Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vyražený znalec z případů Kramný: Teď řeknu, jak to všechno bylo!

Autor: dce, ČTK - 
6. února 2017
12:17

Jméno i obličej Radka Matlacha zná skutečně mnoho lidí z České republiky. Figuroval totiž jako soudní znalec v případu Petra Kramného obžalovaného z vraždy manželky a dcery a zdravotní sestry obžalované z vraždy šesti pacientů. V obou případech vypovídal v prospěch strany, která nakonec soud "prohrála". Minulý týden byl kvůli vážným pochybením vyloučen ze seznamu znalců. K celé věci nyní sám promluvil.

Lékař Radek Matlach a jeho kolega Jiří Závodský byli minulý týden vyškrtnuti ze seznamu znalců. "Důvodem byla jejich závažná pochybení při zpracování společného znaleckého posudku, která vedla k nesprávnému odbornému závěru," řekla mluvčí soudu Marcela Trejbalová. Soud dospěl k názoru, že nevykonávali svoji činnost řádně.

"Vadný postup znalců a nesprávný závěr posudku přitom vedl k vysoce nežádoucímu závažnému následku, který spočíval ve vyvolání trestního stíhání konkrétní osoby, jež byla posléze trestním soudem pravomocně zproštěna obžaloby ze spáchání šestinásobné vraždy," řekla Trejbalová.

Sám Matlach si ale stojí za svým - chybu neudělal. "Jsem schopný doložit hrubé chyby, které znalci v ostatních posudcích mají," řekl v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes. Matlach se nechal slyšet, že se prakticky stal obětí "pravdy", kterou mnohé prostě štve.

"Nyní si připravuji proti vyškrtnutí ze znaleckého seznamu stížnost, kterou postoupím na patřičná místa a budu od nich očekávat korektní rozhodnutí. A doufám, že tam konečně bude sedět někdo, kdo si nepotřebuje hřát svou teplou židli a rozhodne správně," tvrdí.

Má ale připravenou i práci na volné chvíle v případě, že jeho stížnost u soudu neprojde a on skutečně už nebude pracovat jako soudní znalec. "Přestanu dělat znalecké posudky, budu mít dost času na jiné věci. Třeba o tom napsat knížku, velice podrobnou publikaci o věcech, které vnímám jako špatné. Systém je nyní nastavený tak, že několika jedincům dává velkou moc. Je to vlastně policejní stát. Čím bych se živil, do toho nikomu nic není, to je moje starost. Já ty lidi znám, oni se mě snaží ekonomicky zlikvidovat."

Gemmy ( 21. prosince 2017 06:37 )

Panu Dr. Matlachovi jsem věřila od začátku!I v procesu s tou sestrou. Její ochota, pomáhat nemocným, ji kouká z očí! Nechtěla bych se jí dostat do péče! Je těžké bojovat s větrnými mlýny,pane doktore!

babatomanija ( 27. března 2017 13:28 )

v prvím řádku vypadlo slovo "nekvalitně". TO DRAKULINA: Nebyly důkazy, a Egypt se choval velmi nestandardně.

babatomanija ( 27. března 2017 13:25 )

Rozhodně mnozí znalci pracují a jsou zřejmě podplaceni, takže je třeba si včas podt stížnost na Minsiterstvu spravedlnosti, nikoliv u komory znalců.

Yarda ( 23. března 2017 11:06 )

"Víte, koho máte před sebou? Sprostého vraha... ehm sprostého podezřelého." Podle toho co nám servírují naše investigativní bulvární média soudím, že se vlastně dodnes neví, co se tam tehdy přihodilo.

fesak2 ( 21. března 2017 13:35 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání