Nová česko-slovenská pohádka Čertí brko, která měla premiéru v listopadu loňského roku, vsázela svým dějem spíše na politickou satiru, ironický nadhled a nadčasové narážky. Laskavý humor, který pohladí a zahřeje na duši, od autorů politické parodie o lobbistovi Tondovi Blaníkovi nejspíš očekávat ani nešlo.

Na druhý svátek vánoční, tedy na Boží hod, tuhle pohádku sledovalo více než 2,3 milionu diváků, což je zhruba jen o 100 tisíc diváků méně než u štědrovečerní pohádky Princezna a půl království.

Čertí brko ale své diváky rozvášnilo. Rozdělilo je totiž na dva nesmiřitelné tábory a málokdo se ubránil srovnání s pohádkami Zdeňka Trošky (66). „Bylo to o moc hezčí než uječené Z pekla štěstí, nebo infantilní Princezna ze mlejna. Konečně trochu čerstvého větru v nudné kinematografii. Vloni pohádka stála za prd, letos paráda. Máme moc zmlsané, nebo konzervativní diváky,“ napsal na facebookových stránkách České televize jeden mladý muž.

A další s ním souhlasili, chválili líbivé melodie či věrohodné herecké výkony. „Sexy Lucifer v podání Ondřeje Vetchýho, milej Honzík Cina jako čert a krásná Judit Bárdos. Bylo to vtipný s hezkýma písničkama, nebylo tam Troškovo šišlání ani přehnaný kostýmy. V případě nějaký budoucí reprízy se koukneme znovu,“ libovala si další divačka.

Jenže ne všichni vyjadřovali své nadšení, u mnohých vysloveně vyvolávala pocity hořkosti. „Příšerná pohádka, nápad dobrý, ale zpracování šílený!!! Každý rok je to horší a horší. Naprosto trapné a být vámi se stydím, protože něco takového uvést v televizi chce odvahu. Chápu, že něco natočit není jednoduché, ale zajímavé je, že dřív to šlo,“ zlobila se jiná žena, patrně příznivkyně klasických vánočních pohádek, co vznikly před revolucí.

„Díky bohu za Sám doma 2 na Primě. Tahle kravina se hodně přiblížila samému dnu, kde leží Žito z loňského roku. Nejasný počáteční pokus o vykradení S čerty nejsou žerty skončil Luciferem s tabletem v medailonu. Větší kravinu jsem neviděl,“ přitakával další divák.

Jiné zase pobouřila nespisovaná čeština, kterou hrdinové hovořili, a Čertí brko prý nezaujalo ani ty nejmenší televizní diváky. „Nelíbilo, nebavilo, už po chvíli jsem nevěděla, o čem to je. I děti po chvíli zívaly a mlely sebou,“ shrnula stručně celou pohádku jiná dáma.

Všichni se však shodli na jediném: Na politickém vyznění celého příběhu. Ať už v pozitivním, nebo negativním slova smyslu. „Nemůžu si pomoct, ale víc než pohádku jsem v tom viděla zobrazení aktuální politické situace (pojďte na hostinu, je zadarmo, z městských peněz),“ podotkla jedna divačka. „Kéž by si opravdu občané této země vzali za své její ponaučení. My totiž žijeme v Pytlově, pokud si toho ještě někdo nevšiml, milí spoluobčané…“

Líbila se vám pohádka Čertí brko?
Celkem 19026 hlasujících

VIDEO: Já jsem chytil poezii… Písnička z pohádky Čertí brko

Video
Video se připravuje ...

Já jsem chytil poezii… Pohádka Čertí brko představuje písničku Falcon

Fotogalerie
66 fotografií