Podle zdrojů z paláce je to právě toto rozhodnutí, které podnítilo nedávné slovní útoky Harryho s Meghan na královskou rodinu. Jako vnuk budoucího krále by měl Archie nárok na titul „prince“ automaticky, Charles prý ale odcizenému synovi a jeho americké manželce podle listu Mail On Sunday oznámil, že je rozhodnut pro novou právní úpravu.

Existující pravidla pro udílení královských titulů byla ustanovena 20. listopadu 1917. Podle nich jsou tituly „prince“ a „princezny“ udělovány specifickým členům rodiny. Mají na ně nárok děti panovníka, děti panovníkova syna a pak nejstarší žijící syn nejstaršího syna Prince z Walesu.

V současnosti to v praxi vypadá tak, že na titul mají nárok děti královny Alžběty a její vnuci. Děti jejích vnuků však už ne, pouze nejstarší syn prince Williama. Jeho syn George, Alžbětin pravnuk, má tedy titul také, jeho mladší sourozenci Charlotte a Louis pak na něj už automatický nárok nemají, ovšem dostali ho dárkem od královny v roce 2013.

Ve chvíli, kdy se stane Charles králem, se tituly o generaci posunou a Archie by se princem stát mohl, právě to však chce Charles zaříznout. Charles se nikdy netajil tím, že chce monarchii zeštíhlit. Poznal totiž, že veřejnost nechce platit za obrovskou monarchii a s neustále se rozšiřujícím počtem princů a princezen by pod nimi - s nadsázkou - mohl propadnou balkon Buckinghamského paláce, z něhož pravidelně své poddané rodina zdraví. V minulosti se prý kvůli tomu už pohádal s bratrem Andrewem, když se řešilo budoucí zabezpečení jeho dcer Beatrice a Eugenie.

Podle zdrojů z paláce ale Harry s Meghan počítali s tím, že se Archie princem stane, o Charlesově plánu se dozvěděli před rozhovorem s Oprah. Právě proto prý byl jeho obsah tak šťavnatý.

Blesk Podcast: Smrt Philipa (†99). Na pohřbu bude kvůli Harrymu a Meghan dusno.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Smrt Philipa (†99). Na pohřbu bude kvůli Harrymu a Meghan dusno. Blesk

Fotogalerie
41 fotografií