Postupně se ukazuje, že nová rodina vyznává řadu striktních pravidel včetně radikálního přístupu k výchově chlapce. Porušení nastoleného pořádku znamená potupnou cestu zpět domů. Mia nechce zklamat jejich důvěru, přijít o nově navázaný vztah se Sebastianem, ani se předčasně vracet. Skrze systematickou manipulaci však začne popírat své dřívější hodnoty.

Podaří se dospívající dívce vymanit z náruče fanatické komunity, navíc daleko od domova a svých běžných starostí? Celovečerní debut režiséra Michala Hogenauera vznikl mimo Českou republiku, byl natočen se zahraničním štábem a s mezinárodním hereckým obsazením. Zároveň je také prvním filmem představujícím Elišku Křenkovou v hlavní roli. Kromě Křenkové se ve stěžejních rolích představí nizozemští herci Monic Hendrickxová nebo Roeland Fernhout.

Autorem filmové hudby je Filip Míšek z kapely Khoiba. Snímek je podle tvůrců výjimečný svým estetickým zpracováním a tísnivou atmosférou připomíná skandinávskou kinematografii. Tiché doteky byly letos uvedeny na festivalu v Karlových Varech.

Video
Video se připravuje ...

Film Tiché doteky: Křenková v zajetí sekty a vlastních citů Aerofilms

Zajímalo mě, co může vést člověka k tomu, že se pod nátlakem manipulace vzdá sám sebe a začne se podílet na věcech, které mu dříve přišly nemorální,“ uvedl Hogenauer. Při tvorbě filmu se volně inspiroval učením sekty Twelve Tribes (Dvanáct kmenů). „Je plno promyšlených způsobů, kdy vás někdo velice efektivním nenápadným způsobem začne transformovat, aniž byste si toho byli vědomi – například brainwashingem nebo lovebombingem. A samozřejmě od manipulace jsem se dostal k sektám a kultům, které jsou na těchto praktikách v mnoha směrech založeny,“ přibližuje vznik filmu režisér.

■ režie Michal Hogenauer ■ scénář Michal Hogenauer, Jakub Felcman ■ kamera Gregg Telussa

■ střih Michal Reich hrají: Eliška Křenková, Jacob Jutte, Monic Hendrickxová, Roeland Fernhout

Fotogalerie
14 fotografií