„Na základě standardního prověření můžeme potvrdit, že jsme zjistili špatné započítání bodů v důsledku lidské chyby. Na divácké hlasy a vítěze to ale nemá vliv,“ znělo v prohlášení Evropské vysílací unie, které ve čtvrtek zveřejnila na stránkách Eurovize. V hlasování do Eurovize se body pro interprety rozdělují z poloviny hlasy od diváků a z poloviny hodnocením od odborných porot jednotlivých zemí. 

A za celý skandál může právě porota z Běloruska, která se nedržela pravidel a po prvním semifinále prozradila, jak hlasovala. Navíc jejich hlasy ve finále byly velmi bizarní. Ve většině případů Bělorusko totiž hlasovalo pro nejhorší písničky večera. Diváci toto zjištění zasílali do Evropské vysílací unie, která posléze výsledek přepočítala. K tomu využila náhradní souhrnný výsledek, podle historicky podobně hlasujících zemí.

Na celkovém stupni vítězů se sice nic nezměnilo, ale u interpretů na dalších pozicích to vliv mělo. Norsko, které vyhrálo divácké hlasování, se kvůli přepočítání bodů od poroty propadlo z celkového pátého místa na šesté a vyměnilo si pořadí se zpěvákem Johnem Lundvikem (36), který reprezentoval Švédsko.

Lundvik v původním hlasování skončil u odborné poroty z celého světa na prvním místě. Kvůli přepočítání hlasů se ale musel spokojit „pouze“ s místem druhým. Na samotnou špici u poroty se pak překvapivě vyhoupla zpěvačka Tamara Todevska (33) ze Severní Makedonie, které byl odepřen v přímém přenosu životní úspěch. 

Alberta Černého (30) a jeho skupiny Lake Malawi se naštěstí hlasovací skandál nijak nedotkl a i nadále zůstávají na skvělém jedenáctém místě se stejným počtem bodů. Ve většině případů diváci oceňují, že Evropská vysílací unie zveřejnila nové výsledky, protože to podle nich poukazuje na transparentnost a férovost celé soutěže. 

„Klobouk dolů! Je skvělé, že se k tomu přiznali. Je po soutěži, mohli to klidně zamést pod koberec a dělat, jako že se nic nestalo. Namísto toho vyšli s pravdou ven. Je mi ale líto zástupce z Běloruska, který bude jejich zemi reprezentovat příští rok, moc bodů asi nedostane,“ zní v komentářích na stránkách Eurovize. 

VIDEO: Frontman Albert a kytarista Jeroným: Celé to musíme zpracovat

Video
Video se připravuje ...

Frontman Albert a kytarista Jeroným: Celé to musíme zpracovat. David Turek

Fotogalerie
90 fotografií