Nový britský král Karel III. v úterý večer v Buckinghamském paláci společně se svými sourozenci i vnoučaty Alžběty II. přijal rakev s pozůstatky své zesnulé matky. Na příjezd smutečního vozu u paláce čekaly v deštivém počasí desítky tisíc lidí.

Pozůstatky Alžběty II. dopravil v úterý večer do metropole letoun královského letectva Boeing C-17 Globemaster III ze skotského Edinburghu. Stalo se tak 5. den po smrti královny, která ve čtvrtek zemřela ve svém skotském sídle – zámku Balmoral. Na londýnském vojenském letišti Northolt očekávali letoun mimo jiné premiérka Liz Trussová, ministr obrany Ben Wallace, královský zástupce pro Velký Londýn či místní starosta.

Na cestě z Edinburghu do Londýna rakev provázela princezna Anna, jediná dcera Alžběty II. Ta ji sama požádala, aby rakev doprovázela ve dnech mezi její smrtí a státním pohřbem, který se bude konat v pondělí 19. září.

Pohřební vůz převážející královniny pozůstatky byl navržen tak, aby byl dovnitř na osvícenou rakev co nejlepší pohled. Cestu na letiště v Edinburghu i z letiště v Londýně sledovaly desetitisíce Britů, kteří se shromáždili podél trasy nebo zastavovali svá auta v opačném směru dálnice, kudy kolona s rakví projížděla.

Rakev pak zakryla královská standarta Velké Británie, která na palubě Boeingu C-17 nahradila skotskou standartu.

Do Westminsterského sálu ve středu pozůstatky doprovodil smuteční průvod podobný tomu v Edinburghu. Za rakví kráčel i Karel III. Ve Westminsteru se do pondělního rána bude moci se zesnulou naposledy rozloučit veřejnost.

V centru Londýna už od pondělí vznikala fronta a pořadatelé byli připraveni na desítky tisíc lidí. V zástupu platila přísná pravidla: lidé s sebou směli mít jen jednu tašku omezených rozměrů, nesměli mít oblečení s politickými nebo urážlivými slogany a při vstupu do Westminsterského paláce se museli podrobit bezpečnostní prohlídce podobně jako na letišti.

Lidé ve frontách v Londýně i v Edinburghu, s nimiž hovořily britské televize, nicméně dávali najevo odhodlání naposledy se poklonit Alžbětě II. „Dala nám 70 let svého života. Myslím, že jí můžu dát pár hodin toho svého,“ řekla jedna z čekajících stanici Sky News.

Video
Video se připravuje ...

Tajný scénář postupů po smrti královny Alžběty II. Operace London Bridge Videohub

Zemřela královna Alžběta II.
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
Zobrazit další dny
 
5:26
20. 9. 2022

Královna Alžběta II. strávila na trůně 70 let a dožila se 96 let a zdálo se, že její vláda nikdy neskončí a že ona sama je nesmrtelná. Její úmrtí ale připomnělo lidem v Británii i po celém světě, že smrtelnosti a nevyhnutelnému toku času nedokáže vzdorovat nikdo, ani monarcha, napsala agentura AP.

Mnozí Britové se teď obracejí na terapeuty nebo psychology a popisují jim, že smrt královny v nich znovu probudila zármutek nad vlastními blízkými, o které přišli už dříve.

 
5:23
20. 9. 2022

Královská rodina sdílela fotografii a dojemná slova na rozloučenou pro zesnulou královnu.
„Kéž ti zástupy andělské zpívají ke tvému odpočinku. V láskyplné vzpomínce na Její veličenstvo královnu,“ stojí v příspěvku.

 
5:19
20. 9. 2022

Dobré ráno, také dnes Vám budeme přinášet informace z Velké Británie, která se vzpamatovává z odchodu své královny Alžběty II.

 
22:36
19. 9. 2022

Královna již spočinula vedle svého chotě Philipa a lze jen doufat, že teď oba budou odpočívat v pokoji. Británie se nyní musí pomalu, ale jistě vrátit do starých kolejí, ovšem už pod novým králem Karlem III. Ten stanovil období státního smutku až do 26. září.


Za náš tým Blesk a Blesk.cz se s vámi pro dnešek loučíme, ale další informace o dění v Británii přineseme zase v dalších dnech. Děkujeme za vaši pozornost a přejeme dobrou noc!

 
22:24
19. 9. 2022

Imperialistická státní koruna je již k vidění na vysokém oltáři poté, co byla odstraněna z rakve královny Alžběty.

 
22:11
19. 9. 2022

Královská rodina již oznámila, že královna byla pohřbena vedle svého manžela, vévody z Edinburghu, v kapli svatého Jiří ve Windsoru. Oficiální stránky královské rodiny zmiňují, že se soukromý pohřeb odehrál ve večerních hodinách a vedl ho děkan z Windsoru. „Královna byla pohřbena spolu s vévodou z Edinburghu v kapli svatého Jiří,“ stálo v prohlášení.

 
21:54
19. 9. 2022

Desetitisíce lidí, kteří přijeli vzdát poslední hold královně, nyní opouští Londýn. I když dostali doporučení, že se mají vyhnout Paddingtonskému nádraží a raději přes Waterloo odjet do Readingu, stejně se tvoří velké fronty lidí čekajících na spoj.

 
21:35
19. 9. 2022

Ohlédnutí za dnem, kdy se svět loučil s královnou Alžbětou II.

 
21:17
19. 9. 2022

Komě toho, jak náročný den ustáli členové královské rodiny, je oceňována i služba nosičů rakve s tělem vladařky. Známý britský moderátor Piers Morgan je na twitteru nazval „velkolepými“. „Tito skvělí nositelé granátnické gardy 1. praporu byli hrdí na svou královnu a zemi. Předvedli neuvěřitelnou práci ve velmi stresujících podmínkách,“ pochválil je.

 
21:14
19. 9. 2022

V jednom z nejnověji zveřejněných videí na britských serverech je vidět, že princ Harry, který upřímně truchlil po své milované babičce, byl později spatřen, jak se prochází po trávě před kaplí svatého Jiří ve Windsoru ve společnosti své tety princezny Anny a jejím manželem viceadmirálem sirem Timem Laurencem.

 

Když pak nasednul do auta ke své manželce Meghan Markleové, viditelně si odfrknul. Bylo na něm vidět, že je rád, že už to má všechno za sebou...

 
21:07
19. 9. 2022

Princ William a Kate Middletonová sdíleli dnes večer na twitteru dojemnou poctu „na rozloučenou“ královně, když byla uložena ke svému poslednímu odpočinku. Ve svém postu princ a princezna z Walesu napsali: „Sbohem královně, matce, babičce a prababičce.“

 
21:02
19. 9. 2022

Ani pohřeb královny neodradil odpírače monarchie od demonstrací. Do hlavní řeky v centru Dublinu byla vhozena rakev označená nápisem „RIP British Empire“. K incidentu došlo během protestního pochodu proti monarchii, který se konal v irské metropoli právě 19. září, tedy v den, kdy se v Londýně konalo poslední rozloučení se zesnulou královnou Alžbětou II. Protestní pochod v Irsku byl popsán jako odpor „proti plazivému uctívání anglické monarchie ze strany vládnoucí třídy svobodného státu“. Demonstranti také protestovali proti vyvěšení irské vlajky na půl žerdi v den královnina pohřbu.

 

Irský prezident Michael D. Higgins a premiér Micheál Martin byli přitom mezi světovými vůdci, kteří se zúčastnili pohřbu královny Alžběty II. v Londýně.

 
20:50
19. 9. 2022

Informoval o tom dokonce oficiální twitterový účet královské rodiny.

 
20:46
19. 9. 2022

Její Veličenstvo bude uloženo k odpočinku vedle svého muže, vévody z Edinburghu, v pamětní kapli krále Jiřího VI. - přístavbě hlavní kaple, kde byla pohřbena její matka a otec spolu s popelem královniny sestry, princezny Margaret.

 

Filipova rakev se pro tuto příležitost přesune z královské hrobky do pamětní kaple, aby se připojila ke královnině rakvi.

 
20:44
19. 9. 2022

Právě touto dobou by mělo probíhat poslední, soukromé rozloučení s královnou Alžbětou II. v pamětní kapli krále Jiřího VI. na hradě Windsor. Ceremoniál, který začal v 19:30 (20:30 našeho času), se koná mimo dosah kamer a veřejnosti. Král a členové královské rodiny se tentokrát scházejí po náročném dni ve světle reflektorů na státním pohřbu a slavnostní bohoslužbě zcela v úzkém kruhu královniných nejbližších.

 
20:33
19. 9. 2022

Přestože královnino jmění bylo takřka nezměrné, ať už to movité, případně nemovité, jak se říká, do hrobu si nic vzít s sebou nemůže. Pohřbena bude pouze se dvěma šperky, k nimž měla sentimentální vztah - se svým zásnubním prstenem a oblíbenými perlovými náušnicemi.

 
20:28
19. 9. 2022

Před soukromým pohřbem královny za účasti její rodiny se před bránou Jindřicha VIII. na hradě Windsor začíná tvořit dav. Město se sice od konce průvodu po Long Walk z velké části vyprázdnilo, desítky lidí se ale stále fotí u hradu. Někteří lidé se snaží nahlédnout branou na nádvoří hradu, zatímco jiní jsou na ulici a popíjejí. Královnin oblíbený gin s dubonnetem (což je sladký, aromatický vinný aperitiv), plátkem citronu a spoustou ledu - jde na dračku.

 
20:25
19. 9. 2022

Do kondolenční knihy se dále zapsal například princ Albert z Monaka, řecká prezidentka Katerina Sakellaropulosová, Ursula von der Leyenová, rakouský prezident Alexander Van der Bellen a další významné osobnosti.

 
20:19
19. 9. 2022

Sir Elton John v den královnina pohřbu zavzpomínal na instagramu na svá setkání s královnou.

 

„Dnes se připojím ke zbytku světa při vzpomínce na Její Veličenstvo královnu. Mé vlastní vzpomínky na ni jsou plné radosti a obdivu. Královna mě poctila rytířským titulem a čestným společníkem. Měl jsem to štěstí, že jsem vystoupil na třech jejích jubileích. Byly to vždy radostné a pokorné zážitky. Ale byly to okamžiky mimo veřejnost, při kterých na ni budu vzpomínat nejraději - jak jsme si společně zatančili na Rock Around the Clock na hradě Windsor nebo jak jsem zažil její skvělý smysl pro humor a vřelost na vlastní kůži. Sloužila s grácií a obětavostí a bude nám velmi chybět.“

 
20:06
19. 9. 2022

Vedoucí představitelé EU, Pákistánu, Jižní Koreje, Litvy, Nambie nebo třeba Bermud podepisují kondolenční knihu v Church House po státním pohřbu královny.

První zprávy o skonu

Nejbližší členové královské rodiny byli o stavu královny informováni během čtvrtečního dne, uvedla agentura Reuters s odkazem na zdroj v paláci. Do Skotska jako první přiletěl korunní princ Charles (73) s manželkou Camillou (75), stejně tak princ William (40) s rodinou.

Bohoslužba v Balmoralu

O něco později dorazili za královnou i princ Edward (58) s manželkou Sophií (57) a princ Andrew(62). Princezna Anne (72) už ve Skotsku byla, měla zde totiž pracovní povinnosti. Společně se svými rodinami se v sobotu zúčastnili soukromé bohoslužby v kostele Crathie Kirk nedaleko zámku Balmoral.

Usmíření Williama a Harryho?

Ve stejný den, kdy se konala v Balmoralu bohoslužba, na které byly přítomny tři ze čtyř královniných dětí s jejich rodinami, vystoupili William, Kate, Harry a Meghan před windsorským zámkem, aby si prohlédli květiny a vzkazy občanů položené u hradní brány. Poté se s přítomnými lidmi setkali, aby si nechali od nich kondolovat a potřást rukou na znamení lítosti ze ztráty babičky a královny.

Poslední cesta

Rakev s ostatky královny v neděli v 10 hodin místního času (11 hodin SELČ) vyrazila v koloně aut na cestu k vlaku, který ji v těchto dnech dopraví skrz celou zemi. Na trase, která končí v Londýně, je plánováno mnoho kratších i delších zastávek, aby mohli občané celé země vzdát hold zesnulé panovnici. 

Skotské rozloučení

První zastávkou byl zámek Holyrood v Edinburghu. Odtud ostatky zamířily do katedrály sv. Jiljí a právě tam se v pondělí sešel velký dav, aby královnu vyprovodil. Za rakví až do katedrály svatého Jiljí kráčely také děti Alžběty - král Karel III., jeho bratři Edward a Andrew a sestra Anne.

V katedrále svatého Jiljí (St. Giles) se v pondělí konala bohoslužba, připomínající život zesnulé královny a jejího vřelého vztahu ke Skotsku. Na bohoslužbě, kterou zahájil reverend Calum MacLeod, byl patrný skotský vliv.

Do katedrály svatého Jiljí ji doprovodil smuteční průvod i s králem Karlem III. Průvod se na zhruba půlhodinovou cestu po edinburghské Královské míli vydal z paláce Holyroodhouse. Za pohřebním vozem kráčel Karel III. se svými sourozenci, tedy princeznou Anne a princi Edwardem a Andrewem.

Královskou míli, kde ještě několik minut před příchodem smutečního průvodu hrála v pochodu kapela Královského regimentu Skotska, lemovaly tisíce lidí, kteří se do skotské metropole sjeli z celého britského Společenství i dalších zemí, aby se už v tichosti rozloučili se zesnulou panovnicí.

Rakev s královnou je překrytá žlutočervenou královskou standartou Skotska a na jejím vrchu leží skotská královská koruna a věnec uvitý z květin sebraných na zámku Balmoral, především bílého vřesu, bílých frézií a chryzantém. Alžběta II. po sedmi desetiletích vlády zemřela právě v Balmoralu minulý čtvrtek. Její rakev byla odtamtud do Edinburghu dopravena v neděli.

Vůz ve smutečním průvodu po obou stranách doprovodili příslušníci Královské společnosti lukostřelců, panovníkovy tradiční skotské osobní stráže. Z Edinburghského hradu se během průvodu ozvalo 21 dělových salv.

 

Co se dělo před smrtí

Britská královna Alžběta II. už ve středu odložila schůzku se svými poradci z takzvané královské rady, protože jí lékaři doporučili odpočinek.

V úterý ještě pracovala

Šestadevadesátiletá panovnice, která ve svých posledních dnech pobývala na zámku Balmoral ve Skotsku, se v úterý ještě sešla s Liz Trussovou, aby ji jmenovala premiérkou poté, co přijala demisi Borise Johnsona.

Video
Video se připravuje ...

Královna Alžběta navštívila Česko: Připomeňte si historické okamžiky. Videohub

„Její Veličenstvo po včerejším (úterním, pozn. red.) nabitém dni dnes odpoledne přijalo doporučení lékařů, aby si odpočinulo,“ uvedl mluvčí Buckinghamského paláce ve středu. Zasedání královniny rady bylo odloženo.

Zdravotní potíže ji trápily už řadu měsíců

Královna měla v posledních měsících nespecifikované zdravotní potíže, které britská média popisovala jako „problémy s pohybem“. Omezila vystoupení na veřejnosti a naposledy o víkendu odřekla účast na skotských hrách v městečku Braemar. Podle organizátorů se akce pravidelně účastní vládnoucí britští panovníci a další členové královské rodiny již od roku 1848. Letos panovnici zastoupil její syn princ Charles.

Video
Video se připravuje ...

Megaoslava platinového jubilea královny Alžběty II.: Tohle svět ještě nezažil! Reuters

Fotogalerie
740 fotografií