Úspěšný seriál z dílny Netflixu se příští týden vrátí s pátou sérií a tentokrát se zaměří na kolaps manželství prince a princezny z Walesu Charlese a Diany – a také na tlak, který rozvod vyvinul na monarchii.

„Špínu“ pořádně rozmažou

V nové sérii se objeví také dvě epizody, které pokryjí nechvalně známé interview princezny Diany s novinářem Martinem Bashirem z roku 1995. (Jen o několik měsíců později bylo manželství Diany a Charlese oficiálně rozvedeno.) Rozhovor tehdy v televizi sledovalo odhadem až 200 milionů lidí a stal se jedním z nejdiskutovanějších okamžiků 20. století. Některé zdroje uvádí, že z interview filmaři ukáží čtyři minuty, zatímco podle listu Mirror bude v seriálu nakonec jen 23 vteřin. 

Video
Video se připravuje ...

Nový dokument o princezně Dianě youtube

I to ale bohatě stačí na to, aby tvůrci pořádně naštvali Dianina staršího syna, prince Williama. Ten již v minulosti hlasitě orodoval za to, aby seriál hlavně nezneužíval slova jeho matky, která v rozhovoru padla. 

William silně protestoval

Princezna byla totiž k účasti v pořadu podle loňského vyšetřování přemluvena na základě nepravdivých informací, a stanice BBC se proto za konání svého novináře omluvila. „Domnívám se, že podvodný způsob, jakým byl rozhovor získán, podstatně ovlivnil to, co moje matka řekla,“ nechal se slyšet princ William podle britského webu Metro. V rozhovoru zazněla například slavná slova o „manželství ve třech“ s novou královnou Camillou Parker-Bowlesovou (75).

„Rozhovor silně přispěl ke zhoršení vztahu mých rodičů a ublížil i mnoha jiným. Jsem pevně přesvědčen, že pořad Panorama nemá žádnou legitimitu a neměl by být nikdy znovu vysílán. Vytvořil falešný příběh, který po více než čtvrt století komercializovala BBC a další,“ uvedl princ. 

Filmaři prince nevyslyšeli 

Obavy prince Williama se nicméně nakonec skutečně naplnily. Filmaři navíc měli Dianina už tak kontroverzní slova ještě přifounout – zřejmě aby se jim lépe podařilo stručně vyjádřit hodinu trvající šokující vyprávění... 

Video
Video se připravuje ...

Nejhorší chvíle britské královské rodiny odhaluje pátá řada Koruny! Netflix, idh

Dianina kamarádka Ingrid Sewardová, šéfredaktorka časopisu Majesty Magazine, se k věci vyjádřila pro The Sun. „William bude zuřit. Svůj názor vyjádřil jasně, když řekl, že by se to nikdy nemělo znovu vysílat. Je to jeho matka a oni takhle zacházejí s její památkou... Musí to být velmi frustrující. Už se k tomu ani nemůže více vyjadřovat, protože by to jen Netlixu dodalo další publicitu,“ zoufá si rodinná přítelkyně.

„Měli ho poslechnout. Ten rozhovor už nemá po loňském vyšetřování žádnou kredibilitu. Všichni už vědí, že nebyl košér,“ uvedla Sewardová. 

V seriálu bude dění kolem pořadu Panorama rozloženo hned do dvou dílů. Ukázán bude například dospívající William, jak sleduje matku v televizi se slzami v očích, i dopálený Charles, který slova manželky vůbec nezvládne poslouchat. 

Fotogalerie
263 fotografií