„Můj tatínek František Přeučil byl velikým vyznavačem Masarykových myšlenek a osobním přítelem jeho syna Jana, dopisoval si dokonce s Churchillem. O svých názorech na demokracii mi až do roku 1949 velice často povídal. Ale protože komunisté tyto lidi potřebovali zlikvidovat, byl tatínek společně s Miladou Horákovou odsouzený na doživotí,“ zavzpomínal Přeučil, který si teď ve filmu o političce zahrál.

„Hrál jsem tam takového staršího pána, který má krátký dialog s Miladou Horákovou, protože podporovala určité lidi, kteří chtěli emigrovat,“ svěřil herec, pro kterého je to kvůli otci víc než role.

„Byl jsem velice rád, že jsem byl obsazený do toho filmu, protože jsem to považoval za takovou svou morální povinnost. Už když jsem slyšel, že se bude film připravovat, moc jsem si přál, abych v tom hrál,“ prozradil Přeučil, který má z natáčení hodně silné zážitky. „Bylo zajímavé, že ta izraelská herečka, která hraje Miladu Horákovou, jí je neuvěřitelně podobná,“ dodal herec.

Přeučilův otec měl sice štěstí, že ho komunističtí soudci neposlali na popraviště jako Horákovou, i tak si ale prošel peklem. A jeho tehdy jen 13letý syn Jan s ním.

„Za tatínkem jsme směli jednou za půl roku. A poprvé jsme ho viděli až po dvou letech od jeho nástupu do vězení. Tenkrát to byl Mírov,“ vzpomíná syn. „Vždycky jsem dostal deset minut, nad námi byl mikrofon, za ním bachaři, mezi námi zadrátované sklo. A on nás z basy vychovával po dopisech...“

Jedna návštěva, a to v lednu 1959, v trestnici ve slovenském Leopoldově, byla obzvlášť těžká. „Musel jsem tatínkovi sdělit, že maminka zemřela. Nevydržela ten stres, stesk a ponížení, bylo jí jen devětačtyřicet...“ Otce nakonec po 15 letech žaláře pustili. „Bylo mi osmadvacet a museli jsme k sobě znovu hledat cestu. Takhle nám komunisti zničili rodinu.“

Fotogalerie
22 fotografií