Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Češka Markéta z ohniska evropské nákazy: Popsala chaos v turismu i aktuální pravidla

Autor: lc, Marky Volf - 
20. května 2020
05:40

Také Itálie se po měsících koronavirové krize v pondělí svobodněji nadechla. Situaci pečlivě sleduje i Češka Marky Volf (45), která už 23 let žije ve vesnici poblíž města Alessandria v regionu Piemont. Ten byl jednou z nejpostiženějších italských oblastí. Podle ženy, která kvůli prodělané rakovině sama patří do rizikové skupiny, je současná situace po uvolnění jeden velký chaos.

Poté, co se kritická zdravotní situace konečně zlepšila, (aktuálně je nejvíce nových pozitivních případů za den koncentrovaných v Lombardii. V některých regionech je i 0, max. 10/35 případů za den), se dění v zemi a zájem posunul jiným směrem. „V této chvíli se řeší především ekonomická krize a politická situace,“ vysvětlila Marky Volf.

Počet nových případů nákazy za den (ze dne 17. 5.) Počet nových případů nákazy za den (ze dne 17. 5.) | archiv Blesku

Itálie se nadechla

„V pondělí jsme se konečně nadechli, otevřela se kadeřnictví, obchody se spotřebním zbožím a oblečením, výstavy i muzea, mluví se i o otvírání posiloven a bazénů. Některá uvolnění byla až nečekaně rychlá vzhledem k předpovědím z předešlých dní,“ popisuje Marky.

Ta už dříve promluvila o obrovské nejistotě a strachu Italů z dalších předpovědí. „Báli jsme se na cokoli sáhnout, stále jen nevědomost, nejistota, ani potuchy, co bude zítra. To vše s psychikou pěkně zamává, a to i u silných osobností,“ vzpomíná Marky.

Marky Volf na italské pláži (Archivní foto) Marky Volf na italské pláži (Archivní foto) | archiv Marky Volf

Lidé přišli o práci, chybí sezonní pracovníci

 „Stát sice slíbil finanční podporu občanům a podnikatelům, stanovená částka je však nedostačují, byrokracie pomalá a nepřehledná. Jsou i celé rodiny, které se ocitly na hranici chudoby bez prostředků, i po dvou měsících stále čekají na sociální dávky. Spousta lidí také přišla o práci, zvláště sezonní pracovníci,“ vypočítává Marky.

Bouří se i podnikatelé, a to především provozovatelé restaurací, barů a hotelů. Někteří z nich se dokonce rozhodli, že za současných podmínek neotevřou. Náklady na provoz by totiž převýšily příjem. „Itálie je státem žijícím z velké většiny z turismu a tento sektor byl již penalizován v zimě a panují velké a opodstatněné obavy i z letní sezony. Osobně jsem sama zvědavá, jak letošní léto proběhne,“ přiznává Češka usídlená v Itálii.

Volný pohyb a zmatek v turismu

Od 3. června nejen, že bude povolen volný pohyb po celé Itálii, ale je možné dokonce volně cestovat po zemích Evropské unie. „Bylo to pro nás velmi nečekané,“ přiznává Marky, která také uvedla, že ani pravidla pro turismus nejsou přesně daná a jde spíše o doporučení.  „Například roušky jsou povinné téměř všude, ale opalovat se s ní nemusíme,“ dodává.

Italský deník Corriere della Sera uveřejnil vládní doporučení pro opětovné otevření veřejných i soukromých pláží v Itálii.

U restaurací i placených pláží se doporučuje rezervace online. Při vstupu může být měřena tělesná teplota.

Mezi plážovým vybavením musí být zaručena vzdálenost nejméně 1,5 metru.

Nutné je pravidelné a časté čištění a dezinfekce společných prostor, šaten, kabin, sprch, toalet.

Po pandemii koronaviru rozhodli Italové o otevření pláží k 18. květnu Po pandemii koronaviru rozhodli Italové o otevření pláží k 18. květnu | Reuters

Zařízení jako lehátka, slunečníky atd. musí být dezinfikovány při každé změně osoby nebo rodiny. V každém případě musí být na konci dne zajištěna kompletní dezinfekce.

Pokud jde o volné pláže, záleží na každém jednotlivci, aby se choval zodpovědně a respektoval preventivní opatření. Platí vzdálenosti mezi slunečníky, nejméně metr mezi lidmi a hygiena. I zde se doporučuje přítomnost dozorčího pracovníka.

Je zakázáno provádět skupinové rekreační a sportovní aktivity, které mohou vést ke shromažďování.

Individuální sporty, které se obvykle provozují na pláži nebo ve vodě, jsou povoleny.

Video  „Mega akce nepustíme,“ řekl k létu Babiš. Za letní tábory i limit 500 osob se ale přimluvil.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa