Černá komedie jihokorejského režiséra Bong Joon-hoa Parazit se stala senzací letošního ročníku festivalu v Cannes, byla oceněná Zlatou palmou. O čem vlastně je? Kamera sleduje chudou, ale mazanou čtyřčlennou rodinu, která se rozhodne infiltrovat do bohaté domácnosti byznysmena Parka. Co se může stát, když se setkají dva tak odlišné světy? Originální dílo mistrovsky pracuje s prvky thrilleru, dramatu i satiry a přináší vtipný a nepředvídatelný divácký zážitek.

Čeští diváci měli film možnost vidět na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech a na několika vyprodaných projekcích v rámci festivalových ozvěn – snímek byl vzápětí katapultován do společnosti nejlépe hodnocených filmů na serveru csfd.cz. Parazit byl také vybrán jako jihokorejský kandidát na Oscara za nejlepší mezinárodní film a Jižní Korea má tak dle kritiků jedinečnou šanci do oscarového klání poprvé v historii promluvit.

Parazit je sedmým celovečerním filmem devětačtyřicetiletého Bong Joon-hoa. Debutoval v roce 2000 komediálním dramatem Pes, který štěká, nekouše. Se svým následujícím filmem Pečeť vraha (2003) už prorazil na mezinárodní scéně. Film soutěžil na festivalu v San Sebastianu a získal zde několik ocenění. Od roku 2008 je Bong pravidelným hostem festivalu v Cannes. Jeho filmy Tokio! (2008) a Matka (2009) zde soutěžily v sekci Un Certain Regard, Okja (2017) a Parazit (2019) už měly místo v hlavní soutěži. Bongovo dystopické sci-fi Ledová archa (Snowpiercer, 2013) na sobě nese českou stopu – natáčelo se v barrandovských ateliérech v české koprodukci, autorem výpravy je Ondřej Nekvasil.

Video
Video se připravuje ...

Trailer k filmu Parazit Aerofilms

Hrají: Kang-ho Song, Seon-gyoon Lee, Yeo-jeong Jo, Hye-jin Jang, Woo-shik Choi, So-dam Park, Myeong-hoon Park, Seung-min Hyeon, Keun-rok Park, Seo-joon Park

Fotogalerie
13 fotografií

Recenzi filmu Parazit čtěte ZDE