Tohle rozhodnutí nejspíš nikdo nečekal. Přestože se o tom spekulovalo, málokdo by řekl, že k němu doopravdy dojde. Královna Alžběta II. totiž zakázala princi Harrymu, jeho manželce Meghan Markleové a také „nezdárnému“ princi Andrewovi vystoupit spolu s ní na balkoně Buckinghamského paláce po Trooping the Colour, v rámci oslav jejích neuvěřitelných 70 let strávených na britském trůně.

Důvod je prostý - měli by zde být pouze pracující členy královské rodiny, „kteří v současné době plní oficiální veřejné povinnosti jménem královny“. Rozhodnutí panovnice zahrnout pouze členy královské rodiny vykonávající oficiální veřejné povinnosti bylo podle vyjádření Buckinghamského paláce, které citoval britský deník Mirror, přijato „po pečlivém zvážení“.

Ke královně se na balkoně připojí princ Charles (73), jeho manželka Camilla (74), vévoda a vévodkyně z Cambridge, tedy princ William (39) s Kate Middletonovou (40), princ Edward (58) s manželkou, princezna Anna (71), vévoda a vévodkyně z Gloucesteru, vévoda z Kentu, princezna Alexandra (85) a viceadmirál sir Tim Laurence (67), jenž dostal od královny čestnou výjimku. Při této historické příležitosti se také očekává přítomnost prince George (8), princezny Charlotte (7) a prince Louise (4), a další dobotiny.

VIDEO: Vzpomínková mše na prince Philipa (†99): Přišla Alžběta i celá rodina! Kromě Harryho...

Video
Video se připravuje ...

Vzpomínková mše na prince Philipa (†99): Přišla Alžběta i celá rodina! Kromě Harryho... Reuters

Vlastně tam budou skoro všichni... až na Harryho, Meghan a Andrewa. Tento symbolický krok bude pravděpodobně interpretován jako pohrdání Harrym a Meghan, kteří před dvěma lety odešli v rámci neslavného Megxitu z monarchie za novým životem v USA, kde bydlí v Santa Barbaře vedle celebrit, a také Andrewem, který byl vyloučen z „rodinné firmy“ kvůli obvinění ze sexuálního napadení. Aniž by prokázal svou nevinu, dohodl se s dotyčnou dámou na finančním vyrovnání, čímž se stal v očích veřejnosti jasným viníkem.

Zda tedy Harry s Meghan dorazí na tuto významnou akci, toť otázkou. Spekulovalo se sice, že by mohli navštívit Spojeného království, aby se zúčastnili oslav jubilea, jenže bude se jim chtít, když jsou jim odebrána jistá privilegia? A dívat se na své příbuzné jenom z pozice diváků, to by pro ambiciózní dvojici vévody a vévodkyně ze Sussexu nemuselo být dostatečně atraktivní.

Možná bude Harry opět argumentovat tím, že mu nebude poskytnuta dostatečná ochrana - což byla jedna z výmluv, jimiž omlouval svou neúčast na vzpomínkové mši za dědečka, prince Philipa (†99). Požadoval speciální ochranu Scotland Yardu placenou z peněz daňových poplatníků, ale na tu již nemá od Megxitu nárok. Přesto však s Meghan cestovali do Nizozemí, aby se účastnili Invictus Games. V Haagu bylo asi bezpečněji... 

Fotogalerie
96 fotografií