Po krátké a vážné nemoci zemřel v neděli v noci slavný český historik a expert na královské rodiny Kamil Rodan. „S hlubokým zármutkem oznamujeme, že nás opustil náš absolvent a kolega Kamil Rodan,“ uvedla na svém facebooku Filozofická fakulta Ostravské univerzity, kde Rodan studoval.

Rodan vystudoval historii a následně absolvoval doktorské studium v oboru hospodářské a sociální dějiny. Mezi oblasti jeho zájmu patřily například osobnosti veřejného života 19. a 20. století nebo historie evropských panovnických rodů.

„Po získání doktorského grádu se svou alma mater pokračoval v odborné spolupráci v rámci řady badatelských projektů. Velkému zájmu z řad odborníků i široké veřejnosti se těšila jeho dlouholetá přednášková činnost v rámci Univerzity třetího věku, mapující historii a současnost evropských panovnických rodů. Kamil Rodan svým odborným zaměřením a popularizací historie zanechal výraznou stopu v historii Filozofické fakulty Ostravské univerzity,“ stojí v oznámení.

Rodina už zveřejnila také parte. „Ve chvíli pro nás nejtěžší, oznamujeme všem příbuzným, přátelům a známým, že nás dne 31. října 2021 navždy opustil po krátké a těžké nemoci ve věku 43 let náš milovaný syn, bratr, synovec, švagr a strýc, pan Mgr. Kamil Rodan, Ph.D.,“ stojí na smutečním oznámení.

„S naším drahým zesnulým se rozloučíme v pátek 5. listopadu 2021 v 16 hodin ve smuteční síni krematoria ve Slezské Ostravě. Děkujeme všem, kteří tichou vzpomínkou uctí jeho památku. Zarmoucená rodina,“ uvedli pozůstalí.


Rodan v minulosti několikrát spolupracoval také s Bleskem. V jednom z rozhovorů například uvedl, zda se příštím britským králem stane princ Charles (72), nebo už rovnou jeho syn, princ William (39).

„Je více než zřejmé, že se příštím britským králem stane stávající korunní princ Charles, jehož reputace v posledních dvou desetiletích výrazně vzrostla. Po rozvodu s princeznou Dianou a po utišení mediální kampaně kolem své osoby dokázal beze zbytku využít svého potenciálu a erudice k propagování královské myšlenky. Prodělal sice jinou průpravu než princ William, přesto je na úlohu příštího britského krále plně připraven,“ uvedl tehdy Rodan.

VIDEO: Blesk Podcast: Smrt Philipa (†99). Na pohřbu bude kvůli Harrymu a Meghan dusno.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Smrt Philipa (†99). Na pohřbu bude kvůli Harrymu a Meghan dusno. Blesk

Fotogalerie
61 fotografií