„My jsme si sem Zdeňka Pohlreicha pozvali kvůli jídlům v naší Pohádkové restauraci a obecně vaření pro děti. Protože když jsme tam dělali smažený sýr nebo párek v rohlíku, rodiče si stěžovali: Proč nabízíte tak nezdravá jídla? A když jsme připravili špaldu a pohanku, děti křičely: Tohle jíst nebudeme!“ vysvětlují pánové Kupčík a Beneš, proč si na čtyři dny do svého komplexu v Rožnově pod Radhoštěm, zahrnujícího pivovar, lázně, dětské zábavní centrum nebo čokoládovnu, nastěhovali tým populárního pořadu.

Jenže z původního záměru, který štáb před drsným šéfkuchařem zatajil, nezůstalo téměř nic. „Zdeněk Pohlreich se s tím nějak nedokázal popasovat. Takže nám doporučil dělat dětem třeba párek v rohlíku nebo velký hamburger. Jeden dokonce připravil, ale po ochutnání skončil v koši,“ líčí Jaromír Beneš. Větší úspěch měly jen těstoviny s hráškem a velké zmrzlinové poháry, které od té doby zůstaly v nabídce.

Natáčení

Součástí komplexu je i čtyřhvězdičková restaurace s názvem Albert Málek. „Původně se v něm natáčet vůbec nemělo, dokonce jsme štáb vedli jinudy, aby se mu vyhnuli,“ tvrdí šéfové. Jenže Zdeněk Pohlreich do něj s kamerou zavítal. Kuchyni tehdy velel schopný šéfkuchař Vladimír Hanzelka, který ovšem o natáčení nestál. „Nemáme zájem být ve vaší show. Pro vás je to legrace, pro nás je to práce. Vy si z toho děláte šoufky.“

Pohlreicha ze svého revíru vypoklonkoval, což televizní hvězda nedokázala rozdýchat, a o tématu dílu bylo tak nějak rozhodnuto. Ač na jeho konci došlo k velkému usmíření („Natáčelo se natřikrát a stálo mne to hodně diplomatického úsilí u obou znesvářených stran,“ podotýká Beneš) a podnik získal tři hvězdičky, happy endem to neskončilo.

Na povrch vypluly všechny skutečné i zdánlivé křivdy a problémy. Jedním z nich byla ekonomika restaurace. Sice se zde dělalo 160 skvělých obědů denně za lákavou cenu okolo 130 korun, „jenže když odečtete DPH a daň z příjmu a náklady na suroviny, zůstávalo nějakých 20 – 30 korun na porci, a z toho všechen personál a provoz kuchyně nezaplatíte,“ odhaluje jeden ze zádrhelů Tomáš Kupčík.

Tržby

A tak si spolumajitelé vzali k srdci Pohlreichovu radu. „Cenu obědů jsme zvedli na 200 korun, protože tvrdil, že tuhle částku lidi za takové jídlo zaplatí,“ říká Jaromír Beneš. Tržby jim sice neklesly, ale počet vydaných jídel se snížil zhruba o třetinu. „Což zase narušilo chod podniku, protože kuchaři vypadli z navyklého tempa, bylo potřeba se o jídlo trochu jinak starat před servírováním,“ pokračuje Tomáš Kupčík.

Navíc se potýkali s nedostatkem zaměstnanců a po necelém roce (natáčelo se loni na podzim) vše eskalovalo. Tehdejší šéfkuchař dal se svými kolegy výpověď. „Říkalo se tehdy, že si celý tým koupil podnikatel z Nového Jičína, a my museli od července restauraci zavřít.“ A pak si pusťte do podniku kameru…

Nelitujeme

„Ale i to pro nás nakonec bylo pozitivní,“ shodují se spolumajitelé. V mezičase zrekonstruovali zázemí restaurace nacházející se v původních pivovarských sklepích a získali nového šéfkuchaře Tomáše Kapouna. „Znal jsem jídla, která vařil v předchozí restauraci. Líbilo se mi, když jasně řekl své podmínky, co a jak chce vařit, a že nejvyšší hodnotu pro něj má čas a svoboda,“ říká Beneš.

Už příští týden 10. 10. tak restauraci čeká znovuotevření pod novým šéfkuchařem. A ne ledajakým, protože tenhle kliďas má mnohaleté zkušenosti z restaurací oceněných prestižními michelinskými hvězdičkami.

VIDEO: Vypadněte, šéfe! Pohlreicha vyhodili z kuchyně! Arogantní srab, zlobil se Zdeněk

Video
délka: 01:12.15

Vypadněte, šéfe! Pohlreicha vyhodili z kuchyně! Arogantní srab, zlobil se Zdeněk FTV Prima

Fotogalerie
8 fotografií

Podívejte se, kam se vydat pro nejlepší burger v Praze