V seriálu se dbá nejen na to, aby se správně vyšetřovalo, ale aby i mrtvoly vypadaly co nejreálněji. A na tom má zásluhu umělecká maskérka Dana Kohoutová, která líčí zároveň i samotného Vaculíka.

„Po přečtení scénáře si musím zjistit typ různých zranění a jejich reálnou podobu. Proto spolupracuji se soudním znalcem panem doktorem Radkem Matlachem,“ odhalila Blesku své tajemství.

A zkušeností má znalec víc než dost. Vypracovával posudky dokonce v kauze Petra Kramného nebo v případě podezřelých úmrtí pacientů nemocnice v Rumburku. Teď ale o kulaté razítko, kterým stvrzují znalci své posudky, nejspíš přijde!

Paseku napáchal už v případě Kramný (viz níže), vaz mu ale nadobro zlomil posudek, na jehož základě byla souzena za vraždu šesti pacientů zdravotní sestra Věra Marešová (55) z Rumburku. Předseda krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl ji přitom pro absolutní nedostatek důkazů musel osvobodit a Matlacha a jeho kolegu Jiřího Závodského následně navrhl vyškrtnout ze seznamu znalců!

„Důvodem k tomu jsou jejich závažná pochybení při zpracování společného znaleckého posudku, která vedla k nesprávnému odbornému závěru,“ uvedla mluvčí soudu Marcela Trejbalová.

Podle jejich posudku pacientům aplikovala vysoké dávky draslíku přímo do žíly. To ale vyvrátil ústavní revizní posudek, jehož autoři práci Matlacha a Závodského zcela rozcupovali. „To, co předvedli, svědčí o nezájmu, nebo lajdáctví,“ řekl u soudu Martin Dobiáš z olomoucké fakultní nemocnice, která revizní posudek zpracovávala.

 

Žena, které hrozilo až doživotí, byla očištěna, soudy rozhodly, že k vraždám nedošlo a všechna úmrtí, z nichž byla viněna, byla přirozená. Po ministerstvu spravedlnosti proto nyní žádá odškodné čtyři miliony.

Takhle figuroval v kauze Kramný

Znalec Radek Matlach figuroval i v kauze Petra Kramného (38), který byl odsouzen na 28 let za vraždu manželky Moniky (†36) a dcery Klárky (†8) na dovolené v Egyptě v létě 2013.

  • Matlach předložil ostravskému soudu posudek, který by Kramného osvobodil. Tvrdil, že místo elektřiny zabíjela záhadná látka, která z těla zmizela. To však smetl revizní posudek Františka Vorla, který mluvil o možném záměrném zkreslení Matlachova posudku.

  • Posudek Matlacha jako znalce obhajoby byl jinými znalci označen za diletantský.
     
  • Matlach tvrdil, že soudce uvěřil revizním znalcům díky jejich dikci ve stylu »všechno vím, všechno znám« a nezamýšlel se nad tím, zda to, co říkají, je logické.

     

  • Pro obhajobu Kramného před veřejností neváhal Matlach zveřejnit fotky nahé mrtvé Moniky, aby dokázal, že neměla na krku stopy po vstupu elektřiny!

  • Znalec Matlach nakonec uznal, že nemohl vykonat tak dobrou práci, jak chtěl, vzhledem k daným podmínkám. Stěžoval si na soudkyni, která má prý oblíbené znalce, kterým věří vše, nebo se jí prostě lidsky nelíbí obžalovaný.

Znalcem byl 10 let

◗ Radek Matlach pochází z Liberce.

◗ V roce 1990 maturoval na tamním gymnáziu.

◗ Medicínu studoval na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze, promoval v roce 1998.

◗ Má atestaci z patologické anatomie a specializační atestaci ze soudního lékařství.

◗ Znalcem v oboru soudního lékařství byl jmenován v roce 2006.

Fotogalerie
43 fotografií