Někdy je lepší mlčet, Oprah! Například zrovna teď, když celý svět oplakává skon tak významné osobnosti jako byla anglická královna. Slavná televizní osobnost měla ale i tak potřebu vyjádřit se ke znesvářeným královským sourozencům, princům Williamovi (40) a Harrym (37), a zdůraznila, že nyní cítí naději, že by tragická ztráta jejich babičky mohla obnovit jejich pošramocený vztah.

„Myslím, že ve všech rodinách - víte, můj otec zemřel nedávno, letos v létě, když se rodiny sejdou ke společném obřadu, rituálu, víte, zkrátka při pohřbívání svých mrtvých, je tu příležitost k nastolení míru. A já doufám, že tomu tak i bude,“ mudrovala podle DailyMail moderátorka v rozhovoru pro americkou ExtraTV. A její slova nepadla na úrodnou půdu.

Napjaté vztahy mezi princem Harrym a jeho manželkou Meghan Markleovou (41) započaly v době, kdy vévoda a vévodkyně ze Sussexu oznámili, že již nehodlají plnit své královské povinnosti a hodlají se natrvalo přesunout do Ameriky. K tomu pak došlo na začátku roku 2020. Toužili prý po samostatnosti a vadil jim zájem médií - a přesto za velkou louží začali dávat jeden rozhovor za druhým, v nichž si stěžovali na život ve zlaté klícce.

Nejhorší z nich byla pak různá nařčení v show právě u Oprah, kde mluvili o rasismu v královské rodině, neposkytnutí pomoci depresemi trpící Meghan a dalším nepravostem, kterých se od příbuzných s modrou krví dočkali..., na což Oprah reagovala místo dalšími, doplňujícími otázkami jen rádoby šokovanými výkřiky.

Video
Video se připravuje ...

Usmiřovací cesta Harryho a Meghan: 15 minut s Charlesem a strach z Williama? Profimedia.cz

V Británii se proto nyní Oprah se svým tklivým vyjádřením o naději v mír mezi znesvářenými členy královské rodiny nesetkala s pochopením. Dočkala se tvrdé kritiky a bylo jí připomínáno, že to přece byla ona, kdo podněcoval nenávist ublíženého vévody a vévodkyně ze Sussexu. „Oprah asi zapomněla, že to začala ona. Možná by s nastolením míru pomohla omluva,“ vtipkoval jeden z příznivců britské monarchie.

Další zase připomínal, že místo seriózního interview se diváci dočkali spíše secvičené scénky hrající na city fanoušků Meghan, někdejší hvězdičky seriálu Kravaťáci. Mnohá Meghanina prohlášení, co během rozhovoru padla, byla pak navíc vyvrácena jako očividné lži. Lítostivá slova Oprah jsou proto náhle považována za pokrytecká, že se jenom snaží využít této situace a „odvrátit se od dramatu, do kterého se minulý rok namočila a vykoupala“.

Zemřela královna Alžběta II.
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
Zobrazit další dny
 
10:32
19. 9. 2022

Carole a Michael Middletonovi, rodiče nové princezny z Walesu Kate Middletonové, se připojují k truchlícím přijíždějícím do Westminsterského opatství.

 

Do opatství nedávno dorazili také Tom Parker Bowles (syn královny Camilly) a skotský politik Alister Jack.

10:30
19. 9. 2022

I tyhle ženy čekaly na pohřeb královny celou noc.

10:27
19. 9. 2022

Koridory na cestě k Buckinghamu a k The Mall se pravidelně uzavírají, policie a dobrovolníci regulují proudící davy.

 
10:26
19. 9. 2022

Ministr hospodářství, energetiky a průmyslové strategie Jacob Rees-Mogg.

 
10:23
19. 9. 2022
 
10:19
19. 9. 2022

Lídr Skotské národní strany Ian Blackford dorazil do Westminsterského opatství.

10:00
19. 9. 2022

Londýnem se naplno rozeznělo srdce zvonu Big Benu.

9:58
19. 9. 2022

Titulní stránky britských deníků zaujímají snímky královny.

9:57
19. 9. 2022

Před katedrálou má studio britská BBC, dění před pohřbem i během něj moderuje Huw Edwards. Ten, který světu přes BBC oznamoval, že královna zemřela.

9:51
19. 9. 2022

Premiér Petr Fiala přijede k Westminsterskému opatství na pohřeb královny Alžběty II. opět autobusem, spolu s dalšími středoevropskými státníky. Dorazit mají do půl hodiny. Do opatství už proudí hosté obřadu. Bude jich na dva tisíce.

 
9:50
19. 9. 2022

Americký prezident Joe Biden uvízl v zácpě v Marble Arch na cestě do Westminsterského opatství. 

 

 

9:49
19. 9. 2022

Některé části Londýna dnes připomínají lockdownové časy, ulice jsou prázdné, auta téměř nejezdí, většina lidí je u Westminsteru a čeká na smuteční průvod, další davy jsou u obřích obrazovek, na kterých se bude pohřeb promítat.

 
9:43
19. 9. 2022

Do Westminsterského opatství začínají přicházet první truchlící včetně ministra pro mezivládní vztahy a rovnost Nadhima Zahawiho (55). 

 

První lidé na místo začali přicházet kolem osmé ranní. Významní činitelé přijížděli později a mnoho hlav států se shromáždilo v nedaleké nemocnici, aby je odtud autobus dovezl do opatství.

 

Velké dubové dveře nejvýznamnějšího kostela Spojeného království – kde se Její Veličenstvo provdalo za prince Philipa a kde mělo korunovaci – se otevřely tři hodiny před začátkem bohoslužby.

 

V opatství bude 2000 členů královské rodiny, světových vůdců, VIP osobností a stovky členů veřejnosti, zatímco miliardy lidí z celého světa budou sledovat státní pohřeb Jejího Veličenstva.

 
9:34
19. 9. 2022

Lidé v centru Londýna čekají i desítky hodin, aby zahlédli rakev s královnou. 

 
9:14
19. 9. 2022

Londýn se probudil do dne, kdy Británie pohřbí svou nejdéle vládnoucí královnu Alžbětu II. Země tak po 70 letech jejího panování uzavře jednu éru svých dějin. Metropole se kvůli tomu zahalila do smutku. Město čekají policejní manévry, dopravní chaos i obrovský nával truchlících. V ranních ulicích zatím kvůli státnímu svátku panuje klid, nad městem jsou nicméně slyšet hlídkující policejní vrtulníky.

 

Dopravní podnik předem varoval, že cestování v centru Londýna dnes bude kvůli uzavírkám obtížné. Čeká se, že do metropole přijede kvůli pohřbu až milion lidí, další jsou tady už od víkendu.

 

Zřízenci ve stanicích metra od rána instruují cestující, aby se vyhnuli zavřeným stanicím Westminster, St. James’s Park a Hyde Park Corner. Některé stanice fungují pouze pro výstup. Změny se dotkly i linek autobusů, protože uzavřené jsou některé důležité ulice v centru, zejména kolem sídla parlamentu ve Westminsteru a kolem Hyde Parku, ale také ve čtvrtích Kensington a Chelsea.

 

Lidé, kteří si chtěli pojistit místa s dobrým výhledem podél trasy smutečního průvodu, kempovali na třídě Whitehall a podél třídy Mall vedoucí k Buckinghamskému paláci už od nedělního večera. Mnozí si přinesli skládací židle, spacáky i teplé občerstvení. Čekáním u zátarasů střežených policisty stráví více než 12 hodin, protože rakev s ostatky královny se na cestu městem vydá až po poledni.

 

Mnohé podniky ve městě dnes zůstanou kvůli pohřbu zavřené, jiné otevřou až odpoledne. Týká se to například některých supermarketů nebo prodejen s rychlým občerstvením. Promítat nebude ani většina kin, některá z nich ale divákům nabízí přímý přenos pohřbu panovnice. Například kinořetězce Vue či Curzon zvaly na promítání zdarma, pouze s předchozí rezervací. Většina sálů už o víkendu hlásila vyprodáno. Další možností, jak pohřeb sledovat ve společnosti, je promítání na velkoplošné obrazovce v Hyde Parku. Televizní přijímače budou po celý den zapnuté i ve většině otevřených restaurací.

 

Už od oznámení úmrtí 8. září je královna v ulicích Londýna takřka všudypřítomná. Její portréty jsou na plakátech i velkoplošných obrazovkách. Většina obchodů má královnin portrét vystavený ve výloze, obchodní dům Fortnum&Mason u náměstí Picadilly z piety všechny výklady zatemnil, kino na náměstí Leicester Square zase na obřích vývěsních štítech promítá fotografii královny v mladém i starším věku spolu s letopočty jejího narození a úmrtí. Obchody zaplavily smuteční suvenýry.

 
9:05
19. 9. 2022
8:44
19. 9. 2022

V Londýně bude dnes pohřeb královny Alžběty II. 

8:32
19. 9. 2022

Blesk má v Londýně své zpravodaje.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
8:08
19. 9. 2022

S nejdéle vládnoucí britskou panovnicí se lidé mohli ve Westminsterském sále loučit od středečního večera. Stáli hodiny ve frontě, aby se poklonili zesnulé, která byla na trůnu 70 let a zemřela ve čtvrtek 8. září v 96 letech. Vchod do sálu se dnes uzavřel před půl osmou SELČ; k rakvi pak mohli už jenom ti, kteří stačili vejít předtím.

 

Oficiálního pohřbu se zúčastní pozvaní státníci a další prominentní hosté z celého světa, mezi nimi prezidenti USA, Francie a Německa Joe Biden, Emmanuel Macron a Frank-Walter Steinmeier, španělský král Felipe VI., japonský císař Naruhito či dánská královna Margrethe II. Za Česko bude přítomen premiér Petr Fiala.

 

Dnešní smuteční obřady, kvůli kterým Londýn očekává příjezd milionu turistů, jsou spojené s rozsáhlou bezpečnostní operací za účasti tajných služeb a protiteroristických jednotek. Britská média o pohřbu Alžběty II. hovoří jako o největší policejní akci v britské historii. Státní smutek má pokračovat do 26. září.

 
7:34
19. 9. 2022

V Londýně se uzavřely dveře Westminsterského sálu, kde se veřejnost loučila se zesnulou královnou Alžbětou. Rakev bude převezena k bohoslužbě.

 
5:31
19. 9. 2022

Ještě v neděli večer král Karel III. spolu s manželkou Camillou poděkovali všem lidem, kteří přišli vzdát hold zemřelé královně Alžbětě II. 

 

„Jsme nad míru dojati tím, kolik lidí si dalo tu práci, aby přišlo vzdát hold celoživotní službě mé drahé matky a zesnulé královny,“ uvedl podle agentury AP Karel III. ve vyjádření zveřejněném Buckinghamským palácem.

 

„Zatímco se připravujeme na poslední rozloučení, chtěl bych poděkovat všem těm nesčetným lidem, kteří mně i celé mé rodině byli v době zármutku oporou a útěchou,“ dodal král.

 

Britské úřady zároveň oznámily, že fronta k rakvi, která je vystavena ve Westminsterském sálu britského parlamentu, dosáhla své plné kapacity a uzavírá se. 

 
5:24
19. 9. 2022

Dobré ráno, vážení čtenáři, Británie dnes pohřbí královnu Alžbětu II. Ve Westminsterském opatství a na hradě Winsdor se budou konat celkem tři smuteční obřady. Největší z nich, až pro 2000 hostů z celého světa, začne ve 12:00 SELČ. Druhého se odpoledne zúčastní 800 hostů a třetího večer jen královská rodina. 

 

V 07:30 SELČ se dnes pro veřejnost uzavře Westminsterský sál v sídle parlamentu, kde byla od středy na katafalku vystavená rakev s královninými ostatky. Rakev se během dne několikrát přesune a ve smutečních průvodech ji doprovodí král Karel III. i další členové královské rodiny.

 

Na sklonku dne přijde soukromý obřad královské rodiny. V půl deváté večer SELČ bude Alžběta II. uložena na hradě Windsor do královské hrobky vedle svého manžela prince Philipa, vévody z Edinburghu.

 
22:38
18. 9. 2022

Vážení čtenáři, děkujeme, že jste s námi sledovali přípravy na pohřeb zesnulé královny Alžběty II. . Ty vyvrcholí již zítra, kdy budou její ostatky uloženy v kapli svatého Jiří. I zítra budeme dění v Británii sledovat online.

 
22:15
18. 9. 2022

I ulice Londýna jsou stále plné lidí, kteří čekají na zítřejší pohřeb.

 
22:07
18. 9. 2022

K rakvi stále přicházejí další lidé, jsou mezi nimi státníci a členové dalších královských rodin z celého světa.

21:39
18. 9. 2022

Británie stále truchlí a vzpomíná na zesnulou královnu Alžbětu II.

21:36
18. 9. 2022

Poklonit se ostatkům královny se chystá i team Blesku.

V místnosti určené novinářům je naprosté ticho, všichni čekají na pokyn, až se budeme moci přesunout k rakvi královny Alžběty II.

Ticho a žádné mobily, to jsou dva povely, které novináři dostanou před vstupem do chrámové lodi, zůstává ale pokušení, telefon si vzít nemůžeme. Kvůli nařízení jsme se vrátili k základům, k tužce a zápisníku.

 
21:30
18. 9. 2022

I státníci se stále přicházejí poklonit ostakům královny Alžběty II.

 
21:19
18. 9. 2022

Britové uctili zesnulou královnu minutou ticha, tu oznámil i ukončil zvon Big Ben.

 
21:11
18. 9. 2022

Další osobnosti z celého světa se sjíždějí na recepci, kterou pořádá král Karel III.

 
21:10
18. 9. 2022

Zesnulou královnu uctila minutou ticha i Liz Trussová.

 
21:04
18. 9. 2022

Belgický král Filip s manželkou se přišli poklonit ostatkům královny Alžběty II.:

20:59
18. 9. 2022

Celá Británie právě uctívá zesnulou královnu minutou ticha.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
20:57
18. 9. 2022

Na recepci století, kterou pořádá král Karel III., přijela i jordánská královna Rania Al-Abdullah a korunní princ Hussein.

 
20:54
18. 9. 2022

Před tím, než vyrazili na recepci do Buckighamu, přišli vzdát hold královně do Westminsterského sálu francouzský prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte.

 
20:50
18. 9. 2022

Do Buckinghamského paláce přijel katarský emír, Tamim bin Hamad Al Thani.

20:49
18. 9. 2022

Fronta lidí se vine od Westminsteru až k Big Benu, nicméně čekací doba, než budou lidé vpuštění k rakvi s ostatky královny, se zkrátila na 8 hodin, ještě dopoledne se mluvilo o 13,5 hodinách.

20:34
18. 9. 2022

Na recepci, kterou pořádá král Karel III., přijel španělský král Fillip VI. s manželkou, švédský král Karel XVI. Gustav a Ursula von der Leyenová.

20:28
18. 9. 2022

Mezi čekajícími na státní pohřeb je u Westminsterského opatství i polský šlechtic Adam Drozd z Krakova.

20:18
18. 9. 2022

Cesta k Buckinghamskému paláci je pro veřejnost uzavřena, kvůli právě probíhající recepci.

 
20:13
18. 9. 2022

Na recepci, kterou dnes večer pořádá král Karel III., přijíždějí další hosté. 

Očekává se, že kromě královské  rodiny se „recepce století“ zúčastní stovky státníků.

19:42
18. 9. 2022

Přinášíme aktuální informace z Londýna.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
19:36
18. 9. 2022

Do Buckinghamského paláce přijíždějí další státníci...

 
19:27
18. 9. 2022

Státníci se sjížději do Buckinghamského paláce na plánovanou recepci. Mezi prvními přijela britská premiérka Liz Trussová a americký prezident Joe Biden.

19:07
18. 9. 2022

Ne vždy jsou lidé v davu ukázněni, jak se ukázalo třeba u uzavřených části Piccadilly a dalších ulic kolem Green parku, kde se shromažďují truchlící. Až překvapivě ticho na tak velkou skupinu lidí často naruší křik policistů. Ať už jde o hlasité „Stůjte“ anebo „Tento prostor je uzavřen“. Řada strážníků ani nepotřebuje megafon.

 
18:54
18. 9. 2022

Americký prezident Joe Biden při podpisu do kondolenční knihy.

18:47
18. 9. 2022

Státníci se přicházejí poklonit k rakvi s pozůstatky královny Alžběty II. - na snímcích maltský prezident George Vella s manželkou, nigerijský prezident Yemi Osinbajo  a brazilský preziden Jair Bolsanaro

18:45
18. 9. 2022

Poklonit rakvi královny se přišla také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová s partnerem. 

 
18:32
18. 9. 2022

Do Westminsterského sálu britského parlamenu přišla také manželka ukrajinského prezidenta Zelenského Olena. 

18:09
18. 9. 2022

Do Westminsteru se ostatkům královny Alžběty II. přišel poklonit i americký preziden Joe Biden s manželkou

17:59
18. 9. 2022

Král Filip VI. Španělský s manželkou, královnou Letizií se před pondělním pohřbem přišli poklonit rakvi s ostatky královny Alžběty II.

17:54
18. 9. 2022

Redakce Blesku přidala svou kondolenci k tisíci dalších.

17:35
18. 9. 2022

Takhle vypadá květinový memoriál pro královnu Alžbětu. 

17:33
18. 9. 2022

Policie před speciálně zbudovanym vchodem sdělila reporterům Blesku, že davy lidí se během posledních dnů nezmenšují, truchlící dál přicházejí ve dne v noci. Dotázaní policisté nás upozornili, že jejich představy o davu u vchodu do parku jsou zkreslené, neboť vidí pouze lidí přijíždějící metrem a autobusy, skutečně počty jsou mnohem větší.

17:24
18. 9. 2022

Centrum Londýna praská ve švech, některé cesty jsou uzavřené a hlídá je policie, která instruuje nekonečný dav mířící k Buckinghamskemu paláci. Park, skrz který cesta k paláci vede, je rovněž plný. Dav řídí městští pracovníci a policie pomocí megafonu.

 
16:39
18. 9. 2022

Takhle to stále vypadá v Londýně, kde davy čekají na rozloučení s královnou. A to i přesto, že se jim krátí čas. Večer bude přístup veřejnosti uzavřen před zítřejším pohřbem.

 
15:51
18. 9. 2022

Londýn truchlí pro svou dlouholetou královnu, mnohé obchody a podniky mají ve svých výlohách fotky zemřelé panovnice. Alžběta II. byla proslulá svými barevně výraznými modely, obchodní ulice jsou tak místy dost pestrobarevné.

 
15:45
18. 9. 2022

Od zpravodajů Blesku: Premiér Fiala s manželkou právě dorazil na velvyslanectví, kde jej přivítala česká velvyslankyně.

 
15:42
18. 9. 2022

Od zpravodajů Blesku: Český premiér Fiala se připojí ke státníkům, kteří na pohřeb pojedou autobusem, tiskové oddělení českého velvyslanectví v Londýně zatím není jasné, se kterými světovými lídry bude cestovat.

15:37
18. 9. 2022

Od zpravodajů Blesku: 

Armádní speciál, který dopravil premiéra Fialu a jeho ženu do Londýna, se musí vrátit do Prahy. České straně se kvůli přetížení letiště Luton u Londýna nepodařilo vyjednat do zítra, kdy se bude premiér vracet, parkovací místo. Britská strana už na začátku týdne zahraniční delegace na tento problém upozorňovala a doporučovala , aby hosté přiletěli standardními linkami.

 
14:54
18. 9. 2022

Premiér se s manželkou přesouvá na českou ambasádu, následně se ubytují v hotelu Royal Lancaster London. „Je to pro mne čest, že mi manžel nabídl, abych ho do Londýna doprovázela,“ prohlásila po příletu.

 
14:53
18. 9. 2022

Premiér Fiala právě přiletěl do Londýna (na letiště Luton), kromě cesty na české velvyslanectví ho dnes čeká ještě návštěva Westminsterského paláce a rakve Alžběty II. a následně recepce pořádaná novým králem Karlem III.

 
14:39
18. 9. 2022

Od zpravodajů Blesku: 

Na dnešní recepci u krále Karla III. i na zítřejší pohřeb platí pro zástupce států přísné podmínky. Pozvánky jsou striktně pouze pro dvě osoby na každý stát. Platí to i pro amerického prezidenta. Ochranky státníků nebudou na akce vpuštěny, musí zůstat venku. Ochranu státníkům přímo v sálech zajistí britská strana. Dva bodyguardi premiéra Fialy si informace vyslechli v letadle během cesty do Londýna.

 
14:37
18. 9. 2022

Loučení s nejdéle vládnoucí britskou panovnicí je velká událost. Nechybí u ní ani zástupci z Česka, včetně týmu Blesk.cz.

 
14:27
18. 9. 2022

Dnes ve 20 hodin bude v Británii zesnulá královna Alžběta II. uctěna minutou ticha. Upozorní na to zvon Big Ben, který jednou zazvoní přesně ve 20 hodin a ve 20:01 oznámí konec.

Zvon bude v pravidelných intervalech zvonit i v pondělí v době, kdy bude smuteční průvod odcházet z bohoslužby. Bude ovšem použit tlumič zvuku, aby zvon vyzváněl tišším tónem.

 
14:15
18. 9. 2022

Vzpomínky na Alžbětu se nachází téměř všude...

 
13:53
18. 9. 2022

Na veškeré dění v Londýně dohlíží policie. 

 
12:53
18. 9. 2022

V souvislosti s pondělním pohřbem královny se chystá řada uzavírek, některé jsou již v městě k vidění.. V pondělí v šest ráno se uzavřou silnice okolo Londýna. Stejně tak kolem Buckinghamského paláce a Parlamentu, které zůstanou uzavřené přinejmenším do úterka. Zavřen zůstane též Westminster Bridge, zatímco chodci a cyklisté se prý dostanou přes většinu těchto oblastí, uzavírky se dotknou hromadné dopravy. Očekává se, že v hlavním městě budou milionové davy lidí.

 
12:30
18. 9. 2022

V Lancaster House se do kondolenční knihy podepsali i další představitelé různých zemí z celého světa – Hondurasu, Argentiny, Kostariky či Gabonu.

 
12:07
18. 9. 2022

Prezidentka Etiopie Sahle-Work Zewdeová se podepisuje do kondolenční knihy v Lancaster House.

 
11:03
18. 9. 2022

Slzy a dojetí, tak to vypadá u rakve královny Alžběty. Lidé sem vodí nejen děti, ale občas i psy. Ostatně královna byla velká milovnice němých tváří, a tak by jistě souhlasila.

 
10:11
18. 9. 2022

Celou noc stát ve frontě přímo na ulici, klidně i s dítětem, které vám spí za krkem.. To vše jsou ochotni Britové udělat pro svou královnu. Snad na ně dojde řada, protože dnes mají poslední možnost Alžbětě vzdát hold. 

 
8:28
18. 9. 2022

Zatímco většina zasedacího pořádku, scénáře i protokolu pondělního pohřbu královny Alžběty II. je jasně daná roky dopředu, nad účastí některých z královských se debatuje do posledního okamžiku. Tím případem je devítiletý princ George, syn korunního prince Williama. Poradci paláce prý na Williama a Kate jemně tlačí, aby se chlapec pohřbu zúčastnil. Vyšle tím prý důležitý vzkaz a silně symbolický signál. Více zde>>

 
6:31
18. 9. 2022

Do Británie přijede na pět set hlav států a čelních představitelů států. Zastoupena bude také zejména evropská šlechta. Na smínku jihokorejský preziden Jun Sok-jel s manželkou při odletu do Spojeného království. 

 
6:29
18. 9. 2022

Dobré ráno, vážení čtenáři. Do Velké Británie se začínají sjíždět státníci z celého světa. Dnes odpoledne se zúčastní recepce, kterou v Buckinghamském paláci pořádá král Karel III., zítra budou přítomni pohřbu královny Alžběty II. Mezi prvními do Londýna přiletěl americký prezident Joe Biden s manželkou Jill. Na letišti Standstat přistáli kolem půlnoci. Kolona několika vozů s americkými vlajkami je poté odvezla do Londýna. 

 
19:33
17. 9. 2022

Princ Harry ve vojenské uniformě. 

 
19:25
17. 9. 2022

Princ William uprostřed, po jeho levé ruce Zara Tindall, vedle ní Lady Lousie Windsorová (dcera prince Edwarda), vedle ní princezna Beatrice, zády k Williamovi princ Harry, princezna Eugenie a vedle ní nejmladší James, vikomt Severn (14). V rohu, po pravé ruce Williama, nejstarší Alžbětin vnuk Peter Phillips.

 
19:17
17. 9. 2022

Princové Harry a William mají na sobě vojenskou uniformu. Pro Harryho je to poprvé od roku 2020, kdy oblékl uniformu. Stalo se tak na přání jeho otce krále Karla III. 

 
19:14
17. 9. 2022

U rakve královny Alžběty drží smuteční vigílii 8 jejích vnoučat. Dva synové krále Karla III. – následník trůnu William (40) a jeho bratr Harry (38), děti princezny Anne Peter Phillips (44) a Zara Tindel (41), dcery prince Andreawa – princezny Beatrice (34) a Eugenie (32) a potomci nejmladšího ze synů královny, prince Edwarda – Lady Lousie Windsorová (18) a James, vikomt Severn  (14).

 
17:20
17. 9. 2022

Před Buckinghamským palácem se s veřejností pozdravil Edward, hrabě z Wessexu, spolu se svou ženou Sophií.

 
16:07
17. 9. 2022

Důležité je, aby se v pondělí vše perfektně vydařilo. Zatím podle všeho spolupracují i vyšší síly, jelikož podle předpovědi počasí je velmi nízká pravděpodobnost, že by v pondělí během pohřbu pršelo. Údajně má být hezké počasí a částečně i slunečno.

 
15:30
17. 9. 2022

Hlasatelka BBC Victoria Fritzová ve frontě čekala 14 hodin. Zkušenost popsala jako „neskutečnou a nesmírně emotivní". Čím více se člověk blíží ke konci fronty, tím vážnější je podle ní atmosféra.

 
14:35
17. 9. 2022

Podle zpravodaje Sky News Ivora Bennetta fronta stále roste, ale již není tak dlouhá jako před několika hodinami. Při popisu situace poznamenal, že někteří lidé patrně přišli poté, co se v noci posilňovali pivem a pizzou, zatímco jiní třímají kelímky s kávou. Jedna skupinka žen mu řekla, že se doporučením úřadů nenechaly odradit a přišly „z úcty ke královně“. Na cestu si vzaly banány, vodu a brambůrky.

 
14:20
17. 9. 2022

Lidé čekající ve frontách, aby se mohli rozloučit s královnou, budou mít nezapomenutelný zážitek. Podpořit je v dlouhé chvíli přijeli i král Karel se synem Williamem. Karlovi jedna dáma kondolovala a on ji stiskl ruku.Postupně se na chvíli zastavoval s každým člověkem v řadě.

„Nemůžu tomu uvěřit,“ ozvalo se v davu nadšeně. Další desítky Britů se pak pustilo do jásání a návštěvu krále a prince z Walesu ocenili pokřikem: Hip hip hurá.

 
13:25
17. 9. 2022

Král Karel přijel poděkovat všem pracovníkům záchranných složek za jejich práci a podporu v hlavním sídle Lambethu v Londýně. Uvítal ho policejní prezident, Sir Mark Rowley. Následně mu informace poskytli další zástupci – Jane Connorsová a Karen Findlayová. Právě ony totiž vedou policejní operace po Londýně před pohřeb Alžběty a plánují ty, které budou probíhat během něj. Setkal se také se starostou Londýna Sadiqem Khanem (51) ministryně vnitra Suella Bravermanová (42).

 
12:59
17. 9. 2022

Lidé, kteří se chodí klanět královně, často pláčou či spínají ruce k nebesům. Atmosféra je tak velmi emotivní.

 
12:02
17. 9. 2022

Takto to vypadá přímo na místě rozloučení s královnou Alžbětou. Lidé se chodí poklonit její rakvi a vše je pečlivě organizováno a hlídáno.

 
9:35
17. 9. 2022

Vytrvalost britského lidu je obdivuhodná. Dlouhé hodiny stát ve frontě, navíc ve tmě a v zimě, jen aby se dostali k rakvi a mohli se s panovnicí naposledy rozloučit.

 
7:58
17. 9. 2022

Pohřbu britské královny Alžběty II. se na pozvání britské vlády zúčastní čínský viceprezident Wang Čchi-šan. Informuje o tom dnes agentura Reuters. Stanice BBC v pátek informovala, že čínské delegaci, která přijede do Londýna na pohřeb královny, nebude umožněno prohlédnout si její rakev ve Westminsterském sále v budově parlamentu. Někteří poslanci vyjádřili znepokojení z pozvání zástupců Číny vzhledem k tomu, že Peking uvalil sankce na několik britských zákonodárců za kritiku porušování práv ujgurské menšiny v čínské provincii Sin-ťiang. Čína jakékoli porušování práv Ujgurů popírá.

 

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí v pátek uvedla, že "státní pohřeb královny Alžběty II. je pro Spojené království důležitou událostí". "Účast zahraničních delegací na pozvání Spojeného království je projevem úcty ke královně a důležitosti, která je přikládána (vztahům se) Spojeným královstvím," dodala.

 
7:24
17. 9. 2022

Když členové královské rodiny ve středu odpoledne nakráčeli do Westminster Hall za rakví se zesnulou panovnicí Alžbětou II. (†96), laik si na první pohled ničeho nevšiml. Ovšem expertka na řeč těla přináší hned několik zajímavostí spojených s vévodkyněmi Kate (40) a Meghan (41). 

 

Přední britská odbornice na toto téma Judi Jamesová se podrobně podívala na obě ctěné dámy a došla k jasnému závěru – upřímně za Alžbětu truchlila pouze Kate! „Rysy její tváře naznačovaly intenzivní zármutek. Oči měla zúžené, jako by plakala, rty sevřené, což je gesto sebeovládání. Hluboké polykání rovněž naznačovalo, že neměla daleko k pláči,“ popisuje Jamesová pro Daily Mail. Co řekla o Meghan? Čtěte zde>>>

 
6:55
17. 9. 2022

Dobré ráno, vážení čtenáři. Od středy mohou ke královnině rakvi ve Westminsterském sále v sídle britského parlamentu přicházet lidé, aby se s panovnicí rozloučili a vzdali jí hold. Dosud se veřejné loučení, na něž čekají statisíce lidí v kilometrových frontách, obešlo bez větších incidentů. Až nyní, v pátek kolem desáté hodiny večer (kolem jedenácté našeho času), jen několik desítek minut poté, co u rakve své matky držely vigílii její tři královské děti - král Karel III., princové Edward a Andrew a princezna Anne.

 

Jeden z mužů neváhal vyčekat hodiny, když pak na něj v historickém stále přišla řada, místo aby se poklonil, vrhnul se ke katafalku, nadzvedl standartu, jíž je rakev s pozůstatky královny přikryta, a snažil se sáhnout na samotnou rakev. 

 

Při svém úprku k rakvi davem srazil několik lidí včetně 7leté dívenky. Lidé, proudící sálem, jenom zkoprněli úlekem. Po muži okamžitě vystartovala ochranka a muže zadržela. Následně byl zatčen. 

 
22:33
16. 9. 2022

Král Karel III. a jeho sourozenci dnes drželi čestnou stráž u rakve královny Alžběty II.. Zítra budou čestnou stráž u rakve držet vnoučata zesnulé panovnice.

 
20:49
16. 9. 2022

Král Karel III. vyrazil se svými sourozenci do Westminster Hall, kde budou 15 minut držet stráž nad rakví královny Alžběty II. 

Když opouštěl Buckinghamský palác, fanoušci královské rodiny nadšeně jásali.

 
17:17
16. 9. 2022

Král s královnou se vrtulníkem vrátili z Cardiffu do Londýna.

 
16:39
16. 9. 2022

Fotbalista David Beckham se po více než 13 hodinách ve frontě s tisíci dalších lidí dočkal a dostal se k rakvi královny. Ve Westminsterském sále byl spatřen, jak si utírá slzy. Přítomným médiím prozradil, že dlouhé čekání přežil díky svačení slaných lupínků. 

 
16:30
16. 9. 2022

Karel III. se setkal s velšským premiérem Markem Drakefordem.

 
15:59
16. 9. 2022

Král Karel III. v Cardiffu. 

 
15:59
16. 9. 2022

Král Karel III. a poslankyně Velšského národního shromáždění Elin Jones.

 

Fotogalerie
34 fotografií