Aby britská královna Alžběta II. (96) ochránila „rodinnou firmu“ od možného skandálu, když se začaly řešit vazby jejího mladšího syna, prince Andrewa, s miliardářem a sexuálním delikventem Jeffreym Epsteinem (†66), musela jednat - a odhodlala se k ráznému kroku. Ještě předtím, než Andrew vyplatil ženu, kterou měl před lety zneužít právě v sídle Epsteina, vyloučila hlava britské monarchie syna z řad pracujících členů královské rodiny, což znamená, že se už nadále nesmí účastnit žádných veřejných aktivit společně třeba s princem Charlesem (73), svým starším bratrem a následníkem trůnu.

A i když pak vévoda z Yorku odevzdal své vojenské tituly a královské záštity, jak se teď ukazuje, nevzdal se všech výhod spojených se svým postavením. Jak uvedl britský deník Telegraph.uk, po oficiálním přezkoumání jeho bezpečnostních opatření mu byli ponecháni státem financovaní policejní bodyguardi. Královský a VIP výkonný výbor prý totiž usoudil, že Andrew potřebuje nepřetržitou policejní ochranu, a proto jej vždy, když odejde z domova, doprovází školení ochránci. A to se Angličanům pochopitelně nelíbí - jelikož je platí svými penězi!

Video
Video se připravuje ...

Na obří vyrovnání Andrewa tlačil Charles. Kvůli Alžbětě II., říká Forejt Jiří Marek, Lukáš Červený

Odhadované náklady britských daňových poplatníků na bodyguardy pro Andrewa údajně činí 2 až 3 milionů liber ročně (tedy 57,5 až 86,3 milionů českých korun), což sice nezní tak hrozně, ale představte si, že jste v kůži tamních obyvatel, co Andrewovi zrovna nefandí. A jistě se to nezamlouvá ani princi Harrymu (37) s Meghan Markleovou (41), kteří také již nejsou aktivními členy královské rodiny, a právě kvůli tomu, že jim není poskytována ochranka, odmítají jezdit do Anglie. Nebo tak alespoň svou absenci ve Velké Británii neustále vysvětlují...

Fotogalerie
42 fotografií