Navíc se ukázalo, že to není poprvé, co Charles od kontroverzního politika přijal peníze pro charitu v hotovosti, celkem už by mělo jít o 3 miliony eur, které byly předány mezi lety 2011–2015. Včera se objevila informace, že jeden milion Charles převzal při jejich soukromém setkání v Clarence House v roce 2015. Princ měl peníze přenechat svým pomocníkům, kteří zařídili, aby byly v plné výši předány charitě.

Podle informací Daily Mailu účetní tvrdí, že šlo o legitimní dar přijatý v dobré víře, ale současná královská politika říká, že členové rodiny nesmí nikdy přijímat peníze, ale mohou přijmout šek pro charitativní organizaci.

Kromě otazníků, které se vznášejí nad penězi předanými v hotovosti, je velmi kontroverzní i osoba samotného šejka. Dříve totiž připustil, že je možné, že financoval syrskou odnož al-Káidy a byl také nazýván „mužem, který koupil Londýn“ poté, co dohlížel na nákup obchodního domu Harrods, Shard a olympijské vesnice.

I když neexistuje žádný náznak, že by Charles nebo pan Ál Thání jednali nezákonně, ani že by princ nabízel něco na oplátku za tyto dary, vyvolal tento incident otázky ohledně princova úsudku, zda je moudré přijímat tak velké dary od zahraničního miliardáře.

„Potvrzujeme, že předchozí správci PWFC diskutovali o správě a vztahu dárců a potvrdili, že dárce byl legitimní a ověřená protistrana a naši auditoři dar přijali po zvláštních dotazech v průběhu auditu,“ uvedl včera sir Ian Cheshire, který je předsedou fondu.

Ál Thání byl katarským premiérem a ministrem zahraničí v letech 2007 až 2013. Země bohatá na ropu je ale dlouhodobě kritizována za své špatné výsledky v oblasti lidských práv, zejména za to, jak se chová k homosexuálům a ženám.

Budoucí britský král se tak dostal do druhého velkého skandálu v průběhu jediného roku. Už loni se navíc objevila informace, že Charlesův nejbližší důvěrník Michael Fawcett nabídl saudskému miliardáři pomoc při získání rytířského titulu a britského občanství výměnou za štědré finanční dary.

Video: Největší královské skandály

Video
Video se připravuje ...

Největší královské skandály Videohub

Fotogalerie
56 fotografií