„Znám jednu starou zahradu, kde hedvábná je tráva. Má vrátka na pět západů a mně se o ní zdává. Tam žije krásná princezna, má opálenou pleť. Jen já vím, jak je líbezná, tak neblázni a seď,“ notoval Václav Neckář (dnes 77) coby princ, jenž na své lodičce vezl princeznu v podání Helenky Vondráčkové (dnes 72). Ta zahrada, o níž zpíval, patřila k zámku Blatná, jenž své jméno nese – ne až tak překvapivě – podle blat. Ve vodním příkopu, po němž klouzala loďka s tímhle populárním pěveckým duem, se zrcadlí bílá věž, a vrby, co se naklánějí nad hladinou, přímo vybízejí k tomu, aby po nich člověk zkusil vyšplhat – a dost možná také skončil rovnou ve vodě, stejně jako princ.

Tahle scéna ovšem vznikala pod taktovkou režiséra Bořivoje Zemana (†79) trochu složitěji, než by se mohlo na první pohled zdát. Pád do vody totiž „měřil“ neskutečných 420 kilometrů! Jak je něco takového možné? „To je vtipné: Točilo se to totiž na dvou místech. Na větvi jsem seděl na Slovensku u zámku v Bojnicích a do vody spadl už zase doma v Česku na Blatné,“ smál se při vzpomínce na fyzicky náročné natáčení Václav Neckář. Vězení, kam byl ale odveden, aby si zde bezstarostně zpíval, „miloval a maloval“ po zdech a protahoval se po dobře odvedené práci na mučidlech, bylo už zase na Blatné.

VIDEO: Ladislav Frej (78) si v muzikálové verzi Šíleně smutné princezny zahrál onu „prokletou“ roli krále: S čím má největší problém?

Video
Video se připravuje ...

Ladislav Frej v Šíleně smutné princezně: S čím má největší problém? Blesk TV

V půvabné anglické zahradě kolem zámku Blatná také kuli pikle nenechaví rádcové, zatímco dnes je tohle místo spíše pěkným místem na procházku nežli na osnování zlomyslných intrik. Jsou zde aleje dubů, cestičky a můstky vedoucími nad potůčky, a v zadní části tohoto parku dokonce mohou dychtiví návštěvníci potkat pasoucí se stáda krotkých daňků. Na Blatné se rovněž natáčely scény nevykonaných poprav, konkrétně na zdejším nádvoří. Empírové, barokní nebo lovecké salonky posloužily coby princezniny komnaty a u spektakulárních nástěnných maleb koktavý Kokoška četl udělení „mi-mi-mi-milosti“.

Vznik této dodnes oblíbené hudební komedie ovšem doprovázela jedna velice smutná událost: Uprostřed natáčení náhle zemřel představitel krále Dobromysla! Rudolf Deyl mladší (†55), zcela nečekaně podlehl zákeřné rakovině. Celý štáb to silně zasáhlo a režisér musel použít veškerý svůj přesvědčovací um, aby se mohlo točit dál. Většina štábu chtěla skončit, jelikož úmrtí takřka na place pro ně bylo špatným znamením. Nikdo ani nechtěl po Deylovi převzít jeho roli, patrně z pověrčivosti. Na záskok se ale nakonec uvolil Bohuš Záhorský (†74), jenž na Blatné našel své dočasné pohádkové sídlo.

VIDEO: Bob Klepl bude v muzikálové verzi známé pohádky kout pikle! Zpívám a tančím jen v náznacích!

Video
Video se připravuje ...

Bob Klepl bude kout pikle! Zpívám a tančím jen v náznacích! Blesk TV

Na Blatné ale už v roce 1965 vznikla docela jiná komedie, která, byť měla pohádkový námět, pohádkou vůbec nebyla, spíše satirou: Bílá paní. Také na dlouhých dvacet let zmizela v trezorech tehdejších politických představitelů, jelikož se komunistickým lídrům zdál její obsah příliš pobuřující. V obnovené premiéře tento film zazářil až v roce 1989 a na televizní obrazovky se dodnes pravidelně vrací. Heslo „věř, ale komu věříš, měř!“, které ve filmu zadeklamoval Vlastimil Brodský (†81), čímž oživil krásnou paní Perchtu v podání Ireny Kačírkové (†60), zde průvodci prý návštěvníkům stále připomínají.

Fotogalerie
47 fotografií