Někdy je lepší mlčet, Oprah! Například zrovna teď, když celý svět oplakává skon tak významné osobnosti jako byla anglická královna. Slavná televizní osobnost měla ale i tak potřebu vyjádřit se ke znesvářeným královským sourozencům, princům Williamovi (40) a Harrym (37), a zdůraznila, že nyní cítí naději, že by tragická ztráta jejich babičky mohla obnovit jejich pošramocený vztah.

„Myslím, že ve všech rodinách - víte, můj otec zemřel nedávno, letos v létě, když se rodiny sejdou ke společném obřadu, rituálu, víte, zkrátka při pohřbívání svých mrtvých, je tu příležitost k nastolení míru. A já doufám, že tomu tak i bude,“ mudrovala podle DailyMail moderátorka v rozhovoru pro americkou ExtraTV. A její slova nepadla na úrodnou půdu.

Napjaté vztahy mezi princem Harrym a jeho manželkou Meghan Markleovou (41) započaly v době, kdy vévoda a vévodkyně ze Sussexu oznámili, že již nehodlají plnit své královské povinnosti a hodlají se natrvalo přesunout do Ameriky. K tomu pak došlo na začátku roku 2020. Toužili prý po samostatnosti a vadil jim zájem médií - a přesto za velkou louží začali dávat jeden rozhovor za druhým, v nichž si stěžovali na život ve zlaté klícce.

Nejhorší z nich byla pak různá nařčení v show právě u Oprah, kde mluvili o rasismu v královské rodině, neposkytnutí pomoci depresemi trpící Meghan a dalším nepravostem, kterých se od příbuzných s modrou krví dočkali..., na což Oprah reagovala místo dalšími, doplňujícími otázkami jen rádoby šokovanými výkřiky.

Video
Video se připravuje ...

Usmiřovací cesta Harryho a Meghan: 15 minut s Charlesem a strach z Williama? Profimedia.cz

V Británii se proto nyní Oprah se svým tklivým vyjádřením o naději v mír mezi znesvářenými členy královské rodiny nesetkala s pochopením. Dočkala se tvrdé kritiky a bylo jí připomínáno, že to přece byla ona, kdo podněcoval nenávist ublíženého vévody a vévodkyně ze Sussexu. „Oprah asi zapomněla, že to začala ona. Možná by s nastolením míru pomohla omluva,“ vtipkoval jeden z příznivců britské monarchie.

Další zase připomínal, že místo seriózního interview se diváci dočkali spíše secvičené scénky hrající na city fanoušků Meghan, někdejší hvězdičky seriálu Kravaťáci. Mnohá Meghanina prohlášení, co během rozhovoru padla, byla pak navíc vyvrácena jako očividné lži. Lítostivá slova Oprah jsou proto náhle považována za pokrytecká, že se jenom snaží využít této situace a „odvrátit se od dramatu, do kterého se minulý rok namočila a vykoupala“.

Zemřela královna Alžběta II.
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
Zobrazit další dny
 
22:10
12. 9. 2022

Děkujeme za Vaši přízeň. Pro dnešek se s Vámi už loučíme, ale dění v Británii po smrti královny Alžběty pro Vás budeme sledovat zase zítra. Na viděnou opět na Blesk.cz a dobrou noc!

 
22:00
12. 9. 2022

Různé galerie i obchody po celém Londýně vyvěšují do výloh podobizny královny, aby uctily její památku.

 
21:45
12. 9. 2022

Po smrti královny bylo odloženo několik sportovních zápasů - například kompletní kolo Premier League, jež se mělo hrát od soboty do pondělí. Soutěž bude pokračovat o víkendu s výjimkou tří zápasů: z bezpečnostních důvodů v souvislosti s chystaným pohřbem byly odvolány nedělní duely Manchester United - Leeds a Chelsea - Liverpool, utkání Brighton - Crystal Palace bylo už dříve odloženo kvůli chystané stávce na železnici.
Nižší fotbalové soutěže v Anglii se znovu rozběhnou v úterý. „Před zápasy se bude držet minuta ticha, účastníci budou mít černé pásky na rukávech, vlajky budou vyvěšeny na půl žerdi a bude se hrát státní hymna," uvedlo vedení soutěží v prohlášení.

 
21:15
12. 9. 2022

Státní pohřeb britské královny Alžběty II., se uskuteční v pondělí 19. září. Už teď je jisté, že na něj přicestují hlavy států a vlád z celého světa a zástupci mnoha světových monarchií od Evropy po Japonsko. Chybět zcela jistě bude ruský prezident Vladimir Putin, jehož země vede válku na Ukrajině.
Kdo ale účast potvrdil?

Austrálie - premiér Anthony Albanese, generální guvernér David Hurley

Belgie - král Philippe a královna Mathilde

Brazílie - prezident Jair Bolsonaro

Česko - premiér Petr Fiala

EU - předseda Evropské rady Charles Michel, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Finsko - prezident Sauli Niinistö

Francie - prezident Emmanuel Macron

Irsko - prezident Michael D. Higgins a premiér Micheál Martin

Itálie - prezident Sergio Mattarella

Japonsko - císař Naruhito

Jižní Korea - prezident Jun Sok-jol

Kanada - premiér Justin Trudeau

Litva - prezident Gitanas Nauséda

Lotyšsko - prezident Egils Levits

Maďarsko - prezidentka Katalin Nováková

Německo - prezident Frank-Walter Steinmeier

Nizozemsko - král Willem-Alexander a královna Máxima

Nový Zéland - premiérka Jacinda Ardernová

Palestina - premiér Muhammad Ištajja

Polsko - prezident Andrzej Duda

Rakousko - prezident Alexander Van der Bellen

Slovensko - prezidentka Zuzana Čaputová

Srí Lanka - prezident Ranil Vikremesinghe

Spojené státy - prezident Joe Biden a jeho manželka Jill Bidenová

Španělsko - král Felipe VI. a královna Letizia, bývalý král Juan Carlos I.

Tonga - král Tupou VI.

Trinidad a Tobago - prezidentka Paula-Mae Weekesová

Turecko - prezident Recep Tayyip Erdogan

 
20:40
12. 9. 2022

Na slova Alžběty pak princ ještě navázal vlastními vzpomínkami. „Babičko, i když mi tohle poslední loučení přináší velkou bolest, jsem navždy vděčný za naše všechna první setkání – od prvních dětských vzpomínek s tebou, přes první chvíli, kdy jsem tě potkal jako svou vrchní velitelku, do prvního momentu, kdy jsi potkala mou drahou ženu a objala svá milovaná pravnoučátka,“ dodal Harry a nezapomněl zmínit ani Meghan a svou rodinu. Jedno oko nezůstane suché.

 
20:30
12. 9. 2022

Vyjádření prince Harryho pokračovalo procítěnou vzpomínkou. „Připomeňme si nyní slova, která ona sama pronesla po smrti svého manžela, prince Philipa, tedy slova, která nám všem nyní mohou přinést útěchu: ‚Život se samozřejmě skládá z posledních rozchodů i prvních setkání‘,“ pokračoval princ Harry.

 
20:25
12. 9. 2022

Aby uctil svou babičku, vydal princ Harry dojemné prohlášení. 

„Během oslav života mé babičky, Jejího Veličenstva královny – a při truchlení nad její ztrátou – si všichni připomínáme, jakým vůdčím kompasem byla pro mnohé z nás, a to ve svém vytrvání ve službě a povinnosti zemi. Byla celosvětově obdivována a respektována. Její neochvějná milost a důstojnost zůstala upřímná po celý její život. A nyní zůstává její věčný odkaz,“ uvedl v něm vážně. 

 
20:10
12. 9. 2022

Král Karel III. na setkání se skotskou premiérkou Nicolou Sturgeonovou. Potřásli si na přivítanou rukou.

 
20:00
12. 9. 2022

Na rozloučení s královnou dorazila také skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Král Karel III. s ní podle britských médií má domluvenou schůzku. Co budou projednávat, ale není veřejnosti známo.

 
19:42
12. 9. 2022

Od pěti hodin odpoledne britského času byla katedrána sv. Jiljí v Edingurghu otevřena veřejnosti, aby se všichni mohli poklonit své královně. Tuto možnost budou mít až do úterního odpoledne. Už se vytvořila fronta a nově přícházející jsou varováni, že budou čekat v řádech hodin.

 
19:06
12. 9. 2022

Na rozloučení nechyběla ani nová britská premiérka Liz Trussová. 

 
18:50
12. 9. 2022

Postupně se na veřejnost dostávají i velmi emotivní záběry přímo z katedrály. Rakev vystavená na čestném místě a nejvíc pozornosti je na rodině Alžběty, jejích dětech s partnery. Zatímco král Karel III. se snažil zachovat kamennou tvář, princezna Anne byla očividně velmi rozrušená. Oči měla uslzené.

 
18:40
12. 9. 2022

Rakev s ostatky královny. Její potomci za ní na počest Alžběty stáli v pozoru a někteří i salutovali.

 
18:35
12. 9. 2022

Hosté postupně odcházejí z katedrály. Mezi nimi i princ Andrew. 

 
18:32
12. 9. 2022

Hold matce vzdal i nový panovník, král Karel III. Také již opouští katedrálu.

 
18:28
12. 9. 2022

Mše už je u konce, a tak princ Edward opouští katedrálu se svou ženou Sophií, vévodkyní z Wessexu, a s princem Andrewem. Na závěr ještě salutuje, zřejmě na počest zesnulé královně.

 
18:25
12. 9. 2022

Katedrála sv. Jiljí hostila mši za královnu.

 
18:10
12. 9. 2022

Král Karel III. se snažil nedat najevo své emoce, i když na něm bylo vidět, že ho smrt maminky velmi zarmoutila.

 
17:50
12. 9. 2022

Loučení s panovnicí ale nekončí, smutek vyvrcholí až v pondělí 19. září pohřbem v Londýně. Miliony Britů dostanou volno z práce i ze školy. Zavřou i některé obchody.

 
17:30
12. 9. 2022

Rozloučení s královnou sledovaly velké davy lidí, někteří si dění natáčeli či fotili. 

 
17:10
12. 9. 2022

Příjezdu rakve s ostatky britské vladařky přihlížely davy.

 
17:00
12. 9. 2022

Tělo královny Alžběty II. bylo umístěno do katedrály svatého Jiljí. Vévoda z Hamiltonu umístil na rakev skotskou korunu.

 
16:45
12. 9. 2022

V davu často dochází k vyhroceným situacím. Policie však své počty nepodcenila a je vždy připravená zasáhnout...

 
16:38
12. 9. 2022

Rakev s tělem královny Alžběty II., která byla celým jménem Elizabeth Alexandra Mary Windsorová.

 
16:16
12. 9. 2022

Došlo na první nepříjemný incident. Jeden z přihlížejících mužů začal křičet nadávky na průvod za královninou rakví. Než však mohla zasáhnout policie, byl stažen zpět do davu.

 
16:08
12. 9. 2022

Jak je vidět, uniformy mají na sobě skutečně jenom král Karel III., princ Edward a princezna Anna. Princ Andrew kráčí za rakví v saku, jelikož své vojenské pocty musel již před časem odevzdat královně - to kvůli jeho zapletení do sexuálních skandálů kolem usvědčeného pedofila, miliardáře Jeffreyho Epsteina.

 
16:05
12. 9. 2022

Král Karel III., princezna Anna, princ Andrew a princ Edward vyrazili na svou smutnou cestu. Děti královny Alžběty II. následují rakev s ostatky Jejího Veličenstva v průvodu mířícího z Holyroodu do katedrály svatého Jiljí. Rakev byla jemně přesunuta do pohřebního vozu za zvuků státní hymny hranou na dudy. Pohřební vůz vezoucí Její Veličenstvo doprovází společnost Royal Archers, což jsou skotští královští tělesní strážci. Před průvodem jede na koních jízdní policie ve slavnostních šatech. 

 
15:45
12. 9. 2022

Monacká princezna Charlene a princ Albert se zúčastnili bohoslužby v anglikánském kostele svatého Pavla v Monaku na počest královny Alžběty II. poté, co o víkendu poslali své kondolence králi Karlovi III.

 
15:00
12. 9. 2022

Král Karel III. a jeho choť Camilla se dále setkali s příznivci britské monarchie hromadícími se před zámkem Holyrood v Edinburghu, a prohlédli si květiny a jiné dárečky, které sem lidé nosí.

 
14:45
12. 9. 2022

Jakmile král Karel III. dorazil do zámku Holyrood, ihned se pustil do plnění svých pracovních povinností. Jako první to byla kontrola čestné stráže.

 
14:34
12. 9. 2022

Krále Karla III. ve Skotsku vítaly tisíce jásajících fanoušků, kteří lemují ulice Edinburghu, a rovněž byla na jeho počet vypálena slavnostní salva. Když jeho limuzína projížděla po Královské míli a později i skotským hlavním městem, ozvalo se jásání, tleskání a výkřiky „God Save the King“. Karel III. pak vystoupil z vozu a promluvil k davům, poděkoval jim za to, že přišli, a popřál jim vše nejlepší. To samé učinila i králova choť Camilla. 

 
14:13
12. 9. 2022

Podle dostupných informací již král Karel III. přistál ve Skotsku, a dokonce již i dorazil do zámku Holyrood v Edinburghu.

 
13:58
12. 9. 2022

Oficiální mluvčí premiéra uvedl, že „v neděli 18. září ve 20:00, v noci před státním pohřbem, bude vyhlášena minuta ticha. Veřejnost je vyzvána, aby se sešla a sledovala národní okamžik zamyšlení, aby truchlila a zamyslela se nad životem a odkazem královny Alžběty II. Společný národní moment reflexe je příležitostí pro všechny ve Spojeném království, aby si připomněli smrt Jejího Veličenstva. Vyzýváme komunitní skupiny, kluby a další organizace, aby označily tento okamžik zamyšlení. A pokud jste v zámoří, prosíme, abyste uvedli tuto minutu ticha ve svém místním čase.“

 
13:45
12. 9. 2022

Edinburské letiště plánuje dočasně uzavřít svůj vzdušný prostor, aby zajistilo, že královnina rakev bude v úterý odpoledne bezpečně dopravena do Londýna. Nejrušnější letiště ve Skotsku bude i nadále otevřené pro běžné cestující, ale bohužel pro ně to znamená, že lety budou zpožděny, a některé dokonce zrušeny...

 
13:30
12. 9. 2022

Pracující členové královské rodiny budou nosit vojenskou uniformu, když budou přítomni na pěti slavnostních akcích během tohoto období smutku za královnou. Jedná se o bohoslužbu díkůvzdání v katedrále sv. Jiljí v Edinburghu, průvod do Westminster Hall a bohoslužbu, vigilii ve Westminster Hall, státní pohřeb ve Westminsterském opatství a bohoslužbu v kapli svatého Jiří ve Windsoru.

 

S jedinou výjimkou: jako nepracující člen královské rodiny si ji nesmí na sebe obléct princ Andrew, tedy vévoda z Yorku. Snad jenom kromě zvláštního projevu úcty ke královně na závěrečné vigilii ve Westminster Hall.

 
13:00
12. 9. 2022

V Londýně budou mít lidé stejnou příležitost od středy od 17:00 do 6:30 v den pohřbu – což bude v pondělí 19. září. Vláda zdůraznila, že fronta se bude neustále posouvat – s malou šancí si odpočinout nebo sednout – a vyzvala příznivce královské rodiny, aby se pro tuto příležitost „vhodně oblékli“. Nejenom s ohledem na chladné zářijové počasí - oblečení „s politickými nebo urážlivými slogany“ bylo zakázáno.

 

Policisté budou rovněž z fronty vykazovat podnapilé osoby a návštěvníky před vstupem do kostela čekají také drsné, „letištní“ bezpečnostní kontroly. Panují přísná omezení toho, co lze vzít s sebou dovnitř. Květiny, balonky, svíčky, vlajky, fotografie, spací pytle, přikrývky, skládací židle a kempingové vybavení jsou zakázány. Každá osoba u sebe smí mít pouze jeden malý sáček s jednoduchým otevíráním nebo zipem.

 
12:45
12. 9. 2022

Král Karel III. a královna choť Camilla právě míří k edinburské katedrále svatého Jiljí, kam bude umístěna rakev královny Alžběty II. Ti, kteří se chtějí poklonit rakvi zesnulé panovnice ve skotském hlavním městě, tak budou moci učinit pouze po dobu 22 hodin, tedy od dnešních 17:00 do zítřejších zhruba 15:00.

 
12:15
12. 9. 2022

Ve chvíli, kdy zazněl zpěv písně God Save the King (Bůh ochraňuj krále), kdy se ke zpěvu připojila i Camilla, neskrýval král Karel III. své dojetí.

 
11:52
12. 9. 2022

Král Karel III. pronesl ve Westminsteru projev, během něhož mimo jiné citoval i slavného britského dramatika, když uvedl, že o jeho mamince platí to samé, co „Shakespeare řekl o dřívější královně Alžbětě – byla vzorem pro všechny žijící monarchy.“ 

 

„Když před vámi dnes stojím, nemohu si pomoci, ale cítím tíhu historie, která nás obklopuje, a která nám připomíná životně důležité parlamentní tradice, kterým se členové obou sněmoven s takovým osobním nasazením věnují. Pro dobro nás všech,“ dodal král ve Westminster Hall. Kromě toho slíbil „věrně následovat matčin příklad nezištné povinnosti“.

 
11:37
12. 9. 2022

Král Karel III. ve Westminster Hall v Londýně, kde se obě komory parlamentu scházejí, aby vladaři vyjádřily svou soustrast po smrti královny Alžběty II.

 

Těm pak Karel III. za jejich kondolence poděkoval. „Jsem za ně všem hluboce vděčný. Dojemně zahrnují to, co pro nás všechny znamenala naše zesnulá suverénka, moje milovaná matka královna,“ uvedl pohnutě.

 
11:15
12. 9. 2022

Britský král Karel III. společně s manželkou Camillou opouští Clarence House a jede do Westminsteru.

 
11:00
12. 9. 2022

Ve Westminster Hall v Londýně se scházejí obě komory parlamentu, aby vyjádřily svou soustrast po smrti královny Alžběty II. Přítomní dostali listiny, na nichž je uvedeno pořadí událostí před příjezdem krále Karla III. a královny manželky Camilly.

 
10:00
12. 9. 2022

Každý vzdává královně hold po svém. Ti, co si oblíbili královnin skeč s medvídkem Paddingtonem natočený pro královnino platinové jubileum letos v červnu, teď nosí do parků spolu s květinami sendviče s marmeládou a plyšové medvídky. Společnost Royal Parks, která spravuje vyhrazené místo pro pocty v Green Parku, však uvedla, že na památku Jejího Veličenstva by měly být na místě zanechávány pouze nezabalené květiny – organický materiál se totiž může na rozdíl od svačinky v igelitovém sáčku lépe rozkládat...

 
09:45
12. 9. 2022

Pro všechny příznivce britské královské rodiny je dnešek velkým, leč velice smutným dnem. Celé davy jich stojí ve frontě na Royal Mile v Edinburghu a čekají na příjezd královniny rakve. Někteří z nich strávili před katedrálou svatého Jiljí, kde budou uloženy ostatky Jejího Veličenstva po 24 hodin, celou noc.

 
8:30
12. 9. 2022

Co se dnes v Británii bude dít v rámci smutku za zesnulou královnu? Nově zvoleného krále a jeho choť čeká znovu nabitý program.

OPERACE LONDON BRIDGE, DEN 4:

Ráno: Král Karel III. a královna Camilla pojedou do Westminsterského paláce, kde obě komory britského parlamentu vyjádří soustrast nad ztrátou královny Alžběty. Poté bude mít král projev.

12,45 hodin (13,45 SELČ): Karel III. a Camilla poletí do Edinburghu a vydají se do paláce Holyroodhouse, kde se bude konat slavnostní ceremonie na počest zemřelé královny.

14,35 hodin (15,35 SELČ): Král se připojí do průvodu s královninou rakví, který povede do katedrály svatého Jiljí.

15,00 hodin (16,00 SELČ): Král a královna se v doprovodu dalších členů rodiny zúčastní bohoslužby v katedrále svatého Jiljí. Král se poté v paláci Holyroodhouse sejde se skotskou premiérkou a předsedkyní skotského parlamentu.

17,40 hodin (18,40 SELČ): Karel III. a Camilla obdrží kondolenční návrh předložený skotskou premiérkou a zúčastní se recepce ve skotském parlamentu. Poté král uspořádá v katedrále svatého Jiljí vigilii (zvyk připravovat se na významné svátky anebo mimořádné události předcházející svátkům a událostem nočním bděním při modlitbách).

 
07:55
12. 9. 2022

Tajemství královnina milovaného sídla, kde zemřela: Na Balmoralu dokonce myla nádobí! A další zajímavosti o zesnulé panovnici, které jste nejspíš netušili, ČTĚTE ZDE!

 
7:20
12. 9. 2022

I módní guru Blesku Ina T. vzdala hold královně Alžbětě II.: „Její neúnavná služba vlasti, pokora a úcta k tradicím se naplno projevovaly i v jejím šatníku, který, ač se ho netýkaly módní trendy, byl jedním z nejsledovanějších na světě...“ VÍCE ČTĚTE ZDE!

 
07:00
12. 9. 2022

Jen co se Marta Kubišová (79) začala vyhrabávat z těžké operace perforovaného tlustého střeva, zasáhly ji dvě rány: smrt Hanky Zagorové (†75) a královny Alžběty II. (†96). S britskou panovnicí se dokonce jednou setkala. Jaké to bylo a koho jí panovnice připomněla? VÍCE SE DOZVÍTE TADY!

 
6:40
12. 9. 2022

Gesto smutku královny Camilly: Rodinná tradice, nebo tajné znamení? VÍCE ČTĚTE ZDE!

 
5:09
12. 9. 2022

Dobré ráno!

Brazilský prezident Jair Bolsonaro přijal pozvání na pohřeb britské královny Alžběty II. Agentuře Reuters to sdělilo brazilské ministerstvo zahraničí. Státní pohřeb britské panovnice, která zemřela ve čtvrtek 8. září ve věku 96 let, bude v pondělí 19. září v londýnském Westminsterském opatství.

Bolsonaro vyhlásil ve čtvrtek kvůli úmrtí britské panovnice tři dny smutku. Brazílie a Británie přitom historicky nemají silné vazby, podle některých analytiků tento Bolsonarův krok souvisí s prezidentskými volbami, které se v Brazílii konají příští měsíc. Bolsonaro ale vyhlásil třídenní oficiální smutek i letos v červenci kvůli úmrtí japonského expremiéra Šinzóa Abeho, jehož zabil atentátník.

Fotogalerie
34 fotografií