Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kontroverze korunovace Karla III.: Protesty, »krvavý diamant« a nejistá účast Harryho!

/
  • Korunovaci Karla III. provází řada kontroverzí.
    20. února 2023 ● 05:00

    Už 6. května se Britové dočkají korunovace svého nového krále Karla III. (74). Slavnostní ceremoniál ovšem už nyní vyvolává řadu kontroverzí... Připomeňte si s námi, co všechno mezi lidmi vzbuzuje vášně! 

  • 1.

    Cena korunovace

    Jank upozorňuje britský web Mirror, načasování megalomanské slavnosti není zrovna ideální. S covidovou krizí, válkou na Ukrajině a spoustou dalších přidružených problémů na tom aktuálně britská ekonomika rozhodně není nejlépe. Životní standard mnoha domácností se prudce snížil... a teď by občané měli ze svých daní platit luxusní korunovaci? 

    Korunovace by ekonomice mohla i pomoci

    Ceremonie je navíc doprovázena i státním svátkem 8. května. Souhrnně se tak odhaduje, že státní pokladna přijde až o miliardy liber, což se pochopitelně v současné situaci mnohým nelíbí. Podle expertů by korunovace ovšem mohla i pomoci nastartovat ekonomiku; hlavně co se týče turistického průmyslu hlavního města Londýna. 

    Mnohem menší obřad

    Král nicméně složité časy bere na vědomí. Jeho korunovace bude o poznání skromnější, než ta, které se dostalo jeho matce Alžbětě II. (†96), a pozváno bude i výrazně méně hostů – i tak ale jejich počty půjdou do tisíců. „Korunovace bude odrážet roli panovníka v dnešní době a bude pohlížet do budoucnosti,“ uvedl palác. 

     

    Korunovace Karlovy zesnulé matky Alžběty II. v roce 1953 byla dlouhá tři hodiny a zúčastnilo se jí kolem 8000 hostů. Podle agentur a britského tisku se v květnu očekává na 2000 hostů. Palác ale neinformoval, kdo pozvánku na obřad dostane.

    Pocta monarchii

    „Člověk musí mít na paměti, že po té vší zbožné úctě a velkoleposti Alžbětina pohřbu, který byl poctou její osobě, je korunovace spíše poctou monarchii jako instituci. A s tou hodně lidí v této zemi nesouhlasí,“ řekl královský historik Robert Lacey stanici BBC.

     

    Profesorka Anna Whitelocková, která se zabývá moderními dějinami britské monarchie, se domnívá, že opulentní korunovace po zimě, která bude nejspíše ve znamení růstu nákladů na živobytí a cen energií, by mohla vyznít „velmi trapně“.

  • 2.

    Harry a Meghan

    Jednou z největších otázek, která aktuálně visí ve vzduchu, je přítomnost prince Harryho (38) a jeho manželky Meghan Markleové (41). Přiletí na slavnost z Ameriky? 

    Poté, co se Harry s celou rodinou zřekl všech královských povinností i výsad, už nebude na obřadu hrát žádnou oficiální roli. Stále ovšem patří mezi hosty, kteří mají pozvánku prakticky jistou.

    Po nedávném haló kolem Harryho dokumentárního seriálu na Netflixu a jeho nových pamětí plných opravdu výbušných vyjádření jsou nicméně vztahy v královské rodině tak rozbouřené, jako možná ještě nikdy. 

    Moderátor Tom Bradby se v rozhovoru pro ITV prince na začátku února napřímo zeptal, zda na korunovaci plánuje přijet. „Do té doby se toho může ještě hodně stát,“ mlžil Harry. „Ale, víte, dveře jsou vždycky otevřené. Míč je na jejich straně hřiště,“ tvrdil tehdy. S konečným stanoviskem zatím manželé nevyrukovali, a tak je jejich účast stále překvapením. 

  • 3.

    Koruna pro Camillu

    Vášně vyvolala i koruna, která měla během obřadu spočinout na hlavě královny manželky. Buckinghamský palác ale nyní informoval, že koruna s kontroverzním diamantem Koh-i-Noor nakonec použita nebude. Téměř 106karátový drahý kámen je součástí korunovačních klenotů a je citlivým předmětem diskuzí o britské koloniální minulosti.

    Koruně vévodí diamant Koh-i-Noor. Váží asi 22 gramů a jeho hodnota je odhadována na 5 miliard korun!

    První královská recyklace

    Královna-choť Camilla bude ve Westminsterském opatství korunována korunou královny Marie, která už byla vyjmuta z londýnského Toweru, aby mohla být její velikost upravena pro Camillinu hlavu. Podle BBC půjde o první případ v moderní historii, kdy bude existující koruna „recyklována“ pro další korunovaci.

    Krvavý diamant z Indie

    Koh-i-Noor je diamant původem z Indie, jehož vlastnictví je předmětem sporů. Již několik dekád na něj vznáší nároky právníci z Indie, Pákistánu, Íránu či Afghánistánu. Právě kvůli obavám z diplomatických neshod s Indií se monarchie rozhodla korunu s drahokamem nepoužít.

    Britové si diamant nechají

    Bývalý britský premiér David Cameron v roce 2010 při návštěvě Indie prohlásil, že diamant zůstane v Británii. „Pokud bychom jednou řekli ano, pak bychom také někdy mohli najít prázdné Britské muzeum,“ řekl tehdy Cameron s odkazem exponáty, které se do Británie dostaly během její koloniální vlády nad značnou částí světa.

    V rodině je už po generace

    Drahokam byl původně součástí náramku, který královna Viktorie nosila jako brož. Do koruny byl poprvé zasazen před korunovací královny Alexandry, manželky Eduarda VII., v roce 1902. Devět let nato byl vložen do koruny královny Marie a konečně v roce 1937 do koruny Alžběty, matky zesnulé britské královny Alžběty II. Na veřejnosti se naposledy objevil na rakvi královny-matky při pohřbu v roce 2002.

  • 4.

    Karlovo pomazání

    Jak informuje Mirror, jedním z nejposvátnějších okamžiků korunovace bude, až arcibiskup z Canterbury použije svěcený olej k pomazání rukou, hrudi a hlavy panovníka.

     

    Jedná se o intimní okamžik, který nebyl nikdy dříve ukázán na veřejnosti – během korunovace královny Alžběty II. v roce 1953 byl nad její hlavou během této části ceremonie držen zlatý baldachýn.

    Nyní palác nicméně oznámil, že Karel vůbec poprvé umožní veřejnosti pomazání zahlédnout jak v sále, tak na televizních obrazovkách. Podle Daily Telegraph už započaly práce na průhledném baldachýnu.

     

    Zatímco někteří občané mají z kroku radost, jiní si myslí, že by tato část obřadu měla nadále zůstat soukromá. 

     

  • 5.

    Princ Andrew

    Vedle Harryho a jeho americké manželky je další ožehavou osobností princ Andrew (62), který má na krku pořádný sexuální skandál. Zatím není známo, zda bude princ na obřadu vykonávat nějakou oficiální roli, nebo přijde jen jako jeden z hostů. I pouhá účast v publiku je ale mnohým kritikům trnem v oku.

    Končí „roubíková dohoda“

    V období kolem korunovace by navíc mohly vyjít paměti Virginie Giuffreové (39), kterou měl jako sedmnáctiletou sexuálně zneužívat. Loni se Andrew s Giuffreovou mimosoudně vyrovnal a zaplatil jí částku 3 milionů liber – tedy zhruba 80 milionů korun. Součástí dohody byla i roční „roubíková doložka“, která jí zabraňovala opakovat obvinění proti královské rodině. Ta ale vyprší v březnu, tedy několik týdnů před Karlovou korunovací. 

     

  • 6.

    Protesty proti monarchii

    Vedle všech kontroverzí je potřeba zmínit i fakt, že ne každý občan Spojeného království je příznivcem monarchie. Podle mnohých je systém zastaralý a měl by se úplně zrušit. Korunovace je pak jakýmsi katalyzátorem, který již nyní vyvolává značné protesty.  

  • 7.

    Galerie

    Na všechny fotografie se podívejte do naší galerie. 

    Video
    Video se připravuje ...

    Oliver Cromwell. Z chudého poddaného nejmocnější muž Anglie Videohub

    Fotogalerie
    156 fotografií

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy