Jméno Ayelet Zurer vám pravděpodobně moc neřekne, přesto už jste se o hereckém umu izraelské herečky mohly přesvědčit v několika hollywoodských filmech, Muž z oceli či Andělé a démoni, kde Zurer hrála parťačku Toma Hankse (61). V Americe debutovala ve snímku Mnichov režiséra Stevena Spielberga (70), ale značně populární je i v rodné zemi, kde již získala tamní obdobu Oscara, cenu Ophir.

Rrodačka z Tel Avivu se dokonce v letošním roce zařadila do žebříčku dvaceti nejbohatších hereček světa. Její majetek je odhadován na 5 milionů dolarů. Kromě bohatství oplývá tmavovláska i značným půvabem. Ovšem pánové mají smůlu, od roku 2003 je totiž Ayelet vdaná za Gilada Londovského, s nímž má syna Liada.

Herečka, jejíž rodiče byli židovští imigranti z východní Evropy, sama přiznala, že k Čechám má blízký vztah. „Moje babička zachránila svou rodinu. Aby zajistila, že zůstanou naživu, poslala své dcery do pěstounské rodiny a později do katolického kláštera. A na konci války pak do hlubokých lesů v Československu,“ vzpomínala na rodinnou historii na sociální síti.

Právě Zurer budeme mít možnost vidět v roli Milady Horákové, která byla v 50. letech v politickém procesu zinscenovaném komunisty odsouzena k smrti. Mnoho osobností (např. Albert Einstein či Winston Churchill) prosilo, aby jí byla udělena milost. Přesto skončila na šibenici a před smrtí prý velmi trpěla.

Děj nového snímku s názvem MILADA, který bude mít premiéru v listopadu, se odehrává v letech 1937 – 1950 a má vyprávět příběh Horákové s důrazem na její morální principy a svědomí. Film se natáčel v mnoha autentických lokalitách, v Praze například šlo o Petschkův palác, Černínský palác či Břevnovský klášter. Mimo metropoli se pak točilo u Hradce Králové, na Šumavě a v Terezíně, kde byla Horáková vězněna. Již nyní zaznívá, že by se mohlo jednat o jeden z nejvíc navštěvovaných snímků letošního roku.

Manžela Horákové ztvární rovněž zahraniční herec, Američan Robert Gant (49). Z českých tváří se můžeme těšit například na Vicu Kerekes (36), Alenu Mihulovou (52), Jana Přeučila (80), Taťjanu Medveckou (63) a Jaromíra Dulavu (56). V roli soudkyně Ludmily Brožové se představí Aňa Geislerová (41).

VIDEO: Poslední dopis Milady Horákové, čte Libuše Šafránková...

Video
Video se připravuje ...

Poslední dopis Milady Horákové. Čte Libuše Šafránková Facebook.com

 

Fotogalerie
34 fotografií