Slovní přestřelky a noční pyžamová »jednání« královských pánů otců v podání Jaroslava Marvana a Bohuše Záhorského patří k nejznámějším momentům filmu, málokdo však už dnes ví, že právě jednu z královských rolí postihlo neštěstí.

Místo Záhorského totiž původně tatínka Heleny Vondráčkové hrál Rudolf Deyl (†55 – známý třeba coby Doug Badman z Limonádového Joea), jenže ten v polovině natáčení náhle zemřel. Dostal prý infarkt přímo na place před očima kolegů. I přes rychlý zásah lékařů se herce nepodařilo zachránit. Stalo se to 21. listopadu 1967, před 49 lety! Přestože ostatní herci z pověrčivosti nechtěli filmování dokončit, nakonec se je podařilo přemluvit a řada scén se musela natočit znovu se Záhorským.

I tak v pohádce ale zůstala jedna, v níž lze Deyla spatřit – a to při shromáždění nápadníků před palácem, kdy je královská rodina zabírána kamerou z dálky. Nečekaná smrt oblíbeného herce s charismatickým hlasem zasáhla také přípravu pohádkového cyklu o dvou medvědech Pojďte pane, budeme si hrát. Za Deyla jej pak dokončoval František Filipovský.

Fotogalerie
5 fotografií