Když letos v dubnu zemřel ve věku 99 let britský princ Philip, politici i média vyzdvihovali, že byl desítky let oporou královny Alžběty. Jeho nejbližší na něj ale mají i řadu dalších vzpomínek. Podle princů Charlese a Williama byl Philip, vévoda z Edinburghu, opravdovým králem grilování. Řekli to ve vzpomínkovém programu stanice BBC, kde se také svěřili, že považují za štěstí, že byl s nimi Philip téměř sto let.

„Miloval grilování a přeměnil ho v zajímavou formu umění,“ uvedl Philipův nejstarší syn a následník trůnu princ Charles. Jeho syn William zase uvedl, že dědeček byl na grilování „opravdovým profíkem“. „Mohu bezpečně říct, že jsme v rodině nikdy nezaznamenali případ otravy jídlem, který by šel připsat na vrub vévody z Edinburghu,“ řekl William o svém dědovi.

Princ Charles zdůraznil, že jeho otec se také velice zajímal o vojenské záležitosti a byl velice pyšný na to, že sloužil ve třech armádních uskupeních. Nejvíce mu k srdci ale přirostlo námořnictvo. Mladší Charlesův syn Harry popsal prince Philipa jako muže stručných slov. „Byl daleko více posluchačem,“ uvedl Harry. 

„Víc než cokoliv jiného mi chybí jeho smysl pro humor. A chybí mi i kvůli babičce, protože vím, jak neuvěřitelně silná byla po jeho boku (…) Ti dva spolu byli ten nejroztomilejší pár. Za tím, co svět vidí, máte dva jednotlivce, kteří byli velmi zamilovaní a oba od útlého věku zasvětili život své službě. Bylo mezi nimi neuvěřitelné pouto,“ cituje BBC slova prince Harryho. U něj je překvapivé, že se vůbec zúčastnil a spolu s rodinou zavzpomínal, když má po odchodu z královské rodiny jiné starosti.

Ve speciálním programu BBC s názvem Prince Philip: The Royal Family Remembers vystoupilo více členů britské královské rodiny. Mezi nimi ale není královna Alžběta, která však zpřístupnila tvůrcům pořadu rodinný videoarchiv. Pořad byl původně zamýšlen ke 100. narozeninám, které by princ Philip oslavil letos v červnu.

VIDEO: Osamocená Alžběta a rozesazená rodina: Pohřeb prince Philipa v kapli sv. Jiří

Video
Video se připravuje ...

Osamocená Alžběta a rozesazená rodina: Pohřeb prince Philipa v kapli sv. Jiří reuters

Fotogalerie
30 fotografií