáčelo jinde, nejspíše by se přemluvit nenechal. „Už mě moc nebaví vláčet se přes půl republiky tam říct větu „Víš, nikdy jsem tě nepřestal milovat.“ a zase se mordovat zpátky. Ale jít do práce v papučích nebo tam došlapat na kole, to je jiná káva,“ vysvětloval.

Rubalovi (hrají Petra Nesvačilová a Radek Holub)

Manželé Rubalovi jsou zvláštní pár. Milan (hraje Radek Holub) je důstojníkem v záloze, který ovšem pracuje v salonu své ženy Heleny, v chatové osadě mu ovšem není cizí žádná lesnická práce. Ta pro změnu cítí, že má na víc, než je Rubal, ale neví přesně na co.

Petře Nesvačilové se na postavě Heleny líbí její přehnanost. Oslovil ji ovšem celý námět seriálu. „U Osady mě oslovil scénář Petra Kolečka, jehož věci mám ráda, i Radek Bajgar, režisér Teorie tygra a teď i Teorie touhy, kde jsem si také zahrála,“ vysvětlila.

A postava Milana je sympatická i Radku Holubovi. „Na postavě Rubala je mi blízké klukovství, vystavěl si svůj svět, kam o víkendech utíká. Sympatické na něm je i to, že chce do svých her zapojit ostatní. Zároveň ovšem přiznává, že na rozdíl od Milana Rubala nikdy neměl vůdcovské sklony.

Srovnalovi (hrají Pavla Beretová a Martin Myšička)

Na rozdíl od Milana Rubala se zcela mimo svůj živel dostane David Srovnal (hraje Martin Myšička). Jde totiž o ajťáka, kterého do osady dotáhne jeho manželka, aby jej na chvíli dostala od počítače. Davidovi tak nezbude než na internetu najít návody na štípání dříví, chytání ryb i rozdělávání ohně.

Jeho manželku Ivanu hraje Pavla Beretová. Ta si podobně jako Petra Nesvačilová vyzkoušela práci s režisérem Bajgarem už při natáčení Teorie tygra. „Mám práci s ním i s celým jeho týmem moc ráda,“ dodala. Přesto pro ní byl nový projekt jiný především délkou natáčení. „Byl to takový krásný letní tábor,“ vzpomíná Pavla Beretová na natáčení.

Južanovi (hrají Eva Leinweberová, Igor Bareš a Filip František Červenka)

Manželé Južanovi mají před zbytkem obyvatel osady jedno tajemství. Petr Južan (hraje Igor Bareš) totiž vlastní obří sýrárnu, své bohatství ovšem tají ze strachu, že by poté už nebyl mezi chataři oblíbený. Igora Bareše pak k seriálu přitáhla možnost zahrát si v seriálu podle scénáře Petra Kolečka. „Humor, který pan Kolečko užívá, je nenapodobitelný, nezastoupitelný a mě blízký. Podobný autor u nás není,“ chválil ho.

Jeho seriálovou manželkou je Eva Leinweberová v roli Radky Južanové. Ta má o svého bohatství tajícího manžela starosti. Južan totiž trpí na vysoký tlak a neměl by se vytáčet. Ewa Leiweberová přitom ke své postavě přilnula hned na několika úrovních. Radka jí totiž připomíná její maminku a její otec byl podobně vznětlivý, jako seriálový Petr Južan. Především jí je ovšem blízké prostředí chatařských osad. „V podstatě od narození jsem vyrůstala na chatě, která si říkala osada Podskalí v Křenůvkách u Prostějova,“ zavzpomínala na své dětství.

Společně s manžely Južanovými do osady přijede i jejich syn Hynek (hraje Filip František Červenka). Toho by Južan starší rád jednou viděl jako svého nástupce v čele jím vybudovaných podniků, to se ovšem Hynkovi příliš nezamlouvá a radši by se viděl v reklamní agentuře v Praze.

Krausovi (hrají Jana Plodková, Josef Polášek a Karolína Lea Nováková)

Šimon Kraus (hraje Josef Polášek) byl před revolucí zarytým komunistou. V 90. letech pak přes několik jiných náboženství našel v židovství, do jehož praktikování se pustil rovněž s velkou vervou.

Jeho manželka Dagmar (hraje Jana Plodková) mu jeho zapálení do víry toleruje, i když sama praktikuje spíše na oko.

Třetím členem domácnosti je pak jejich dcera Arnoštka (hraje Karolína Lea Nováková). Ta se o víru zajímá jenom tak, aby měla pokoj od táty. V osadě jí zajímá. Především Hynek Južan.

Stýblovi (hrají Jana Švandová a Pavel Nový)

Do osady pravidelně na léto přicházejí i důchodci Stýblovi. Ti cestují ze zásady vlakem a od nádraží pokračují deset kilometrů pěšky. Jde přitom o jedny z původních obyvatel chatové osady. Jen tak nic je nerozhází, to se podaří, až jejich zeťovi, zchudlému šlechtici, který za nimi přijede na návštěvu dohromady s dcerou.

Rybákovy (hrají Ivana Chýlková a Šárka Vaculíková)

V neposlední řadě se v seriálu Osada diváci potkají i se spisovatelkou Lucií Rybákovou (hraje Ivana Chýlková a její dcerou Janou (hraje Šárka Vaculíková).

Lucie jezdí na chatu za inspirací, zatímco Jana její psaní a dění v osadě vtipně komentuje. Obě si ovšem během léta v osadě najdou novou lásku.

U Rybákových si zároveň pronajme pokoj policista Michal Franěk. Ten hodlá v osadě strávit celé léto vyšetřováním případu vykradených chat.

Kde se Osada natáčela?

Seriálové prostředí vypadá tak věrohodně, jako kdyby se natáčelo ve skutečné chatové osadě. Opak je ovšem pravdou a celá osada Záhoří vznikla až před natáčením. „Seriál se natáčel od jara do podzimu loňského roku v malebném prostředí nižborských rybníků a v okolí Berounky, kde vznikla "zaručeně pravá" chatová osada,“ přiblížil kreativní producent České televize Josef Viewegh.

Celá osada pak vznikla pod vedením architekta Davida Dubenského za šedesát dní. Nejtěžší pak podle architekta bylo zvládnout imitovat věk chat, které mají v krajině stát osmdesát let. „Na chatách jsme se nevyhnuli patinování, ale zároveň jsme byli schopni obstarat velké množství starého materiálu, ve kterém jsou staré hřebíky, praskliny a podobně,“ přiblížil Dubenský.

Narozdíl od jiných filmových staveb navíc chaty postavily ze všech stran a přidali k nim i latríny. Jedinou původní chatou v osadě je ta, ve které budou bydlet manželé Srovnalovi.

Ty které vyrostly pro potřeby seriálu musely někde v autentičnosti ustoupit potřebám filmařů. „Ve všech chatách se používají speciálně upravené stropy: přímo v krovu jsou vyřezané světlíky, které umožňují snazší zesvětlování scény. S tím se v běžných chatách nesetkáte. Specifická je i výška stropů, které musely být nadsazeny oproti rozměrům reálných chat,“ popsal architekt.

Video
Video se připravuje ...

Scenárista Petr Kolečko a Lajna 3: Roli pro Langmajera píšu podle sebe! Já jsem Hrouzek Markéta Reinischová

Fotogalerie
8 fotografií