„Dobře si vzpomínám na scénu s ruskou stolní hrou Vyděržaj Pioněr, v níž člověk musí držet dvě elektrody, které do něj pouštějí proud. Ve filmu sice vidíme, že jsme připnuly elektrody na nohy Miroslava Donutila, ale původně to mělo být tak, že to malý Péťa zkusí na mně,“ svěřuje se Silvie Koblížková.

Šaty
„Dostala jsem pořádnou ránu, až mi to zkroutilo ruce a nemohla jsem se toho pustit. Všichni na mě vyděšeně koukali a pak jsem začala plakat. Byla jsem v šoku,“ popisuje krušné chvíle na natáčení dnes už dospělá herečka. Produkční ji ihned naložila do auta a jeli do motolské nemocnice. Tam si je doktorka nedůvěřivě prohlížela, když viděla moderně oblečenou paní produkční s mobilem a holčičku oděnou do šatů ze 60. let. Vypadalo to, že se jedná o maminku, která zanedbává dceru, a ještě do ní pouští elektrický proud.



Šok
„Co se stalo?“ ptala se doktorka. Produkční řekla, že měli nehodu s Vyděržaj Pioněr. Žena v bílém plášti byla zmatená. Vše se objasnilo, až když produkční vysvětlila, že točí dobový film. Lékařka dívku vyšetřila, zjistila, že měla jenom malý šok a poslala je domů. Tenkrát volala produkční rodičům Silvie a oznámila jim: „Víte, paní Koblížková, my jsme měli scénu s elektrickým proudem a s vaší dcerou…“ Rodiče málem dostali infarkt, ale v tu chvíli telefon pohotově převzal kameraman Jan Malíř a říká: „Paní Koblížková, Silvie je v pořádku, tím bych začal.“ Druhý den mladou herečku na natáčení čekalo překvapení. Jak sama vzpomíná: „V šatně pro mě byla připravena od Honzy Hřebejka velká kytka s bonboniérou.“

Dohola
Po Pelíškách mě lidi poznávali, ale když jsem přišla do puberty, nechtěla jsem být středem pozornosti,“ vypráví Silvie a dodává: „Ostříhala jsem si vlasy dohola, abych si nebyla podobná.“ Po základní škole se nedostala na konzervatoř, a tak šla studovat management a marketing cestovního ruchu. Následně se rok živila jako barmanka, a když jí bylo dvacet, pozvali ji na casting do seriálu Rodinná pouta. Myslela si, že tam bude rok, maximálně dva, ale zůstala tam sedm let. Silvie je bezdětná, svobodná a v současné době se živí jako manažerka Airbnb na Praze 1. To znamená, že poskytuje ubytování cizincům v různých bytech v centru Prahy a k herectví by se podle svých slov vrátila jenom v případě, kdy by se objevila nějaká výjimečná nabídka.

Jasná volba
Silvii Koblížkovou vybrali na casting do seriálu Kde padají hvězdy, který točil Jan Hřebejk, a tam se mu zalíbila natolik, že s ní chtěl spolupracovat nadále. Proto ji pozval na casting, aby se ucházela o roli Uzlinky. „Nemohla jsem přijít, protože jsem měla příušnice,“ říká Silvie a dodává: „Nicméně za čtrnáct dní volal Jan Hřebejk s tím, že žádný casting dělat nebude, protože chce, abych roli hrála já.“

 

Fotogalerie
12 fotografií