Britská královská rodina funguje jako dobře namazaný stroj, anebo jak někteří říkají, jako firma. Každý člen má přesně určené své role - tím spíše nyní, kdy se celý rod musel semknout po smrti královny Alžběty II. (†96), a všichni plní své funkce - jako třeba, že nový král Karel III. (73) drží se sourozenci čestnou stráž u matčiny rakve, místo toho, aby v těchto nelehkých časech truchlil. A ve středu odpoledne pak společně i se svými syny vyrazili za rakví vladařky.

Nová princezna z Walesu, tedy Kate Middletonová, choť následníka trůnu Williama, a Meghan Markleová, manželka Harryho a bývalá herečka, pak sehrají důležitou vedlejší roli, když smuteční průvod vyrazí Londýnem. Vše začalo v 15:22 našeho času (ve 14:22 v Anglii) v Buckinghamském paláci, odkud rakev Jejího Veličenstva vyjela do Westminsteru. Tam dorazila krátce po 16. hodině našeho času. Za rakví kráčely všechny čtyři její děti, tedy kromě krále Karla III. také princezna Anna (72) a princové Andrew (62) a Edward (58).

Video
Video se připravuje ...

Usmiřovací cesta Harryho a Meghan: 15 minut s Charlesem a strach z Williama? Profimedia.cz

William s Harrym šli za pohřebním vozem po boku Petera Phillipse (44) nebo třeba viceadmirála Sira Tima Laurence (67), což je jejich strýček, manžel princezny Anny, zatímco Kate a Meghan cestovaly za průvodem daleko pohodlněji - ve speciálním autě. Společnost budou totiž dělat starším členkám královské rodiny - během emotivní události byly usazeny vedle královny manželky Camilly (75), s níž v autě jela Kate, a hraběnky z Wessexu Sophie (57), manželky prince Edwarda, kterou doprovodila Meghan. 

Obě ženy měly k zesnulé vladařce velice blízko. O Camille se říkalo, že si s královnou vytvořila postupem času zvláštní, ale vřelý vztah, a v posledních letech na Alžbětu II. dělala dojem tím, s jakým nasazením se pustila do plnění královských povinností. Hraběnka Sophie zase patřila mezi královniny oblíbenkyně a měla ke své tchyni dokonce tak blízko, že ji po smrti svých rodičů začala nazývat maminkou. A právě těmto ženám musely být Meghan s Kate k ruce...

Po bok svých manželů se potom postavily ve Westminsterském sále britského parlamentu, kde až do pondělí bude vystavena rakev s ostatky, ke které bude mít přístup široká veřejnost. Během krátkého církevního obřadu a vigílii nedokázaly udržet emoce a slzy smutku se jim koulely po jinak kamenných tvářích. 

 
5:26
20. 9. 2022

Královna Alžběta II. strávila na trůně 70 let a dožila se 96 let a zdálo se, že její vláda nikdy neskončí a že ona sama je nesmrtelná. Její úmrtí ale připomnělo lidem v Británii i po celém světě, že smrtelnosti a nevyhnutelnému toku času nedokáže vzdorovat nikdo, ani monarcha, napsala agentura AP.

Mnozí Britové se teď obracejí na terapeuty nebo psychology a popisují jim, že smrt královny v nich znovu probudila zármutek nad vlastními blízkými, o které přišli už dříve.

 
5:23
20. 9. 2022

Královská rodina sdílela fotografii a dojemná slova na rozloučenou pro zesnulou královnu.
„Kéž ti zástupy andělské zpívají ke tvému odpočinku. V láskyplné vzpomínce na Její veličenstvo královnu,“ stojí v příspěvku.

 
5:19
20. 9. 2022

Dobré ráno, také dnes Vám budeme přinášet informace z Velké Británie, která se vzpamatovává z odchodu své královny Alžběty II.

Fotogalerie
103 fotografií