Jako první se k plotně dostaví mladá umělkyně Patricie (27). Umění ji zatím neživí, ale v budoucnu by chtěla. Zatím pracuje jako doručovatelka novin. Využije Patricie svou kreativitu i během vaření? Patricie vsadí na menu, které stihne, tedy jednodušší jídla. A hosté jí přílišnou jednoduchost menu vyčtou. Dokonce zazní, že její kaldoun připomíná školní polévku. Na to, že to bude první večer a soutěžící se teprve oťukávají, u stolu rozhodně nebude hrozit rozpačité ticho.

Nejvíce bude slyšet Petra, který plynule přechází z češtiny do slovenštiny a naopak. A kromě toho, že mluví dvojjazyčně, také mluví hodně a nemá ani problém s pokládáním otázek na tělo. Když Patricie přizná, že bere antidepresiva, trpí panickou atakou a svou účast v soutěži bere jako terapii, jelikož právě to, že bude muset překonat sama sebe, by jí mohlo pomoci s její nemocí, objeví se názory, že si vymýšlí. A někdo si dokonce myslí, že taková informace do Prostřeno! nepatří. Jenže to byli její spolusoutěžící, kdo se jí na její psychický stav neustále vyptávali…

Úterý bude patřit benjamínkovi týdne, mladičké studentce prvního ročníku na obchodní akademii Lence (16). Hosty nepozve k sobě domů, protože to rodiče nedovolili, ale útočiště jí poskytne teta, která ji také do Prostřeno! přihlásila. Co na to řeknou hosté? Všem se to líbit nebude. Komu to bude vadit? A kdo to přejde mlčením? A záleží na tom vlastně? Důležité je přece vaření. Jenom rýpal Petr se nechá slyšet, že když nemohla vařit doma, měla ze soutěže radši odstoupit… „Jsou pravidla, která by se měla dodržovat,“ zdůrazňuje.

Lenka nechce nic podcenit a svoje menu detailně připraví. Je tak dlouhé, že si ani sama názvy nepamatuje a musí při představování menu koukat do mobilu. Podaří se složitá jídla teprve šestnáctileté dívence připravit? Chvílemi to bude nad její síly a hosté si budou stěžovat na nekonečné čekání. Stihne Lenka, která bude bojovat nejen s časem, ale i plotnou, celé menu dovařit? A budou hosté spokojeni? Pochutnají si na Lenčiných specialitkách? Kdo ocení játrovou sedlinu v polévce a jaké komentáře bude mít upovídaný Petr?

VIDEO: Úterní Prostřeno!: Vaření u tety

Video
Video se připravuje ...

Úterní Prostřeno!: Vaření u tety 

Ve středu uvaří Petr (44), povoláním pracovník ostrahy. Ten někdy mluví česky, někdy slovensky, jak mu to přijde na jazyk. Petr před koronavirovou krizí pracoval jako recepční a možná z recepce má takovou vyřídilku. Petr se promluvit nestydí a už od pondělí je nejvíce slyšet. Někdy jsou jeho otázky až nevhodné a ostatní s tím, že pořád mluví a mluví, už mají trochu problém. Celkem jim už leze na nervy.

Slova mu nedojdou ani během jeho večeře. Všechno, co půjde, se Petr bude snažit, jak se lidově říká, „okecat“. A že toho bude, u stolu se totiž bude docela dost kritizovat. Petrův předkrm, tedy surimi salát, hosty neuchvátí. Patricie si nebere servítky. „Ty surimi tyčinky jsou vytvořené ze zbytků a podle mě to není vhodné jíst. Myslím si, že máme na víc než jíst tenhle odpad,“ prohlásí drsně. Ne všechno se Petrovi povede a taky to docela dlouho potrvá. Hostitelovo menu přitom není složité…

Čtvrteční hostitel Petr (29), kterému ostatní říkají Péťa, aby se to nepletlo s Petrem středečním, je pracovníkem v úklidové firmě. Už ví, co a jak, jelikož je v Prostřeno! už podruhé. Poprvé vařil před deseti lety, ale o své účasti před svými soupeři takticky pomlčí. Rád by totiž vyhrál, a tak se uchýlí ke lžím. Péťa hosty přivítá v malém bytě, sotva se tam všichni vejdou. Byt bude sice až dojemně vyzdobený, důležité bude ale spíše to, jak se Petrovi povede v kuchyni.

Smůla se mu lepí na paty, vývar se z tlakového hrnce vyvaří – a Péťa bude muset improvizovat. Polévku dodělá z bujonu. Není divu, že hosté se nebudou moci shodnout na chuti: je bez chuti, nebo přesolená? O množství dochucovadel bude Petr taky mlžit, místo tří kostek bujonu přizná jen jednu. „Kdybych to přiznal, tak by mi to uškodilo,“ domnívá se. V předkrmu bude chybět slibovaný parmezán a na hlavní chod se bude dlouho čekat, aniž by výsledek za to dlouhé čekání stál. Je toho celkem dost, co se bude kritizovat. Na přetřes přijde i na osobní život hostitele. Kdo tak hlasitě křičí, že je Péťova orientace v pořádku, že Patricie vnímá podtón, že mu naopak homosexualita hostitele vadí? Jistě. Upovídaný Petr, který vařil ve středu...

VIDEO: Páteční Prostřeno!: Denisa versus Petr

Video
Video se připravuje ...

Páteční Prostřeno!: Denisa versus Petr FTV Prima

Jako poslední se k plotně postaví recepční Denisa (25). Denisa hosty přivítá v krásném domě. Kuchyni má pěknou, od bratra. Na míru. Jak se jí v ní bude dařit? Přinese jí kuchyň štěstí? Ze svého večera má ale pořádné nervy. Nebojí se ani tak vaření, jako jednoho svého hosta. Petr jí vůbec nesedl, na Denisu je velmi hlučný a pořád mluví. Jak ho Denisa vydýchá u vlastního stolu? Špatně – rozpláče se. „Na mě je toho za ten týden už dost,“ řekne mu do očí. „Ale nemyslím si, že jseš zlej.“ Na kameru pak svého emocionálního selhání zalituje. „Říkat jsem mu to nemusela, ale chtěla jsem, aby to věděl.“

Stres zkrátka dává téhle křehké blondýnce jaksepatří zabrat, ale bojuje statečně a snaží se své zajímavě znějící menu připravit, jak nejlépe dovede. Komu bude chutnat kachna a švestková omáčka? A zvládne Denisa vysvětlit pracovní postup? Komu bude knedlík připadat moc suchý a omáčka s přidanými povidly naopak zase moc sladká? A svěří se páteční hostitelka ostatním soutěžícím se svým chvályhodným plánem, že kdyby vyhrála, část výhry by věnovala rodičům jedné holčičky z jejich vesnice, která je nemocná?

Jak to všechno dopadne, kdo to nakonec vyhraje? To všechno se diváci FTV Prima mohou těšit už tento týden, spolu s pátečními pokličkami a odhalením vítěze. Každý všední den od 17:50 to zkrátka bude stát i tentokrát za to!
Fotogalerie
12 fotografií