Manželka Karla III. (73) Camilla má aktuálně z pochopitelných důvodů na programu jedno veřejné vystoupení za druhým. Většina z nich přitom zahrnuje dlouhé stání na jednom místě nebo strojené pochody, přesně podle toho správného tempa a trasy. 

Bolí ji každý krok

Web britského deníku The Daily Telegraph přitom informoval, že to podle informací z paláce není pro královnu vůbec tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Bolí ji totiž každý krok! 

Camilla všechna vystoupení absolvuje se zlomeným prstem na noze. K úrazu došlo ještě před smrtí královny Alžběty II. (†96), přišel tak v nejhorší možnou dobu. „Je to opravdu nešťastné, ale je to bojovnice,“ prozradil webu zdroj. 

Zdraví riskuje v elegantních botách

Zlomenina prstu na noze je bolestivou záležitostí, obvykle je ale možné vyléčit ji i svépomocí – pokud se tedy nejedná o zlomeninu palce. Je ovšem potřeba nosit volnější obuv a nohu co nejvíce šetřit. 

Camilla ovšem před občany nosí elegantní boty, jaké by lékaři jistě nedoporučili. Během Karlova podepisování královské přísahy navíc musela hodinu v kuse stát jako socha, jindy se zase během pěších obchůzek zdravila s občany a prohlížela si dary, které se na pietních místech nahromadily na památku Alžběty II.

Během čtvrtečního ceremoniálu, během kterého byla rakev s královnou dočasně uložena do Westminsterského paláce, pak Camillu opět čekalo dlouhé stání, přesně vyměřené kroky, a dokonce pukrle. Navzdory bolesti a nepohodlí na sobě ale nová královna nedala vůbec nic znát a všechno zvládla jako pravá profesionálka.

Video
Video se připravuje ...

Jak bude vypadat korunovace prince Charlese? Videohub

Zemřela královna Alžběta II.
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
Zobrazit další dny
 
22:46
15. 9. 2022

Lidí, kteří se chtějí naposledy poklonit královně Alžbětě II. je stále mnoho. Fronta dosáhla i úctyhodné délky čtyř kilometrů. Dnes ale přicházely z Londýna zprávy, že lidé postupují ukázněně a poměrně rychle.

 

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. V online přenosu z Velké Británie, která se loučí s nejdéle vládnoucí panovnicí, budeme pokračovat zase zítra.

 
21:15
15. 9. 2022

Pocty zesnulé britské královně Alžbětě II. jsou k vidění v Green Parku v Londýně. Najdou se mezi nimi vzkazy psané, ale i kreslené a nutno říci, že některé jsou skutečně velmi dojemné.

 
20:33
15. 9. 2022

Na pondělním pohřbu královny Alžběty II. je očekávána účast více jak tisícovky zahraničních hodnostářů.

Existuje však i řada zemí, jejichž zástupci pozvánku nedostali. Mezi ně patří Sýrie, Venezuela, Afghánistán, Rusko, Bělorusko a Myanmar.

Zástupci Sýrie a Venezuely pozvánku neobdrželi, protože Británie s těmito státy v současné době nemá diplomatické vztahy.

Afghánistán nebyl pozván kvůli současné politické situaci.

Zástupci Ruska a Běloruska nebyli pozváni kvůli invazi na Ukrajinu.

Myanmar stále podléhá sankcím uvaleným vládou Spojeného království kvůli komunitě Rohingů.

 
18:57
15. 9. 2022

Ve svatovítské katedrále na Pražském hradě dnes večer probíhá ekumenická modlitba za královnu Alžbětu II. Setkání ve svatovítském chrámu pořádá Arcibiskupství pražské, Ekumenická rada církví a Anglikánská evropská diecéze, a to ve spolupráci s britským velvyslanectvím v Praze. Dorazil i prezident Miloš Zeman, který v krátkém proslovu popsal, že obdivoval osobní kouzlo Alžběty II.

Modlitbu zahájil pražský arcibiskup Jan Graubner. „Scházíme se dnes, abychom si před Bohem připomněli zesnulou královnu Alžbětu II.,“ řekl na úvod a připomněl, že královna byla ženou „niterné a hluboké víry“.

Vystoupil i Zeman, který se během čteni modlitby postavil. „My, kdo jsme měli tu čest se několikrát setkat s královnou, jsme obdivovali její osobní kouzlo. Byla laskavou a milující matkou. Byla statečnou princeznou, která neopustila Londýn v době nacistického bombardování. Byla symbolem a svorníkem své země. A mohl bych říci, že měla respekt i u svých odpůrců. Ale ona téměř žádné odpůrce neměla,“ řekl prezident.

 
16:59
15. 9. 2022

Kanadský premiér Justin Trudeau vzdával hold královně na zvláštním zasedání Dolní sněmovny v Ottawě a prohlásil, že je „jediným politikem, ​​kterého většina z nás znala“, a posteskl si, že „její náhlá nepřítomnost nás všechny hmatatelně a hluboce zasáhla“.

 

Trudeau, jehož otec byl rovněž kanadským premiérem, uvedl, že se s královnou poprvé setkal, když byl ještě dítě. „Měl jsem mimořádné štěstí, že jsem její Veličenstvo znal po celý svůj život. Poprvé jsem ji potkal v roce 1977, když jsem byl ještě malý kluk. A když jsem se s ní jako předseda vlády setkal téměř o čtyři desetiletí později, tehdy v roce 2015, žertoval jsem, že když jsme se naposledy potkali, byla vyšší než já. Na to mi vtipně odpověděla, že se díky tomu cítí stará. Právě její smysl pro humor byl jednou z jejích mnoha skvělých vlastností a jedním z mnoha důvodů, proč byla jedním z mých nejoblíbenějších lidí na světě.“

 
16:53
15. 9. 2022

Všichni příznivci královské rodiny a především samotné královny, kteří se chtějí dnes ve Westminster Hall poklonit zesnulé vladařce, se musejí psychicky připravit na pořádně dlouhé čekání. Podle ministerstva pro digitál, kulturu, média a sport je řada truchlících v současnosti dlouhá asi 4,2 mil a všechny čeká nejméně devět hodin postávání ve frontě...

 
16:45
15. 9. 2022

Dva členové kabinetu Liz Trussové bděli u rakve královny ve Westminster Hall. Skotský ministr Alister Jack a ministr obrany Ben Wallace ve čtvrtek slavnostně stáli v tmavých uniformách na vyvýšené plošině, tedy na katafalku. Oba muži jsou členy Královské společnosti lukostřelců, která ve Skotsku funguje jako osobní strážce panovníka.

 

Po smrti královny v Balmoral ve Skotsku pan Wallace řekl, že „zasvětila svůj život službě svému národu“, a pan Jack doplnil: „Její dlouhá vláda byla definována tvrdou prací a obětavou veřejnou službou, která si získala respekt a oddanost jejích občanů.“

 
16:30
15. 9. 2022

V pátek král Karel III. navštíví Wales. Není však jisté, zda tam bude vítán. Mnozí Velšané totiž právě teď sepisují petice, v nichž požadují ukončení titulu prince z Walesu „z úcty“ k jejich předkům. Považují to za urážku Walesu a symbol historického útlaku. „Název naznačuje, že Wales je stále knížectví, což podkopává status Walesu jako národa a země. Navíc tento titul nemá pro Wales, který je nyní zemí s přenesenými pravomocemi s národním parlamentem, absolutně žádnou ústavní roli.“

 

Posledním rodilým princem z Walesu byl Llywelyn Ap Gruffudd, také známý jako Llywelyn Poslední, který byl princem z Gwyneddu, regionu v severním Walesu. Byl zabit anglickými vojáky v roce 1282 a téměř o 30 let později dal Edward I. tento titul svému synovi Edwardu II. Od té doby je vyhrazen pro všechny následníky britského trůnu. A Velšané jsou s tím více než nespokojení.

 

Pro tuto chvíli petice nashromáždila více než 25 tisíc podpisů

 

Král prohlásil svého nejstaršího syna Williama za prince z Walesu během svého prvního projevu panovníkem den po smrti jeho matky královny Alžběty II. Z Williamovy manželky Kate pak učinil princeznu z Walesu, což je poprvé, kdy tento titul někdo obdržel po smrti princezny Diany.

 
16:00
15. 9. 2022

Letiště Heathrow oznámilo, že v pondělí zastaví všechny lety po dobu 15 minut před dvouminutovým celostátním tichem a i 15 minut po jeho skončení. Lety budou také omezeny během času, kdy bude probíhatr pohřební průvod. Lety rovněž odklonění kolem hradu, aby se minimalizoval hluk během soukromé rodinné bohoslužby v pondělí večer.

 

Znamená to však, že zhruba 15% pondělního plánu Heathrow bude narušeno.

 

Mluvčí Heathrow řekl: „Heathrow, Nats (poskytovatel řízení letového provozu) a letecké společnosti podporují slavnostní aspekty státního pohřbu Jejího Veličenstva královny Alžběty II. ve Westminsterském opatství a slavnostní bohoslužbu na hradě Windsor v pondělí 19. září 2022. Jako projev úcty bude provoz na letiště az něj v pondělí podléhat příslušným změnám, aby se předešlo narušení hluku na určitých místech v konkrétních časech.“

 
15:40
15. 9. 2022

Na mapě Londýna je krásně vidět, jak dlouhá fronta vlastně je...

 
15:15
15. 9. 2022

Fronta truchlících nyní dosáhla délky přibližně 4,3 mil, a spekuluje se, že v průběhu několika dalších hodin dosáhne parku Southwark. To je ale podle policie bod maximální kapacity, a pokud se fronta posune až na toto místo, další lidé nebudou do fronty připouštěni. Alespoň než se situace trochu nezlepší...

 
14:46
15. 9. 2022

Princ William s Kate si našli chvíli i na to, aby so pohovořili s příznivci královské rodiny, než od Sandringhamu zase odjeli.

 
14:30
15. 9. 2022

Záplavu květinových darů si měl možnost prohlédnout i následník trůnu, princ William, se svou manželkou Kate. Ti ale dorazili před brány Sandringhamu v Norfolku, kde je tolik dárečků, že se ani nedá projít dovnitř...

 
14:28
15. 9. 2022

Britská princezna Anna si prohlédla květinové pocty během své návštěvy Glasgow City Chambers, kde se setkala se zástupci organizací, jejichž patronkou byla královna Alžběta II., Nebylo pochyb, že nejeden z dárečků dceru britské vladařky zaujal, mnohé z přání brala do ruky a zblízka si je prohlížela.

 
14:18
15. 9. 2022

Hraběcí maršál, vévoda z Norfolku, který má na starosti všechna obřadní opatření včetně pohřbu královny, řekl: „Události posledních dnů jsou připomínkou síly naší ústavy, systému vlády, který nám z mnoha důvodů celý svět závidí. Královna zastávala jedinečné a nadčasové postavení v našich životech. To bylo v posledních dnech pociťováno mnohem intenzivněji, když se svět musel vyrovnávat s jejím skonem.

 

Odchod Jejího Veličenstva zanechal v mnoha lidech na mnoha kontinentech hluboký pocit ztráty. Respekt, obdiv a náklonnost, což jsou emoce, co královna v lidech probouzela, činí náš úkol pokorným i skličujícím. Je to pro nás čest a velká zodpovědnost. Naším cílem je, aby státní pohřeb a události v příštích dnech spojily lidi na celém světě. Aby rezonovaly s lidmi všech vyznání a zároveň splnily přání Jejího Veličenstva a její rodiny - vzdát přiměřenou poctu této mimořádné vladařce.“

 
14:14
15. 9. 2022

Královna bude pohřbena spolu s vévodou z Edinburghu v kapli krále Jiřího VI. na hradě Windsor v pondělí v 19:30 na soukromé bohoslužbě. Ta naváže na slavnostní bohoslužbu, která se bude konat v kapli sv. Jiří od 16:00.

 
14:00
15. 9. 2022

Bylo ohlášeno, že král Karel III., princezna Anna, vévoda z Yorku a hrabě z Wessexu budou v pátek v 19:30 držet „hlídku“ u královniny rakve po dobu 15 minut.

 
13:54
15. 9. 2022

Sofie, vévodkyně z Wessexu, byla v Manchesteru dojatá počtem lidí, co přišli vzdát hold královně. Manželka prince Edwarda a zároveň královnina oblíbenkyně si kromě květin prohlédla i občanskou kondolenční knihu v Manchester's Central Library a krátce pohovořila i s příznivci britské královské rodiny.

 
13:20
15. 9. 2022

Ve zprávách, které by mohly potěšit  některé lidi cestující do hlavního města na pohřeb královny, JD Wetherspoon uvedl, že příští pondělí ponechá všechny hospody v centru Londýna, na železničních stanicích a letištích otevřené. Zatímco mnoho podniků v pondělí zavírá na znamení úcty, hospodský gigant jde proti proudu.

 

Většina z 851 hospod po celé zemi se ale otevře až po státním pohřbu, tedy kolem 13:00 (14:00 v ČR).

 
12:56
15. 9. 2022

Lloyds of London má rozeznít zvon Lutine na znamení smrti královny a vlády nového britského krále.

 

Jediným zazvoněním historický zvon připomene smrt královny Alžběty II., dvakrát zazní na oslavu krále Karla III.

 
12:52
15. 9. 2022

Kolem rakve královny Alžběty II., zahalené do královské standarty, s korunou i žezlem, ležící na katafalku ve Westminster Hall ve Westminsterském paláci, proudí davy lidí.

 
12:46
15. 9. 2022

Kdo by čekal, že se v průběhu dne bude řada lidí čekajících na vzdání úcty královně zmenšovat, ten je na omylu. Od 12 hodin je fronta dlouhá už přibližně 3,5 mil a táhne se od Westminsteru podél jižní strany řeky Temže, kde pak pokračuje na východ kolem London Eye a Shakespeare's Globe.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
12:29
15. 9. 2022

V den pohřbu královny, tedy v pondělí 19. září, bude v Anglii vyhlášen státní smutek. Rozhodnutí zavřít potravinové banky, odložit pohřby a zrušit schůzky v nemocnici způsobují problémy v celé zemi. Královský palác se sice brání, že žádné všeobecné pokyny pro zrušení akcí, služeb nebo dopravních spojů nevydal, mnohé podniky však tak rozhodly stejně učinit - z úcty k zesnulé královně.

 

Nejnověji oznámil omezení British Cycling - na znamení úcty měly být zrušeny všechny cyklistické sportovní akce, klubové vyjížďky, koučovací sezení a komunitní programy, a vedení společnosti doporučilo lidem, kteří v daný den jezdí na kole, aby tak činili mimo hodiny pohřbu Jejího Veličenstva. 

 

Po kritice ze strany svých členů však udělalo British Cycling obrat a na svých sociálních sítích se za své dřívější prohlášení omluvilo. Aktualizovalo své pokyny a uvedlo, že je na „jednotlivcích a klubech“, aby se sami rozhodli, zda 19. září vyrazí do ulic...

 
12:00
15. 9. 2022

Až dnes princ William a jeho manželka Kate dorazí do Sandringham House, přivítá je moře květin. Od chvíle, kdy byla před sedmi dny oznámena smutná zpráva o královnině smrti, stovky příznivců vzdaly úctu Jejímu Veličenstvu u bran jejího panství v Norfolku. Norwichské brány se staly zcela neprůchodnými...

 
11:30
15. 9. 2022

Arcibiskup z Canterbury Justin Welby popsal královnu jako „někoho, jehož moudrost byla pozoruhodná“„Byla to někdo, komu jste mohli naprosto, úplně a absolutně důvěřovat, a měla obrovské zkušenosti. Byl jsem sedmý arcibiskup z Canterbury, kterého poznala, a tak vím, že byla osobou, která všemu rozuměla... a která se pravidelně modlila.“

 

Arcibiskup pak při procházce, během níž se setkal s truchlícími ve frontě přes Victoria Tower Gardens až do centra Londýna, dodal, že ze všech cítil ‚naději‘ v budoucnost. Na otázky, zda by účast na pohřbu královny mohla být ještě větší než davy, které v Londýně zatoužily vidět na vlastní oči papeže Jana Pavla II., odpověděl: „Co bude, to bude. Uvidíme.“

 
10:50
15. 9. 2022

Francouzský prezident Emmanuel Macron potvrdil, že se v pondělí zúčastní královnina pohřbu v Londýně. Macron, který počátkem tohoto týdne vzdal hold Jejímu Veličenstvu v dojemném tříminutovém projevu, řekl, že včera večer hovořil s králem Karlem III., aby mu vyjádřil soustrast. Na sociální síti pak uvedl, že „vazby mezi Francií a Spojeným královstvím jsou nezlomné. Budeme je nadále posilovat po cestě, kterou vytyčilo Její Veličenstvo královna Alžběta II.“

 

Macron je tak nejnovějším světovým lídrem, který potvrdil, že se příští týden zúčastní bohoslužby. Kromě něj již napevno přislíbili svou účast třeba americký prezident Joe Biden či australský premiér Anthony Albanese.

 
10:40
15. 9. 2022

Za vladařku zapálil svíčku i muž, který se v roce 1982 vloupal do královniny ložnice v Buckinghamském paláci. Tehdy vladařku probudil, když rozhrl závěsy. Michael Fagan, jenž trpí schizofrenií, pak mluvil s Alžbětou II. o své rodině asi 10 minut.

 

Královna si zřejmě myslela, že onen vetřelec je jen opilý zaměstnanec, a chovala se k němu velmi přátelsky. Když pak odešla z pokoje, aby sehnala někoho, kdo podivína z jejího pokoje vypoklonkuje, údajně poslala pro lokaje, aby dal Faganovi prozatím skleničku whisky.

 

Nyní Fagan uvedl: „Jsem docela smutný, že odešla. Nechci říkal nic víc než to, že doufám, že odpočívá v pokoji.“

 
10:34
15. 9. 2022

Fronta smutečních hostů, kteří touží spatřit rakev královny, je prý aktuálně dlouhá více než dvě a půl míle. Truchlící Britové podle DailyMail uvádějí, že chtějí vzdát úctu královně za její „dlouhá léta služby“.

 
10:20
15. 9. 2022

Bohoslužbu bude vysílat televize a očekává se, že bude držena celostátní dvouminutová ticha. Poté bude rakev odvezena v průvodu z Westminsterského opatství do Wellington Arch a poputuje do Windsoru. Místem posledního odpočinku královny se stane kaple krále Jiřího VI. – kde byli pohřbeni její matka a otec. Je tam i popel její mladší sestry princezny Margaret. Později k ní bude převezena i rakev prince Philipa.

 

Později večer proběhne soukromý pohřeb jenom pro starší členy královské rodiny.

 
10:10
15. 9. 2022

V pátek pak král a královna choť Camilla odcestují do Walesu, zatímco rakev Alžběty II. bude stále přístupná příznivcům královské rodiny, co k milované panovnici vzhlíželi po neuvěřitelných 70 let její vlády. Navštěvovat ji budou smět i o víkendu.

 

V neděli ve 20:00 (u nás 21:00) bude britská veřejnost vyzvána, aby držela minutu ticha na památku královny.

 

V pondělí bude státní svátek, aby co nejvíce lidí mohlo sledovat královnin pohřeb. Rakev s ostatky vladařky pak bude odvezena ve velkém vojenském průvodu z Westminsterského paláce do Westminsterského opatství na státní pohřeb.

 
10:00
15. 9. 2022

Co čeká královskou rodinu dnes, tedy ve čtvrtek 15. září, zatímco k rakvi královny proudí další a další davy příznivců zesnulé vladařky?

 

Král Karel III. má dnes mít soukromý den vzpomínání a truchlení. Neočekává se, že by se účastnil veřejných akcí.

 

Princ a princezna z Walesu, tedy William a Kate, navštíví Sandringham, aby si prohlédli květiny a další dárečky, které na panství zanechali zástupci veřejnosti, zatímco hrabě a hraběnka z Wessexu, čili princ Edward s manželkou Sofií, pojedou do Manchesteru, kde zapálí svíčku na památku královny. I je čeká prohlídka všech květin, věnců a drobností na počest Alžběty III. – akorát že oni budou na náměstí Svaté Anny.

 
8:08
15. 9. 2022

Děsivé chvilky zažili u rakve s královnou, jelikož únava se asi podepsala na jednom z vojáků. Ten zkolaboval přímo u katafalku.

 
7:46
15. 9. 2022

Nový král Karel III. má zřejmě nervy na pochodu. Rozzlobilo ho totiž pero, které vyteklo a potřísnilo mu ruku. Jak zareagoval, si PŘEČTĚTE ZDE. 

 
6:40
15. 9. 2022

Lidé chtějí vzdát poslední hold své královně a čekají kvůli tomu v dlouhých frontách. Tma, zima, únava, ale vydrží vše. Pro Alžbětu.

 
5:41
15. 9. 2022

Král Karel III. se podle britského Daily Mail uchýlil na svou milovanou usedlost Highgrove, aby si v rámci svého nabitého programu dopřál alespoň 24 hodin klidného rozjímání. Svou choť Camillu zanechal v jejím domě ve Wiltshiru.

 
5:34
15. 9. 2022

Nová britská premiérka Liz Trussová se v pondělí setká s americkým prezidentem Joem Bidenem a dalšími světovými vůdci, kteří se shromáždí v Londýně před pohřbem královny Alžběty II. Informoval o tom dnes list The Times. Česko bude na smuteční ceremonii zastupovat premiér Petr Fiala.

Na pohřeb královny zamíří politická reprezentace z celého světa. Očekává se, že přijede více než 100 hlav různých států, chybět patrně bude Vladimír Putin, který podle CNN nedostane na pohřeb pozvánku.

 
5:28
15. 9. 2022

Dobré ráno, vážení čtenáři, také dnes vás budeme informovat o všem, co souvisí s odchodem britské královy Alžběty II. 

Fotogalerie
146 fotografií