V Londýně před Westminsterským palácem policie vyvedla z davu demonstranty s cedulemi, na nichž bylo napsáno „zrušte monarchii“ a „není to můj král“, ještě před tím, než dorazili král Karel III. s manželkou Camilou (74), aby přijali soustrast od členů Dolní sněmovny. Situace se však nezměnila ani ve Skotsku, kde je aktuálně umístěna rakev s ostatky britské královny Alžběty II. - tam protestující volají po republice a připomínají krvavé dějiny své země, kdy rod, z něhož hlava monarchie pochází, uchvátila skotský trůn násilím.

Situace je pořádně vyhrocená a jak se zdá, i muži zákona jsou demonstranty notně vyvedeni z míry. DailyMail má svědectví jednoho aktivisty, jemuž policista řekl, že riskuje zatčení, pokud si i on na ceduli napíše „není to můj král“„Šel jsem na Parliament Square a zvedl prázdný papír. Důstojník přišel a ptal se mě na podrobnosti. Potvrdil mi, že kdybych na to heslo napsal, zatkne mě podle zákona o veřejném pořádku, protože by to někoho mohlo urazit,“ zlobil se muž, jenž díky tomuto zážitku volá po republice.

Video
Video se připravuje ...

Největší královské skandály Videohub

„Jako většina Britů jsem byl vůči monarchii nejasně ambivalentní.  Ale to, co se tento týden děje, ze mě udělalo republikána. Jednou z mnoha věcí, díky kterým jsem hrdý na to, že jsem Brit, je naše svoboda slova. Je to jedno z našich nejcennějších a nejposvátnějších práv. A je pro mě mnohem vzácnější než královská rodina,“ zdůraznil šestatřicetiletý aktivista. I když policie záhy vydala prohlášení, že „veřejnost má samozřejmě právo protestovat“, mužova zkušenost s policistou, co vrhá špatné světlo na královskou rodinu, se již stala virální...

5:26
20. 9. 2022

Královna Alžběta II. strávila na trůně 70 let a dožila se 96 let a zdálo se, že její vláda nikdy neskončí a že ona sama je nesmrtelná. Její úmrtí ale připomnělo lidem v Británii i po celém světě, že smrtelnosti a nevyhnutelnému toku času nedokáže vzdorovat nikdo, ani monarcha, napsala agentura AP.

Mnozí Britové se teď obracejí na terapeuty nebo psychology a popisují jim, že smrt královny v nich znovu probudila zármutek nad vlastními blízkými, o které přišli už dříve.

5:23
20. 9. 2022

Královská rodina sdílela fotografii a dojemná slova na rozloučenou pro zesnulou královnu.
„Kéž ti zástupy andělské zpívají ke tvému odpočinku. V láskyplné vzpomínce na Její veličenstvo královnu,“ stojí v příspěvku.

5:19
20. 9. 2022

Dobré ráno, také dnes Vám budeme přinášet informace z Velké Británie, která se vzpamatovává z odchodu své královny Alžběty II.

Zobrazit celý online
Fotogalerie
57 fotografií