Po odchodu z dětského domovu našel práci i byt, ale na rekonstrukci František peníze neměl, a tak mu pomohl pořad Mise nový domov. Jak se mu bydlení po proměně líbí? „Strašně moc. Je těžké to vyjádřit, těší mě, jak je všechno krásný, nový. Já jsem o tomhle ani nesnil. Speciální vana zatím na vyzkoušení čeká, ale posilovnu zkouším skoro každý den,“ raduje se.

Jak se mu nyní vede? „Pracuji ve firmě, kde vyrábíme plastové součástky na auta. Studovat neplánuju, ale dostal jsem nabídku od MM reality na práci, tak se budu učit být realitním makléřem a uvidíme, kam povede má cesta," prozradil.

Do budoucna by si přál najít i přítelkyni. „Chtěl bych si založit rodinu a mít rodinné zázemí. Rodina je pro mě pouto lidí, kteří za sebou stojí, mají se rádi a jsou tu pro sebe," přiznal své sny František, který přitom takové idylické vzpomínky z dětství nemá. 

Naopak bylo poznamenáno závislostí na alkoholu. Maminka Františka již zemřela a otec je umístěn v psychiatrické léčebně. „Byl jsem tam jednou, když jsem se to dozvěděl. Byl jsem z toho v šoku. Neudělalo mi to dobře,“ prozradil mladý muž a doplnil, že na pravidelné návštěvy nejezdí. Přesto ale k rodičům, kteří ho nechali na holičkách, zášť necítí. „Vím, že mě rodiče měli rádi, ale alkohol měli rádi více. A to je to špatně.“

On sám se alkoholu nevyhýbá úplně, ale dává si pozor na množství. „Když jdeme s klukama na pivo, tak si ho dám. Mám k alkoholu respekt, vím, co dokáže udělat, a tím mám tu míru,“ dodal.

20 tisíc do začátku

Zatímco jiné mladé lidi mohou podpořit rodiče, František neměl nikoho. Po odchodu z dětského domova naštěstí našel práci, kterou měl už předtím vyjednanou. „Na život jsem od dětského domova dostal 20 tisíc. Na start do života to není mnoho. Neměl jsem v té chvíli žádný majetek. A taky jsem neměl rodinu, o kterou se dítě může opřít,“ prozradil nyní muž s tím, že první peníze dal za nejnutnější věci - střechu nad hlavou a jídlo.

„Složil jsem z toho první kauci na pronájem bytu a koupil jsem si základní vybavení do domácnosti, jako jsou talíře, příbory a taky postel. Za zbytek pak jídlo,“ uvedl František, který prý musel uvažovat nad každou houskou, kterou koupil. Živil se především čínskými polívkami a rýží.

„Nejtěžší byl ten první krok. Ta nejistota, jestli to zvládnu. A potom nastavit si pravidla, rutiny, že musím chodit nakupovat, že chodím do práce, naučit se všechno platit," vylíčil úskalí odchodu z dětského domova. Přesto ale pobytu v něm nelituje. „Udělal ze mě dobrého člověka připraveného na samostatný život,“ říká.

VIDEO: Mise nový domov: Bojovník z dětského domova!

Video
Video se připravuje ...

Mise nový domov: Bojovník z dětského domova! TV Nova

Fotogalerie
18 fotografií