Požadavky, aby světoví lídři použili k dosažení pohřbu královny Alžběty II. místo soukromých letadel a aut komerční tryskáče a autobusy, se podle všeho zatím setkaly s nedůvěrou... Velvyslanectvím, jimž byly o víkendu zaslány pozvánky na poslední rozloučení s Alžbětou II., bylo totiž důrazně řečeno, že všichni účastníci budou požádáni, aby nastoupili do autobusu z tajného místa v západním Londýně do Westminsterského opatství kvůli „přísným bezpečnostním a silničním omezením“. Právě to se ale některým z nich nelíbilo a zásadně se proti tomuto návrhu postavili.

Podle DailyMail dokonce jeden diplomat řekl: „Dovedete si představit Joea Bidena v autobuse?“ Z toho je nicméně jasné, že současný americký prezident pozvánku obdržel. Oproti tomu Donald Trump (76), byť často mluvil o svém hlubokém a osobním obdivu k zesnulé vladařce, a dokonce prohlašoval, že setkání s ní bylo „nejvýjimečnější poctou jeho života“, pozvánku očekávat rozhodně nemá. Pozvaní jsou totiž pouze současné hlavy států a jejich manželé či partneři, a na někdejšího prezidenta se žádné výjimky nevztahují.

Kontroverzní hosté

Pohřeb královny Alžběty II. už nyní budí trochu kontroverzi, a to právě kvůli seznamu hostů. Mnohým se nelíbí pozvánka určená pro Bolsonara, tureckého prezidenta Recepa Erdogana, případně saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána, který je viněn z vraždy novináře Džamála Chášukdžího, dubajského šejcha Muhammada bin Rašída Al Maktúma, ten nechvalně proslul vězněním svých dcer a zastrašováním manželky. Veřejnost není spokojená ani s pozvánkou pro čínského lídra Si Ťin-pchinga.

Londýn se bojí případných protestů kvůli Bolsonarovi nebo Erdoganovi, ty by nabyly na síle, pokud by skutečně měli přijet i saúdský korunní princ nebo dubajský šejch. Kancelář ministerstva zahraničí se zatím nevyjádřila k pozvánce pro severokorejského diktátora Kim Čong-una nebo syrského vůdce Bašára al-Asada. Je ale vysoce nepravděpodobné, že by pozvání obdrželi. Írán bude reprezentovat velvyslanec, Ájatolláh ani prezident pozvánku nedostali.

Čeká se na odpověď Sia a indického premiéra Nárendry Módího. Čínský prezident už 3 roky neopustil zemi, nečeká se tedy ani jeho přítomnost v Londýně. Kdo se pohřbu nezúčastní, byť pozvánku dostal, je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který si mezi obranou své země našel čas zapsat se do kondolenční knihy.

Ze světových lídrů pozvánku nedostal ruský prezident Vladimir Putin, není jediný, mezi pozvanými není ani jeho spojenec Alexandr Lukašenko či myanmarský generál a de facto lídr země Min Aun Hlain.  V rámci omezení počtu státníků se nepočítá ani s bývalými hlavami států, smůlu má tak Trump, ale i třeba Barack Obama.

Zahraniční hodnostáři by každopádně měli přiletět komerčním letem, „pokud je to možné“. Například premiéři Austrálie a Nového Zélandu přiletí společně jedním letem. Londýnské letiště Heathrow neumožní soukromým letadlům přistání. A použití transferů helikoptérou mezi letišti bylo také zakázáno - „kvůli počtu letů provozovaných v tuto chvíli“ Diplomatům bylo navíc řečeno, že se bude moci zúčastnit pouze jeden zástupce z každé země společně se svou manželkou, aby se zabránilo přeplnění opatství. 

Svou účast zatím potvrdily desítky vůdců – od japonského císaře Naruhita (62) po brazilského prezidenta Jaira Bolsonara (67), Emmanuela Macrona (44) z Francie a německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera (66). Pochopitelně se počítá i s účastí všech členů Alžbětiny početné rodiny - nejenom čtyř dětí, ale i osmi vnoučat s partnery. Zda ti s sebou vezmou i pravnoučata britské královny, to je prozatím ve hvězdách. Jisté je, že tato akce není moc pro malé děti...

Video
Video se připravuje ...

Královský trapas: Trump Alžbětě II. zatarasil cestu, musela kolem Reuters

Také evropští monarchové potvrdili svou účast na pondělním pohřbu královny. Král Vilém Alexander (55) a královna Máxima (51) z Nizozemska, Filip VI. Španělský (54) s chotí Letiziou (49), anebo Filip Belgický (62) s manželkou Mathilde (49). Ti všichni budou mezi dvěma tisícovkami truchlících očekávanými ve Westminsterském opatství. Bude to dost rozdíl oproti pohřbu vévody z Edinburghu, tedy prince Philipa (†99), v roce 2021. Ten byl kvůli koronavirovým opatřením omezen na pouhých 30 lidí.

Mezi další panovníky, kteří se pravděpodobně zúčastní královnina pohřbu, patří švédský král Karel XVI. Gustav (76) a švédská královna Silvia (78), norský král Harald V. (85) a královna Sonja (85), Jindřich I. Lucemburský (67) a velkovévodkyně Maria Theresa (66), či kníže Albert II. (64) a kněžna Charlene (44) z Monaka. Dá se očekávat i bývalý řecký král Konstantin II. (82) a jeho manželka Anne-Marie Dánská (76).

Potvrzení zahraničních členů královské rodiny na královnině pohřbu přichází zpravidla poté, co vzdali hold panovníkovi online, a tak se to každým okamžikem může změnit...

Zemřela královna Alžběta II.
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
Zobrazit další dny
 
5:26
20. 9. 2022

Královna Alžběta II. strávila na trůně 70 let a dožila se 96 let a zdálo se, že její vláda nikdy neskončí a že ona sama je nesmrtelná. Její úmrtí ale připomnělo lidem v Británii i po celém světě, že smrtelnosti a nevyhnutelnému toku času nedokáže vzdorovat nikdo, ani monarcha, napsala agentura AP.

Mnozí Britové se teď obracejí na terapeuty nebo psychology a popisují jim, že smrt královny v nich znovu probudila zármutek nad vlastními blízkými, o které přišli už dříve.

 
5:23
20. 9. 2022

Královská rodina sdílela fotografii a dojemná slova na rozloučenou pro zesnulou královnu.
„Kéž ti zástupy andělské zpívají ke tvému odpočinku. V láskyplné vzpomínce na Její veličenstvo královnu,“ stojí v příspěvku.

 
5:19
20. 9. 2022

Dobré ráno, také dnes Vám budeme přinášet informace z Velké Británie, která se vzpamatovává z odchodu své královny Alžběty II.

Fotogalerie
84 fotografií