Klasická pohádka Václava Vorlíčka (†88) o chudé, ale krásné dívce, která si svým půvabem a jistou dávkou zdravé drzosti získá srdce rozpustilého prince, se těší obrovské popularitě už od roku 1973, kdy byla v koprodukci s Německem natočena jak na českém Švihově, tak i na Moritzburgu u našich sousedů. Stala se v podstatě symbolem Vánoc, a nejenom proto, že se jako jedna z mála pohádek odehrává v zimě. A kdyby ji do svého vysílacího plánu žádná z televizních stanic nezařadila, nejspíš by hrozil konec světa. Či přinejmenším stovky rozzuřených diváckých reakcí.

To si moc dobře uvědomovala Česká televize, která oblíbenou pohádku uvedla na druhý svátek vánoční. Jenže i ostatní televize vytáhly trumfy a zatímco na TV Nova vládla Růženka v pohádce Jak se budí princezny, na Primě zase řádili pekelníci v pohádce S čerty nejsou žerty. Lidé se tak podivovali, na co se mají vlastně dívat. 

Tři oříšky pro Popelku se ale i tak záhy staly nejsledovanějším pořadem večerního a také celodenního vysílání. Sledoval je 1 milion a 570 tisíc diváků starších patnácti let. A o těch mladších se statisticky nezmiňují – těch by bylo také nepochybně úctyhodné číslo.

ČT1 bodovala i s „komedií století“ S tebou mě baví svět, která byla v programu hned po Popelce. U televizních obrazovek „vydrželo“ přes 1 milion a 110 tisíc diváků.

Nezklamala ani další veleúspěšná pohádka S čerty nejsou žerty. Příběh poctivého a statečného Petra, co se díky svému dobrému srdci spřátelí s mladým čertem Vraníkem a společně dostanou do pekla všechny lumpy a podvodníky, si nenechalo ujít na 1 milion a 79 tisíc lidí. Nova zrovna nezabodovala, protože Jak se budí princezny sledovalo 295 tisíc diváků.

Americké snímky Skála na Nově nebo Cesta do Ameriky na Primě už tolik české diváky, dychtící po českých filmech, nezaujaly. Jejich sledovanost se pohybovala kolem 300 tisíc diváků…

VIDEO: Husarský kousek České televize: Digitálně zrestaurovala Tři oříšky pro Popelku

Video
Video se připravuje ...

Česká televize digitálně zrestaurovala Tři oříšky pro Popelku Česká televize

Fotogalerie
28 fotografií