Starosta vísky Slunečná Franta Vacek (Ondřej Pavelka) to nemá jednoduché. Vedení obce mu dělá starosti. Má sice dobré nápady, jak vesnici pozdvihnout, ale na jejich realizaci mu moc času a energie nezbývá. Na krku má ještě vlastní lihovar a i firmu zanedbává.

Situaci mu kromě některých sousedů ze Slunečné stěžuje jeho vlastní rodina. Jí pevnou rukou vládne manželka Lída (Dana Batulková). Jakožto jedna z největších tamních semetrik sekýruje jak jeho, dceru Julču (Lucie Polišenská) a syna Štěpána (Jan Plouhar), tak tchána Zdeňka, tedy Františkova otce (Václav Knop), z něhož se snaží před okolím udělat nesvéprávného cvoka.

Franta je v zásadě hodný člověk, ale nějak na to všech nemá „koule“. Zato Lída je ve svém živlu, a to i přesto, že též ona má máslo na hlavě. Syna Štěpána totiž nepočala s Frantou, nýbrž s manželem své nejlepší kamarádky Jany (Tereza Brodská) Leošem v podání Davida Prachaře.

Sekl s Ulicí nadobro?

Roli Oldřicha Farského po boku své manželky Jitky (Ilona Svobodová), jejichž seriálový vztah prošel mnoha peripetiemi, ostatně podobně jako jejich dcer Moniky (Anna Fixová) a Ludmily (Jana Birgusová) v Ulici, Pavelka hrál od jeho počátku. Po letech se herec rozhodl pro změnu. O svém konci v seriálu promluvil pro týdeník 5plus2: „S tvůrčím týmem jsme se domluvili, že mé působení na nějaký čas, a možná i natrvalo, přerušíme. Byl jsem v Ulici už tak trochu jako rekvizita.“

Svou úplně první filmovou roli dostal od Juraje Herze v jeho pohádce Deváté srdce z roku 1978, kdy právě dokončil DAMU. Ztvárnil v ní hned úlohu hlavní, a to potulného studenta Martina, který se pokusí o vysvobození princezny ze spárů mocného čaroděje. Od té doby si Pavelka nemůže na nedostatek hereckých příležitostí stěžovat. Řadu rolí zpodobnil na filmovém plátně, i na televizní obrazovce. Z poslední doby jmenujme např. ústřední postavu v komedii Padesátka nebo jednu z klíčových úloh v seriálu Polda či v komedii Štěstí je krásná věc.

Fotogalerie
21 fotografií