Její rozhodnutí se nesetkalo s pochopením ani jednoho z jejích tří synů. Královna ale tím chtěla ušetřit nejstaršího syna – korunního prince Frederika (54). Přiznala, že pokud by tituly svým vnoučatům neodebrala sama, musel by to později udělat  Frederik jakožto následovník trůnu. „Je lepší, že jsem to udělala já. Protože pak to zkrátka byla ‚ta stará dáma, která se tak rozhodla‘,“ svěřila se královna.

Co ji k tomu ale vedlo? „Královna si přála vytvořit podmínky, díky kterým její čtyři vnoučata budou moci svobodněji rozhodovat o svých životech. Nebudou je omezovat normy a povinnosti spojené s monarchií,“ citoval web CNN z oficiálního oznámení.

Po bouřlivých konfliktech, které v rodině po královnině rozhodnutí vypukly, se všichni členové rodiny uklidnili a rozhodnutí panovnice pochopili a přijali. Markéta II. loni zbavila děti svého druhorozeného syna Joachima prince Nikolaie (23), prince Felixe (20), prince Henrika (13) a princeznu Athenu (11) královských titulů. Odteď budou oslovováni jen jako „Jejich Excelence“.

Video
Video se připravuje ...

Nejhorší týden v životě Alžběty II.? Po smrti Diany! idh, Pathé Distribution UK

Fotogalerie
33 fotografií