Princ Philip ve své poslední vůli, která zahrnuje jeho majetky movité i nemovité v hodnotě 30 milionů liber (886,8 milionů korun), myslel na své nejbližší. Kromě manželky, tedy britské královny Alžběty II. (95), odkázal nemalé finanční dary také svým třem asistentům – údajně prý odměnil svého soukromého tajemníka, brigádního generála Archieho Millera-Bakewella, a sluhy Williama Hendersona a Stephena Niedojadla, kteří se o něj starali až do jeho smrti, k níž došlo 9. dubna letošního roku. Částka, jakou na své zaměstnance pamatoval, není známá, podle zdrojů z Buckinghamského paláce byl ale vévoda z Edinburghu „velice velkorysý“.

Tato trojice mužů mimochodem patřila do skupiny šesti privilegovaných zaměstnanců královského paláce, kteří měli tu čest kráčet společně se staršími členy královské rodiny za Philipovou rakví během pohřebního průvodu na zámku Windsor. Přestože byli manželovi britské vladařky skutečně blízcí, žádný z nich se nemohl osobně zúčastnit samotné bohoslužby v kapli sv. Jiří. Ne, že by nebyli vítáni, právě naopak, společně s Philipem a Alžbětou trávili poslední měsíce na panství Sandringham v Norfolku, kam se královští manželé uzavřeli před virem covid-19, jenže počet smutečních hostí byl omezen kvůli pandemickým opatřením. Truchlících v kostele smělo být pouze 30, což v případě Philipova pohřbu zahrnovalo pouze členy nejužší rodiny.

VIDEO: Pohřeb prince Philipa (†99): Rakev přivezli na autě, které si sám navrhl

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb prince Philipa (†99): Rakev přivezli na autě, které si sám navrhl reuters

Mnohé příznivce britské monarchie jistě napadlo, jak je to s penězi pro vnoučata – především pro prince Harryho (36), jenž společně se svou manželkou Meghan Markleovou (39) a synkem Archiem (2) společně „prchli“ do USA a vzdali se všech povinností a titulů, byť je používají i nadále (Meghan dokonce i na titulu své knihy pro děti).

Podle zdroje deníku The Daily Mail prý byla otázka peněz pro vnoučata, tedy nejenom pro Harryho, ale i pro prince Williama (38) a jejich sestřenice Beatrice (32) a Eugenii (31), Zaru Tindallovou (40), Petera Phillipse (43) a Louise Windsorovou (17), „vyřešena už před časem“. Vzhledem k tomu, že Philip věděl, že se jeho čas krátí, dokonce sám podepsal v nemocnici, kde strávil více než měsíc, revers, aby mohl dožít doma, měl spoustu času na to, aby vše po právnické stránce vyřešil. Především prý tak, aby pozůstalí nemuseli řešit dědickou daň.

Skandální interview vévody a vévodkyně ze Sussexu, tedy dvojice, co tak zoufale touží po soukromí, a přitom s gustem dává do médií rozhovory plné šokujících přiznání a odhalení, podle všeho dědečkův odkaz nikterak neovlivnily – především proto, že se s vnoučaty finančně vyrovnal již mnohem dříve předtím. Podle magazínu The Sun ovšem není pravděpodobné, že by Philip Harryho od štědrého „kapesného“ odstřihnul, i kdyby o nich věděl: „Philip nebyl ten typ člověka, který by trestal vnuka za špatné chování. Byl to velmi spravedlivý, vyrovnaný a milý muž. Nikdy k nikomu necítil skutečnou zášť.“

Zdroj také uvedl, že Philipovým dětem – princi Charlesovi (72), následníkovi trůnu, a jeho sourozencům, tedy princezně Anne (70), Andrewovi, vévodovi z Yorku (61), a Edwardovi, hraběti z Wessexu (57), bylo řečeno, že si mohou „vzít, co chtějí“ z jeho knihovny v královském paláci, v níž se nachází na 13 tisíc knih.

Fotogalerie
114 fotografií