Rodačka z Tel Avivu Ayelet Zurer (47) se dokázala prosadit nejen doma, ale i v Hollywoodu. Pozornost vzbudila hned její první anglicky mluvená role ve filmu Stevena Spielberga Mnichov. Vidět jste ji mohli také ve filmech Muž z oceli (Superman) či Andělé a démoni, kde si střihla roli italské vědkyně Vittorie, která pomáhá Hanksovi.

Miladinu dceru Janu Horákovou Kánskou (83), jež tvůrcům zpřístupnila dosud nezveřejněné materiály včetně osobních dopisů a rodinných fotografií, ztělesňuje Taťjana Medvecká (63).

Do dalších rolí režisér, scenárista a producent David Mrnka (38) obsadil třeba Vicu Kerekes (35), Vladimíra Javorského (54) či Aňu Geislerovou (40). Ta si zahraje soudkyni Ludmilu Brožovou-Polednovou (†93), která v roce 1950 poslala Miladu ve vykonstruovaném politickém procesu na smrt.

V původní verzi snímku s pracovním názvem Milada zazní angličtina, poté bude film předabován i do českého jazyka. Kdo neumí anglicky, neškrtne si ani mimo kameru. „Hraju Miladinu hospodyni Marušku. A po filmu Anthropoid už mám zase učitelku na angličtinu,“ svěřila Blesku Alena Mihulová (51).

A to není jediná oběť, kterou herečka podstoupila. „Nebudu mít paruku, takže mi museli ostříhat ofinu,“ dodala herečka, která už má za sebou natáčení v Praze.

Přestože se natáčí teprve od listopadu, filmaři už vystřídali spoustu exteriérů, jako je Petschkův palác, Černínský palác nebo Břevnovský klášter. Ale točilo se také v koncentračním táboře v Terezíně, kde byla Horáková vězněna.

Bojovnice za svobodu

Milada Horáková byla česká politička, popravená během komunistických politických procesů v 50. letech minulého století za údajné spiknutí a velezradu. Díky své neústupnosti během soudu se stala symbolem odporu proti vládnoucí komunistické straně.

Fotogalerie
22 fotografií