Podle MediaGuru sledovalo první díl nového seriálu Boží mlýny 1 milion a 730 tisíc diváků starších 15 let. Šlo tak nejenom o nejlepší výsledek večera, ale také celého nedělního dne. Díky slušné sledovanosti zůstali diváci u České televize i na další pořad, tedy na publicistický pořad 168 hodinNorou Fridrichovou (43). Na ten se dívalo 918 tisíc lidí.

Na třetím místě se umístila Nova se svou zábavnou, pěvecky-taneční show Tvoje tvář má známý hlas, v níž vystupují účastníci minulých řad. Bavilo se u ní sice 874 tisíc diváků, což vůbec není špatný výsledek, proti prvnímu místo je to ale téměř milionový rozdíl… Čtvrtá příčka pak patřila romantické komedii Bajkeři na Primě. Pustilo si je 541 tisíc lidí.

Názory na nový počin režiséra Jan Hřebejka (53), který do hlavních rolí samozvaných mstitelů, co trestají zločince navzdory systému, obsadil Martina Myšičku (51), Elišku Křenkovou (31) a Vincenta Navrátila (24), syna Veroniky Žilkové (59), se různí. Jak na facebookových stránkách ČT, tak i na jejich oficiálních stránkách zaznívají jak nadšené, tak i rozpačité reakce.

„Paráda, neotřelý model krásně suchýho humoru krimirealitou. Za mě super, to tu ještě nebylo,“ jásali u Božích mlýnů někteří diváci, podle kterých je nový seriál „příjemné dílko na nedělní večer“. „Super seriál, doma jsme se všichni bavili, ten závěr byl božský. Už se těšíme na další díl,“ psala další spokojená divačka.

„Bylo to dobré, i když trochu předvídatelné. A taky jsem čekal trochu víc toho černého humoru. Jinak pěkně se na to koukalo, uvidíme dále,“ doplnil jeden divák.

VIDEO: Jan Hřebejk: Jaký konkurenční film se mu v poslední době líbil? 

Video
Video se připravuje ...

Jan Hřebejk: Jaký konkurenční film se mu v poslední době líbil? David Turek, Aleš Brunclík

Jenže negativní komentáře jsou vždycky nejhlučnější. Názor „z první části mám spíš rozpačitý dojem, žánrově je to takové neujasněné“, by se dal považovat mezi ty mírnější.

„Bohužel, tohle mne zcela minulo, pro tenhle druh produkce asi nemám patřičné buňky. Žádný humor, u kterého by mne to pudilo alespoň jednou se usmát, jsem tam neviděla. Možná se bavili herci, ale jak to často bývá, když se baví během natáčení herci, nebaví se pak divák. Banální zápletka, nudný děj, hercům je špatně rozumět,“ zazněly podstatně drsnější názory.

„Docela velké zklamání, na to, jaký humbuk kolem toho byl. Panu Hřebejkovi všechna čest za Pelíšky, ale vše, co po nich od něj následovalo, stálo za starou belu,“ mají jasno další.

Opakují se také výtky na podivnou nevyváženost zvuku a hudby, stejně jako u mnoha jiných seriálů České televize. „Proč hercům není poradně rozumět? Protože to přehluší hudba, která je agresívní. Když stáhnu zvuk kvůli hudbě, neslyším slovo,“ stěžují si mnozí příznivci české seriálové tvorby, a hercům vytýkají, že podle nich příliš mumlají. „To se nikdy nestane u filmu pro pamětníky. Tam je jim rozumět každé slovo.“

A našli se dokonce tací, co ve svém upřímném zklamání zavzpomínali na Zločiny Velké PrahyJaroslavem Pleslem (46) v hlavní roli, který je na ČT1 bavil až do minulého týdne. „Zlatý Budík!“

Fotogalerie
20 fotografií