Buckinghamský palác zveřejnil první snímek kamenné desky, na které jsou zveřejněna jména a data narození i úmrtí královny Alžběty II. a jejího životního partnera prince Philipa. Oba jsou tak po své smrti symbolicky opět spolu. Nyní je už nic nerozdělí.

Nová deska je umístěna na místě, kde byla dříve náhrobní deska se jmény rodičů Alžběty II. - Jiřího VI. a královny Alžběty. K těm nyní přibyla jména a data Alžběty II. a prince Philipa, který zemřel před 17 měsíci. Ve stejné kapli pak také navždy odpočívá princezna Margaret, sestra Alžběty II., která zemřela v roce 2002.

Jak uvedl web britského deníku Daily Mail, jména zesnulých členů královské rodiny jsou vyryta do belgického černého kamene. Nejde o nic křiklavého ani nevkusného a mezi jmény je jen symbol Podvazkového řádu - nejstaršího a nejvznešenějšího rytířského řádu v zemi. Jde tedy celkově o velmi decentní vzpomínku na britskou veřejností milovaný a opěvovaný pár. Uctít ho je možné osobně.

Uctění památky za poplatek

Návštěva kaple je možná po zaplacení příslušného poplatku. Od čtvrtka 29. září je možné do ní i přilehlého hradu vstoupit za přepočtu asi 730 Kč. Vstupné je vyšší v sobotu, která je hojněji využívána turisty. V tu stojí vstupné v přepočtu 785 Kč.

 

Fotogalerie
126 fotografií

Video
Video se připravuje ...

Stovky tisíc lidí sledovaly pohřeb královny v Hyde Parku Blesk TV