Hlava království ve svém jednání nikdy neudělá chybu – tedy každé její rozhodnutí je správné. Proto neexistuje možnost, jak krále povolat před soud. Spravedlnost se přece vykonává v jeho jménu.

Víc než policie

Král Karel III. (73) prostě stojí nad zákonem, podle informací listu The Guardian má imunitu vůči 160 obecným nařízením! Pokud si tedy král něco vezme při nákupu, musí se to prostě akceptovat.

Policisté také nesmí na soukromých pozemcích a sídlech krále pátrat po odcizených a ztracených artefaktech. Zakazuje jim to výjimka ze zákona o kulturních statcích z roku 2017. Policie pro každý vstup na královský soukromý pozemek, i pro potřeby vyšetřování jiných trestných činů, potřebuje králův souhlas.

Stírají hranice

Stejně tak musí Karel III. posvětit každý návrh zákona, který by mohl ovlivnil vévodství a jeho soukromý majetek. „Královská rodina ráda stírá hranici mezi tím, co je veřejné a co soukromé. A to jen na základě toho, co je pro ni nejvýhodnější,“ komentuje to spisovatel a bývalý poslanec Norman Baker (65).

Další králova privilegia

*Král je osvobozen od dědické daně, nemusí tak platit cca 40 % z majetků po zesnulé Alžbětě II.

*Smí cestovat a řídit bez pasu nebo řidičského průkazu. Každý další člen královské rodiny ale už vlastní cestovní doklady mít musí!

* Nemusí dodržovat antidiskriminační zákon, který má chránit zaměstnance.

* Nemusí dodržovat práva zaměstnanců, včetně čtyř zákonů o zaměstnaneckých důchodech.

*Nemusí dodržovat pravidla ochrany přírody a ochrany zvířat.

*V útrobách Buckinghamského paláce se skrývá královský bankomat, který nemá denní limit.

*Náleží mu všechny neoznačené labutě na Temži, jakož i jeseteři, delfíni a velryby v britských vodách.

Narozeniny nadvakrát

Podle tradice vládnoucí rodiny oslaví i Karel III. dvoje narozeniny, stejně jako Alžběta II. I ona měla dvoje – ty skutečné 21. dubna a pak oficiální, druhou sobotu v červnu. To kvůli britskému počasí, aby chlad a déšť nenarušoval velkolepé oslavy a přehlídky. Protože je ale Karel III. narozen v listopadu, o datu jeho veřejné oslavy se teprve rokuje.

Video
Video se připravuje ...

Vnoučata královny drží stráž u rakve babičky Alžběty II. Reuters

Fotogalerie
42 fotografií