Ačkoliv mluvčí manželského páru potvrdil, že princ jméno se svou babičkou zkonzultoval, BBC se ozval zdroj z paláce a vyvrátil, že by užití přezdívky Lilibet panovnice posvětila. Princ Harry se proti tomuto tvrzení hodlá právně bránit, píše list Daily Mail.

„Vévoda se svou rodinou mluvil ještě dříve, než se o jeho dceři dozvěděl svět. Královna byla ve skutečnosti první, koho zkontaktovali, a během hovoru vyjádřili naději pojmenovat holčičku po ní. Kdyby s tím panovnice nesouhlasila, nikdy by to jméno neužili,“ vysvětloval trpělivě mluvčí.  

Přezdívka Lilibet je pro královnu velmi osobní. Oslovoval ji tak její zesnulý manžel princ Philip (†99). Poprvé ji ovšem použila v dětství sama královna, neboť nedokázala vyslovit Elizabeth.

Jméno nejnovějšího přírůstku do rodiny vévodů ze Sussexu vyvolalo u veřejnosti smíšené reakce. Zatímco část královských fanoušků s ním nemá sebemenší problém a nerozumí tomu, proč by se manželé měli dožadovat něčího svolení, jiným nepřijde vhodné pojmenovat dítě osobní přezdívkou jeho prababičky.

Není to první útok prince Harryho na stanici BBC. Před několika týdny zkritizoval někdejší nekalý způsob vyjednání slavného interview s jeho matkou Dianou (†36). Zevrubné vyšetřování potvrdilo, že moderátor Martin Bashir si intimní zpověď zesnulé princezny, v níž poprvé veřejně promluvila o nevěře svého muže prince Charlese (72), vynutil zfalšovanými bankovními výpisy.

VIDEO: Harry a Meghan: Nejzásadnější okamžiky ostře sledovaného páru

Video
Video se připravuje ...

Harry a Meghan: Nejzásadnější okamžiky ostře sledovaného páru Mall.tv

Fotogalerie
71 fotografií